7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Mleko sojowe bez soli i cukru

Mleko sojowe można pić z dodatkiem miodu, soków owocowych, owoców zmiksowanych, soków warzywnych. Na mleku można przygotowywać (gotować) kaszki, budynie i zupy. Z dodatkiem mleka można spożywać makarony zbożowe, kasze, pełne ziarna zbóż, musli.

Średnia ocena: [4.3 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [14]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

nasiona soi
woda

Przygotowanie:

Namoczone i przepłukane pod bieżącą wodą ziarno soi należy zmielić w stanie surowym, gotować w 5-krotnej ilości wody przez ok. 10 min., mieszając. Następnie całość przelać przez gęste sito – część płynna to mleko sojowe – część stała na sicie to surowiec do dalszej obróbki jak ziarno gotowane zmielone.
Nadesłał(a) pat, dnia: Sep 1, 2000
Źródło/autor przepisu: Soja - roślina XXI wieku (Zielone Brygady)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Ale JAK mam liczyć ilość wody.* Przepraszam, zjadło mi słowo i sens zdania się zmienił.
~agaa Apr 16, 2015

Moze glupie pytanie, ale mam liczyć ilość wody? x5 od suchej soi (namoczylam i szklanke soi, wiec biore 5 szklanek wody), czy od namoczonej, ktora speczniala ok. 3 razy? Zawsze liczyłam ilosc suchego ziarna (w szklankach) x5, ale mleko wychodzilo mi dosc "mocne", musiałam je rozcienczac, a teraz pewien ponizszy komentarz mnie skołował. (Na litr mleka zuzywa sie 0,5 szkl. suchego ziarna? Wydaje mi sie ze to ok. 100g soi, bo moja pełna szklanka to jakieś 180-190g, do tego licze 200ml wody x5, więc mi wychodzi litr mleka z calej szklanki soi, a nie polowy. No i musze je rozcienczac, wiec moze chodzilo o 5-krotnosc namoczonego ziarna? [ale to juz chyba wyszloby mocno rozwodnione?]) BO teraz robiac mleko korzystam tylko z tego przepisu, ale juz na poczatku dodaje, 2-3szkl. wody wiecej(jest roznica pomiedzy takim ugotowanym od razu w wiekszej ilosci wody, a tym rozcienczonym woda juz po ugotowaniu).
~agaa Apr 16, 2015


Bardzo dobre, naprawdę. Nigdy nie robiłam takiego "najpierw odsączyć, potem gotować", ale pod tamtym przepisem na puszce są dyskusje o posmaku soi, wodnistości, że do naleśników, ale już nie do kawy i takie tam... :) Tutaj - nic z tych rzeczy, właśnie zjadłam z tym mleczkiem musli i było pycha ;)
ktrzna Sep 24, 2012

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Mleko sojowe (wegańska)
Mleko sojowe i tofu (wegańska)
Śliwkowe ciasto bez cukru (wegańska)
Sernik brzoskwiniowy, prawie bez cukru (bez ograniczeń)
Pyszna szarlotka bez cukru (wegańska)
Powidła śliwkowe (bez cukru) (wegańska)
Bezglutenowa szarlotka (bez cukru) (wegańska)
Mus jabłkowy (bez cukru) (wegańska)
Ciasto pestkowo-daktylowe bez cukru (wegańska)
Figowe batoniki muesli bez cukru (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas