7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Kokosowy deser z tapioki

Połączenie budyniu i bubble tea ;D Mój ulubiony deser z tapioki. Kokosowy smak i gęsta konsystencja z wyraźnie wyczuwalnymi, jędrnymi kuleczkami zwanymi przez niektórych pieszczotliwie żabim skrzekiem ;)

Średnia ocena: [5.0 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [9]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2-3 osób

tapioka w granulkach - 1 filiżanka (ok. 200 ml)
mleko kokosowe 55-70% - 1 filiżanka
woda - 3 filiżanki
ew. wanilia (ziarenka zeskrobane z rozkrojonego strąka)
cukier lub słód
+ ew. owoce lub polewa, np. polewa truskawkowa lub inna owocowa lub czekoladowa

Przygotowanie:

Tapiokę namaczamy w wodzie na kilka godzin, najlepiej na noc.

Dodajemy mleko kokosowe i gotujemy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Po zagotowaniu przykręcamy gaz na minimum i trzymamy jeszcze ok. 7 min. Jeśli w środku widać białe punkciki, znaczy że jeszcze nie jest gotowa. Kiedy zgęstnieje i nabierze jednolitej, półprzezroczystej barwy, od razu zestawiamy. Trzeba uważać, żeby tapioki nie rozgotować, bo zamiast jędrnych kuleczek otrzymamy jednolity budyń.

Na koniec słodzimy do smaku (wcześniejsze dodanie cukru, a pewnie i słodu, sprzyja przypalaniu) i zajadamy samo lub z owocami :)

Wskazówki i uwagi:

Tapiokę można namoczyć od razu w wodzie z mlekiem kokosowym, ale pod wpływem zimna robi się nieładne - tłuszcz kokosowy się zestala. Oczywiście wystarczy trochę ciepła i wszystko wraca do normy :)

Im mniej procentowe mleko kokosowe, tym bardziej rozwodnione. Co więc robimy? Dodajemy go więcej w stosunku do wody.

Raz próbowałam przygotować ten deser bez namaczania, ale dogotowanie tapioki bez przypalania jest wtedy o wieeeele trudniejsze.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: Jun 6, 2011
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

fajny deser, ale moja tapioka zmieniła się w budyń
niestety jak tylko wlałam wodę do kulek one się momentalnie rozwarstwiły i "rozwinęły", jaka może być przyczyna?
asiaczek24 Jul 13, 2012

Zgadza się, całość jest kokosowa i słodka. Gęsta, trochę przypomina budyń, ale ma też te kulki - więc konsystencja nie jest taka nudna i jednolita :) Mniaaaam. Właśnie, muszę dokupić tapiokę :D
patrycccja Dec 6, 2011

tapioka jest neutralna w smaku, ale jeśli ugotujesz ją na mleku i dodasz cukru to będzie słodka ;)
askagrzybek Dec 3, 2011

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kokosowa tapioka z bananami i ananasem (wegańska)
Deser kokosowo-jabłkowy z migdałami (wegańska)
Budyń z tapioki (ovo-wege)
Tapioka pudding (wegańska)
Kokosowo-migdałowy krem zbożowy (pyszny i prosty makrobiotyczny deser) (wegańska)
Tapioka z karmelizowanym rabarbarem (wegańska)
Słodki deserek (lakto-wege)
Deser z kumquat (lakto-wege)
Deser z maracui (lakto-wege)
Deser trójkolorowy (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas