7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Łężnie z sosem grzybowym

Danie warmińskie, podpatrzone w restauracji Natangia w Górowie Iławeckim i powtórzone "na czuja" w domu.

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [4]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 2-3

10-11 ziemniaków
ok. 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (lub nieco więcej, tak, żeby ciasto było zwięzłe)
duża garść kiszonej kapusty
10 pieczarek
2 cebule
sól
pieprz
majeranek
natka pietruszki
przecier pomidorowy
oliwa lub olej do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, a następnie dokładnie tłuczemy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.

Jedną cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie. Kapustę płuczemy jeden raz, a następnie odciskamy z wody, szatkujemy i dodajemy do cebuli. Dusimy razem parę minut (można dodać odrobinę wody), przyprawiamy solą i pieprzem.

Odrywamy kawałki masy ziemniaczanej, rozpłaszczamy, napełniamy kapustą i sklejamy w kulki wielkości pięści (lub troszkę mniejsze). Łężnie smażymy w dość głębokim tłuszczu.

W międzyczasie kroimy w kostkę drugą cebulę, smażymy. Kiedy zrobi się szklista, dodajemy do niej pokrojone w plastry pieczarki. Całość dusimy pod przykryciem, dodając do smaku sól, pieprz, zioła i przecier pomidorowy.

Tak przygotowanym sosem polewamy gorące łężnie i zjadamy ze smakiem.
Nadesłał(a) Noldorka, dnia: 2011-10-02 08:49:20.549
Źródło/autor przepisu: inspiracja restauracja Natangia
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Skuszona opisem zrobiłam. Niestety, nie przypadł mi do smaku sos (chociaż lubię sos pomidorowy, to w zestawie z pieczarkami mi nie smakował). Same kluchy robię bez nadzienia, w formie placków, pieczonych na patelni (gorąca ziemniaki+mąka ziemniaczana lub wystudzone ziemniaki +mąka zwykła+jajko) i zawsze są smaczne - dodatki dowolne (jem je np.ze slodkimi wiśniami drążonymi, ale również smakują świetnie z sosami mięsnymi)
~Gosia 2015-01-30 12:51:08.161


Wspaniałe! <3
Sowa90 2013-06-25 17:40:33.749

Jednoznaczne mistrzostwo! Smakuje wybornie, na stole prezentuje się równie dobrze.
ryfka 2011-10-04 13:45:40.929

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Frytki z tofu w białym sosie grzybowym (lakto-wege)
Naleśniki w staropolskim stylu, z kaszą i sosem grzybowym (bez ograniczeń)
Makaron z sosem jogurtowo-grzybowym z pestkami słonecznika (wegańska)
Kotlety sojowe z sosem grzybowym z proszku (wegańska)
Uszka z farszem grzybowym (ovo-wege)
Pieczone pierogi z nadzieniem ryżowo-grzybowym (bez ograniczeń)
Gołąbki z farszem ziemniaczano-jaglano-grzybowym (wegańska)
Bliny litewskie "Zemaicziu" (z gotowanych ziemniaków z farszem grzybowym) (wegańska)
Sos pesto (lakto-wege)
Sos ziołowy 1 (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas