7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Ciasto cynamonowe z jabłkami

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   


Czytajcie komentarze, ale nie zagalopujcie się jak ja. ;) "Na wszelki wypadek" dodałam 1/4 szkl. płynu (mleko ryżowe), no i pożeramy od wczoraj niezłą mamałygę. Na szczęście mamałyga jest również przepyszna. Z pewnością powtórzę ten wyczyn, ale już zgodnie z przepisem. :)
Może znaczenie ma "mokrość" jabłek?
Naprawdę bardzo smaczne, rodzynki i orzechy włoskie pasują znakomicie.
chez_paulina Nov 4, 2015


wyszło wyśmienite ;)
fajny przepis, który można dowolnie zmieniać, wedle upodobań :))
ellku Jan 31, 2013

Nie pamiętam, czym mieszałam. Mikser pewnie nie zaszkodzi :) Tak czy siak ciasto nie powinno być kruszonką! Powinno być gęste, ale zwięzłe. Problem polega chyba na tym, że w przepisie jedynym płynem jest olej. Zero wody. Jak poczytasz komentarze, to zobaczysz, że ludzie zazwyczaj jednak dodają wody. Ja też mocno zmieniłam proporcje (zob.komentarz z 2009-09-21): tylko 1/2 szkl. cukru i 1/4 szkl. oleju + 1/2 szkl. wody. Jeśli jabłka nie są soczyste, to przyda się więcej wody. Powodzenia :)
patrycccja Jan 29, 2012

Czy składki mam tylko wymieszać łyżką czy zmiksować mikserem? I czy dodać więcej oleju niż podane w przepisie albo dodać wody aby ciasto miało płynną konsystencję? bo jak włożyłam kruszonkę tak wyjęłam kruszonkę :((
~asia Jan 28, 2012

Przepyszne, troszkę zmieniłam przepis, idąc za poniższymi radami, a na początku za duże kawałki jabłek miałam i jak je wrzuciłam do ciasta, wyglądało raczej jak jabłka z odrobiną ciasta, więc je posiekałam łyżką (na kawałki gdzieś kostki do gry) w misce i wtedy chyba sok wypuściły i jakoś to już miało ręce i nogi. Wszystkim smakowało - a to chyba najważniejsze. Musiałam w Wigilię robić zdjęcia, bo do rana by nie doczekało :)Aha, ja bez bakalii.
RudyRydz Dec 27, 2011

Jak masz wątpliwości lub pytania do przepisu, to warto w pierwszej kolejności zajrzeć do komentarzy. Niewykluczone, że odpowiedz znajdziesz natychmiast :) Jeśli chodzi o to ciasto, to kiedyś napisałam: "piekłam w 180st.C przez 45 min." - smacznego :)
patrycccja Nov 28, 2011

w ilu stopniach piec?
agnieszka Nov 27, 2011

Naprawdę świetny przepis ! ;), przeraziłam się trochę bo jeszcze przed dodaniem jabłek ciasto było bardzo gęste, ale dolałam trochę wody i wyszło niesamowicie. Jak piekłam je za drugim razem to cukier dawałam brązowy, dzięki czemu dałam go o 1/4 a wyszło tak samo słodko, za to dodałam więcej cynamonu :)
gosiak9506 Nov 5, 2011

Ciasto smaczne, ale po zerwaniu górnej skorupy ciasta. Wygląda trochę dziwnie. W sekrecie powiem : (dodałam dwa tajne składniki)*, ale nikomu nie mówcie.
*cukier waniliowy i przyprawa do pierników
~Ciastuś May 19, 2011


Pycha! Bałam się trochę, bo już się raz przejechałam na cieście wegańskim, ale to wyszło naprawdę fajnie :) Faktycznie, mniej oleju, a zamiast tego woda (w sumie płynu nawet więcej niż w przepisie), no i mniej cukru. Piekłam z 50 minut w 180st.
kasiarka Apr 25, 2011

Wyszło naprawdę dobre! Następnym razem dodam może jeszcze szczyptę soli, żeby smak był pełniejszy. Przyznam też, że pierwszy raz był traumatyczny ;) Nie dość, że nie wiedziałam jak to powinno wyglądać, to jeszcze modyfikowałam proporcje (tylko 1/2 szkl. cukru i 1/4 szkl. oleju + 1/2 szkl. wody). Ciasto wyszło dość zwięzłe - nie sądziłam, że da się do niego wmieszać jeszcze jabłka i bakalie. A jednak :) Sok z jabłek jakoś pomógł i się dało :)
Wyszło na małą tortownicę, piekłam w 180st.C przez 45 min.
Majka skarżyła się, że jej ciasto się wysypało - myślę, że to przez olej. Zastąpienie części wodą lub mlekiem prawdopodobnie "naprawia" przepis.
patrycccja Sep 21, 2009

Pyszne i bardzo proste ciasto! Tylko mniej cukru, mniej oleju, dodać wody. Wychodzi zarówno z krupczatki, jak i zwykłej mąki. Ja dodałam suszone śliwki i duuużo rodzynek, wychodzi przepyszne.
attuna Sep 18, 2009

Jak dla mnie to o wiele za dużo oleju, ale w smaku pyszne :)
Bananusiek Aug 4, 2009

Hmm, naprawdę myślałam, że nie da się zrobić puszystego ciasta ucieranego bez piany z białek, a jednak! Suuuper;)Delikatne i wyrośnięte:D
Tylko rzeczywiście, o połowę mniej cukru, i dodałam jeszcze szklankę wody bo bez tego, to mi wyszła kruszonka! Zrobiłam ze zwykłej mąki przennej i razowej 3:1, z podwójnej ilości składników bo na dużą blachę...

Moje jest z jagodami (więc ciasto jest fioletowe;)) ale następnym razem chciałabym wypróbować maliny:))
Olga Mar 26, 2009

pyszne, jednak skusiłam się na kilka zmian: zdecydowanie mniej cukru; troszkę mniej oleju i polecam eksperymenty z innymi mąkami/kaszami. mój ulubiony mix to: szklanka drobnej kaszki orkiszowej, pół manny, pół mąki z pełnego przemiału, odrobina otrębów owsianych i posypka z amarantusa:))))) smakowało nawet konserwom kulinarnym - moim rodzicom;)
anga Jan 5, 2009

ciasto pyszne w smaku;) mniam i nie wyszedl zakalec :D dodalam zurawiny jeszcze i mleka sojowego w tym mniej oleju;)
Silverka Dec 14, 2008

ciasto super ale nastepnym razem zamiast sody dam troche wiecej proszku do pieczenia po prostu
~ola Dec 27, 2007

dobrze jest sodę rozpuścić w łyżce mleka sojowgo
autor anonimowy Oct 17, 2007

Ciasto wyszło pyszne, chyba nawet najlepsze jakie jadłam...tylko było z miodem (1/2 szkl.) zamiast cukru i z mąką razową pszenną (3/4 szkl.)...
~katherinka Jul 30, 2007

Rewelacyjne ciacho!! Aż się uszy trzesą! Raz zrobisz, a będziesz do niego wracać. A jabłkowo-cynamonowy zapach wiosny rozchodzi się po całej kuchni.
~Natasza Apr 7, 2007

W trakcie robienia tego ciasta bałam się, że wyjdzie zonk, a tu taka miła niespodzianka - ciacho naprawdę super i do tego jaki prosty przepis! Gorąco polecam.
~kasiulka Jan 16, 2007

Piekę to ciasto po raz trzeci, ja daję mąkę razową, ciasto jest pyszne, udaje się i mamy z nim dużo frajdy z sześcioletnim synem, bo pod moim okiem, może wszystko zrobic sam. Polecam to takie proste domowe ciasto i cały dom pachnie cynamonem.
~Ana Dec 31, 2006

ciasto pierwsza klasa!
grimunio Aug 31, 2006

O żesz! Najpierw je zobaczyłam i wpadłam w zachwyt: jest śliczne! Potem go spróbowałam i mało się nie popłakałam - jedno z najlepszych ciast jakie w życiu jadłam! Tylko dałam pełną szklankę oleju i jeszcze kilka łyżek wody. Piekłam przez 45 minut w 185 stopniach.
~kamma Apr 23, 2006

no jak ja je zrobilam moi znajomi tez sie dziwili ze jest wege nigdy nei widzialam ich bardziej zszkowanej miny gdy okazalo sie ze nie ma tam kiełabay
~ABC Dec 31, 2005

Ja dodałam szklankę mleka sojoweko i 3 lyżki mąki sojowej. Wyszło rewelacyjne Moi znajomi nie mogli się nadziwi że jest wege. Bardzo polecam
~vlada Dec 31, 2005

a gdzie jajka????????????? ciasto bez jajek??? tzn moze tak jest..ale wydawałoby się....
~Misia :) Nov 28, 2005

Też kiedys znalam podobny przepis, ale bez cynamonu. Zrobilam to ciasto, bo jest bardzo proste a dopiero zaczynam z mezem wspolne zycie i nawet nie mamy farmy na ciasto, zeby upiec cos bardziej skomplikowanego. Wyszlo swietnie na zwyklej blasze z piekarnika. Moj Maz zaniosl je do pracy, zaraz po slubnym urlopie i wszyscy chwalili, wyjadali okruszki :)
~aga_i_krzys May 17, 2005

W jakiej temperaturze piec to ciasto? :)
~misia Feb 20, 2005

Zrobiłam to ciasto już trzy razy w tym tygodniu, za każdym razem się udaje i znika błyskawicznie. Mi najbardziej smakuje, gdy zamiast cukru dać pół szklanki miodu, a mąkę dać 1 i 1/2 szklankie pszennej plus 1/2 razowej zytniej. Pycha!
~Kasiek Sep 1, 2004

Wlasnie wyjelam ciasto z piekarnika i stwierdzam z przykroscia, ze kompletnie nie wyszlo. Moze wina tego, ze dodalam inny olej i make, ale w innych ciastach nie bylo to problemem... A to mi sie wrecz wysypalo z formy, po 40 minutach w pierkarniku. Na szczescie mam jeszcze pól godziny na pobiegniecie do sklepu i kupienie skladników na cos innego...
~Majka Jun 29, 2004

jabłka można zastąpić każdymi innymi owocami, ja próbowałam już z wiśniami, śliwkami, truskawkami, porzeczkami, musem jabłkowym itd. gorąco polecam bo ciacho jest PRZEPYSZNE .)
~lenka Apr 10, 2004

Znam te ciasto w wersji jajecznej, a ponieważ mam uczulone dzieciątko z radością je tu zobaczyłam. Za pierwszym razem miałam trudności z dodaniem całej mąki- zrobiła się kasza, ale odrobina letniej wody nie zmieniła smaku a ciasto jeszcze zyskało na lekkości. Super, dziękuję za przypomnienie przepisu. Basza
autor anonimowy Nov 27, 2002

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas