7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Kluski śląskie jedynie prawdziwe

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

dziurkę robię wskazującym, kulki malutkie, mniejsze niż pingpong. Z lenistwa i dla mojego mięsożernego partnera sos pieczeniowy ciemny z proszku robię:) uwielbiam śląskie - są super sposobem na nie marnowanie jedzenia.
rasmewa Mar 21, 2015

Mój tata był zachwycony. Świetnie smakuje z sosem grzybowym.
zosiaS Jun 3, 2012

Absolutnie genialne :D Właśnie wcinam, z cebulką usmażoną na oliwie z oliwek. Pychota! I wbrew pozorom szybko się robi, ja mieliłam ziemniaki blenderem.
ego-in-Arcadia Nov 16, 2011

po prostu z maslem... weganie-z salata jest super... moj brat wcina z cukrem xD
~Ewa Oct 20, 2011

Nie trzeba dodawać jajka, wychodzą bez . Jak komuś w diecie nie przeszkadza jajko może je dodać, ja nie dodaję i w razie potrzeby podlewam wodą:-)
~linia Oct 20, 2011

Jajko, nie wody i 1/4 tak jak mówisz.
~Jur Oct 20, 2011

Ja nie bawię się w ważenie ziemniaków, gotuję na oko, po ugotowaniu przeciskam przez praskę lub mielę (moŻna potłuc dokładnie).Zmielone ziemniaki układam równo w naczyniu (misce),wyjmuję 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną ( czyli maka ziemniaczana to 1/5 całości), całość zagniatam - jak ziemniaki są za sypkie (ciasto nie klei się)to dodaje nieco wody. Wychodzą zawsze. Do klusek pasuje sos grzybowy i buraczki zasmażane.
~linia Oct 20, 2011

ja podaję z sosem pieczarkowym.
krecik Oct 20, 2011

pewnie! tyle , że wcześniej ten granulat sojowy moczę w sosie sojowym z dodatkiem wody :) + cebulka ba patelnię :)
MEDeah Sep 5, 2011

Ja preferuje z startymi buraczkami z zasmażką:)
~justyna Sep 4, 2011

A próbowaliście taki sposób:na patelni rozgrzać tłuszcz (olej) i na niego wrzucić granulat sojowy i chwilę podsmażyć i potem te "skwarki" wraz z tłuszczem polać kluski. Hmm:)
veganjihad Oct 20, 2010

tak, kluski śląskie są raczej gumowate, ze względu na mąkę ziemniaczaną.
ryfka Jan 19, 2010

Jaka jest konsystencja klusek po ugotowaniu? Są gumowate?
~michu Jan 19, 2010

zgadzam się, oryginalne kluski śląskie robi się bez jajka. A próbowaliście kiedyś podsmażyć kluski, które wam zostały z obiadu? Można je potem posypać podsmażoną bułką tartą. Pyszne!
ryfka May 13, 2009

polecam znaurzyc rece w zimnej wodzie przed formowaniem klusek - bo inaczej zadanie moze sie nie powiesc:)
neferet1 Nov 5, 2005

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas