7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Twarożek z migdałów lub nerkowców z ogórkiem kiszonym - cudo!

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Dziękuję za opcję ze słonecznikiem. Moczyłem w zwykłej wodzie, a poza ogórkiem kiszonym i sokiem z ogórków dodałem jeszcze trochę rzodkiewki. Wyszło bardzo smaczne!
Hitche Aug 27, 2018


powiem krótko: REWELACJA :)
zyberka Jul 18, 2015

Ja namaczałam słonecznik zawsze w wodzie z kiszenia i mogę tylko polecać :)
Jest dzięki temu o wiele bardziej aromatyczny.
Luna7 Jun 20, 2015

potwierdzam - wersja ze słonecznikiem jest naprawdę smaczna :) nie tak jak z nerkowcami, ale warta przetestowania! ja będę robić, na pewno częściej niż z orzechów. ja zrobiłam tak, że namoczyłam na noc słonecznik w wodzie, rano przepłukałam i zmiksowałam z dwoma ogórkami i kilkoma łyżkami wody z kiszenia. ale zastanawiam się czy słonecznikowi nie zrobiłoby lepiej moczenie w wodzie z ogórków... muszę przetestować :D
majczi Jun 18, 2015

Oho, próbowałam nieraz, tylko nie bardzo ostatnio miałam czas, by tu zajrzeć ;)
Faktycznie, wychodził mi w różnych stopniach słodkości... a i ten słonecznikowy całkiem dobry jest, nie warto go odradzać innym :) Nie dorównuje wprawdzie oryginałowi, ale (przynajmniej w mojej ocenie) plasuje się nie aż tak znowu daleko za nim. No i względy finansowe bywają czasem przekonywające ;)
Luna7 Mar 15, 2014

Luna7, ja robiłam ten twarożek wielokrotnie i ostatnio też mi wyszedł lekko słodkawy, nie dało się tej słodyczy zlikwidować. Nie wiem czy to kwestia konkretnych nerkowców, ale na to wygląda. Ten faktycznie nie smakował jak twarożek, ale wielokrotnie wcześniej twarożek wychodził odpowiednio i był o niebo lepszy od tego lekko słodkiego. Radzę więc spróbować ponownie. :)
Avka Mar 10, 2014

Nie wiem, czy tak ma być, ale mój twarożek z nerkowców miał bardzo wyraźną nutę słodyczy... może ta odrobina soli z wody od ogórków tylko uwypukliła zwykłą słodycz nerkowców... no nie wiem. Ale i tak był z ogórkiem kiszonym na wierzchu całkiem smaczny ;) Nie powiedziałabym, że smakuje, jak zwykły, ma raczej swój niepowtarzalny smak ;) Przynajmniej mój ;)
Nastawiłam właśnie wersję ze słonecznikiem, będzie na śniadanie ;) Wody od ogórków dałam tyle, by przykryła ziarna, a potem jeszcze dolałam troszkę.
A pomysł, żeby w sezonie zimowym użyć wody od kiszonej kapusty, jest super! :D Muszę koniecznie wypróbować :)
Luna7 Jul 1, 2013


Rzeczywiście! Jest przepyszny:)

Dana May 13, 2013

Aha! Robiłam wersję ekspresową. Nie wiem czy słonecznik nadaje się do odstawienia, bo po zmieleniu z czasem ciemnieje.
Iwo-na Oct 24, 2012


A ja zaeksperymentowałam z ziarnami słonecznika i opłaciło się! Twarożek wyszedł pyszności! Tylko słonecznik trzeba koniecznie(!) zamoczyć i to najlepiej na noc i trochę chojniej przyprawić. (No i trzeba uważać na świeżość ziaren, co w przypadku słonecznika ma bardzo duże znaczenie.)
Oczywiście, że z migdałami, a szczególnie nerkowcami twarożek dużo smaczniejszy, ale też dużo droższy...
Ja znam "twrożek" ze słonecznika doprawiany octem jabłkowym, który smakuje całkiem dobrze, ale jednak w porównaniu z tym przegrywa :-)
U mnie(Paragwaj) właśnie sezon ogórkowy, dlatego mogłam przepis wypróbować, ale w sezonie na kapustę przetestuję jak smakuje twarożek zakwaszony sokiem z kapusty kiszonej :-)
Iwo-na Oct 24, 2012

!! lecę dziś zaraz po składniki i robię!!! super opcja! zaraz napiszę czy mi wyszło i ew. jak coś zmodyfikuję to też się podzielę :)
ruta Jun 4, 2012

Niestety okazało się, że mam nietolerancję pokarmową na nerkowce, więc zrobiłam ten twarożek z mieszanki migdały + słonecznik (migdałów miałam za mało, dlatego kombinowałam za słonecznikiem). Z braku kwasu z ogórków dodałam zawartość kapsułki multilacu (=probiotyk), stało tak całą noc, ale chyba nie sfermentowało.
Czy ktoś próbował już dodawać probiotyku jako startera fermentacji i czy tak w ogóle się da ten twarożek zrobić?
Być może mój twarożek sfermentował, tylko nie umiem tego rozpoznać. Jakby nie było był smaczny, doprawiłam go przed podaniem sokiem z cytryny, pieprzem i szczypiorkiem i bardzo nam na kanapkach smakował.
jazgottt Sep 9, 2011

po paru miesiącach przypomniałam sobie o tej paście ;). wykorzystałam przepis ekspresowy, z ogórkami. cudowny jest ten twarożek!! moja ulubiona vegan pasta ever :D
majczi Aug 10, 2011

Nie zgodzę się co do zniechęcania do eksperymentowania ze słonecznikiem. Jest świetny do zrobienia twarożku. Z ziołami, czosnkiem, orzechami, papryką...do wyboru, kto co lubi. No i jest dużo taniej niż z nerkowców czy migdałów
~Kaś May 12, 2011

zrobiłam wg. wersji oryginalnej używając nerkowców, gdyż nie byłam pewna czy zasmakuje mi ze zmiksowanym ogórkiem. twarożek PRZEPYSZNY :D. dodałam szczypiorku i rzodkiewki :). na dniach zrobię wersję ekspresową, żeby uzyskać niejednolitą konsystencję, myślę że byłaby ciekawsza od tej ze zmielonych orzechów. polecam.
majczi Apr 30, 2011


Uwielbiam migdały i domowe ogórki kiszone, ale nigdy bym nie wpadła na to ze mozna je połaczyc razem i że wyjdzie z tego coś tak pysznego. Dziękuję za ten przepis! :D
Nurkan Mar 30, 2011

Wypróbowałam wersję ekspresową z nerkowców, pyszna:) tylko dodałam dużo więcej soku z ogórków. No i obowiązkowo cebulkę:)
jazgottt Feb 23, 2011

Zrobiłam z samych migdałów i ogórków kiszonych - nic więcej nie trzeba, pasta wychodzi przepyszna :) Migdały moczyłam przez kilka godzin przed zmieleniem - znacznie smaczniejsze i zdrowsze w tej formie. I więcej serka wychodzi ;)
xxl May 9, 2010

Dzięki, już poprawiłam :) Pozdrowienia dla całego wegedzieciaka, a dla Bajaderki w szczególności ;D
patrycccja Jan 25, 2010

prawidłowy nick autorki przepisu to "Bajaderka" - pozdrowienia dla niej :-)
puszczyk Jan 25, 2010

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas