7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Drożdżówki - ślimaczki kokosowe

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Nieco zmodyfikowałam przepis i zamiast mleka roślinnego dodałam po prostu drugą porcję kokosowego, zrezygnowałam też z dodawania oleju (bo mleko kokosowe samo w sobie jest tłuste) i dorzuciłam dwa razy tyle wiórków kokosowych. Drożdżówki wyszły pyszne. :)
Rzeczywiście jest trochę dużo czekania, ale to jak z każdym drożdżowym- w międzyczasie możemy zrobić coś innego. :)
Olexy Sep 20, 2013

Ciasta drozdzowe pieczemy w 180`C. Musi rosnac powoli.
~efka72 Jul 20, 2013

Moje wyszły super tylko że nie były jakieś super puszyste a twarde.... Ne wiem czemu :(
Wyszło że dałam troche mniej mąki.
Piekłam 15 min.
lovela5 Jul 30, 2012

co to za problem zrobić samemu mleko kokosowe...
~ytnatsnok Mar 16, 2012

Ja robiłam ze świeżych i wyszły ok... Ja bym dała jakieś nadzienie do środka, ale w smaku jest pycha, takie delikatne :)
Smile Oct 1, 2011

Tak jest, suchych. Zdecydowanie :)
patrycccja Sep 10, 2011

skoro jest napisane "1 łyżeczka drożdży" to zakładam, że suszone, ale wolałabym mieć pewność, żeby nie zmarnować składników (to cholerne mleko kokosowe nie jest tanie).
to jak jest: drożdże suszone czy świeże?
~olga Sep 10, 2011

Drożdże świeże czy suszone?
Irokezik91 Mar 9, 2011

Zamiast ślimaczków uformowałam gniazdka i nadziałam budyniem waniliowym (na mleku sojowym) przed pieczeniem. Wyglądają uroczo :)
trututu Mar 6, 2011

Nic przesadnie trudnego, ale dzięki ;) Nadziewałam przed pieczeniem. Całe razowe.
xxl Nov 28, 2010

Wooow, imponujesz mi :) Bułki nadziewałaś przed czy po pieczeniu?
patrycccja Nov 27, 2010

Dziś dodałam odrobinę masła orzechowego i nadziałam tartymi jabłkami. Jak zawsze pyszne :)
xxl Nov 26, 2010

Ja nie smarowałam i wyszły śliczne, ale trzymałam jeszcze trochę dłużej (zgodnie z czasem z przepisu) i zrobiły się nieco matowe. Lepiej więc oceniać po wyglądzie, czy już gotowe :)
patrycccja Aug 30, 2010

Ciastka wyglądają znakomicie, ale mam pytanie, czy aby były tak pięknie błyszczące nie należy je przed włożeniem do piekarnika wysmarować jajkiem?
Natka Aug 30, 2010

Wyszły ale nadgarstki bolą od zagniatania ;)
Agatok Aug 30, 2010

Super;) faktycznie bardzo czasochłonne, ale warto je zrobic. Nie sadzilam, ze mi wyjdą.
~Silverka Mar 8, 2010

Cudowne! Użyłam w 1/3 mąki razowej, a mimo to rosły jak szalone. Straciły przez to swój ślimaczkowaty kształt (który nawiasem bardziej przypomina mi różyczki ;>), ale wyszły bardzo puszyste i delikatne. Po ugryzieniu czuć w ustach ich wspaniały, bogaty aromat, naprawdę warto użyć mleka kokosowego (ja dałam tylko takie).
Jeśli chcemy zdobić cukrem, to sugeruję zrobić to tuż po uformowaniu ślimaczków, bo potem z wierzchu lekko obsychają i cukier się ich nie ima :)
Te 15-20 minut pieczenia to faktycznie przesada, moim wystarczyło ok. 10. Dlatego nie należy oddalać się od piekarnika, tylko bacznie obserwować. Polecam gorąco! :)
xxl Mar 7, 2010

ale to jest dobre!!!
chojnac Feb 13, 2010

Wiórki dodają ciekawego smaku ciastu drożdżowemu. Super :)
kordonia Feb 11, 2010

Wspaniałe :) Chociaż drożdże lepiej dodać do podgrzanego mleka, bo najlepiej rosną w temp. ok. 40-50 stopni (a w 55-60 st. giną, więc nie wolno przesadzić). Dziś robiłam dokładnie wg. przepisu, wszystko było w temp. pokojowej, i ciasto nie za bardzo rosło dopóki nie wstawiłam go do lekko nagrzanego piekarnika...
Co do pieczenia, to w 200'C (dokładnie do takiej temp. nagrzałam zanim wstawiłam bułki) wystarczy nawet 12 min. Po 15 min. były już trochę zbyt rumiane, wyglądały z wierzchu na suche, a parę minut wcześniej były jak na zdjęciu Fafika :) Tak czy siak pycha! Zwłaszcza z mlekiem sojowym :)
patrycccja Feb 10, 2010

Bardzo fajny przepis,czasochłonny ale jak sam napisałeś WARTO :)
veganjihad Oct 6, 2009

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas