7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Shepherd's pie (zapiekanka pasterza)

Pyszna zapiekanka, smakowałam nawet "wszystkożercom" ;)

Średnia ocena: [4.533333333333333 z 30 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [22]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

6 dużych ziemniaków
1/2 pęczka świeżej natki

1 duża cebula lub 2 średnie
2 papryki (np. żółta i czerwona)
pieczarki, wg uznania, u mnie 8 sztuk
łyżka przecieru pomidorowego
puszka zielonej soczewicy (użyłam Bonduelle ok 400g)

olej/oliwa do smażenia
sól
pieprz
czerwona papryka w proszku
suszony (granulowany) czosnek
oregano
bazylia

Przygotowanie:

Obieramy i gotujemy ziemniaki. Gdy się już ugotują rozgniatamy je dokładnie widelcem, dodajemy pokrojoną drobno natkę pietruszki i trochę czosnku granulowanego do smaku (ja do ziemniaków dodałam jeszcze łyżkę oliwy), mieszamy i na razie zostawiamy w spokoju. ;) Mamy już górę i dół zapiekanki.

Bierzemy się teraz za nadzienie. Kroimy drobno cebulę, podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i paprykę. Jak zmiękną, dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego (można rozrzedzić go trochę wodą), mieszamy. Na koniec dodajemy odsączoną z zalewy soczewicę. Znów mieszamy i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, czosnkiem, ziołami i czym kto lubi ;)

Bierzemy nieduże naczynie żaroodporne, spód wykładamy częścią ziemniaków, nakładamy farsz, a na farsz resztę ziemniaków. Nie przykrywamy naczynia. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach ok 25 minut (z termoobiegiem), z czego pierwsze 15 grzejemy z góry i z dołu, a resztę czasu tylko z góry, żeby przypiekły się ziemniaczki.
Nadesłał(a) Fafik, dnia: 2009-11-24 13:40:30.825
Źródło/autor przepisu: ten przepis to średnia wyciągnięta z różnych przepisów na tą zapiekankę, które spotkałam
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:


Przepis trochę pracochłonny, ale smak w pełni to wynagradza:). Świetny przepis na jakąś imprezę dla gości. Warstwa ziemniaczana jest przepyszna;).
zielenina 2014-02-22 22:29:16.275

Ja zrobiłam z cukinia bo strasznie nie lubię papryki :) dobra, ale coś musi do niej być, chociażby sałata z sosem vinaigraite bo inaczej jest trochę sucha .
~Frrancuzka 2014-01-14 22:24:24.474

Nawet fajne. Smaczne. Ogromnie pasowałaby mi fasolka szparagowa jako dodatek! A do tego micha sałaty z dobrym dressingiem :) Choć konsystencja faktycznie... dosyć utrudniająca nałożenie ładnego kawałka ;) Dlatego następnym razem zrobiłabym tą zapiekankę w prostokątnej formie i być może trochę większej - byłoby dużo łatwiej. Można by też zrobić spód z kruchego ciasta. Oprócz tego:
* Soczewica z puszki jest bardzo miękka - następnym razem sama ugotuję ją dzień wcześniej.
* Z ziół wzięłam majeranek i cząber (tymianek też byłby super). Nadzienie, oprócz przypraw z przepisu, doprawiłam większa ilością koncentratu, a dodatkowo dużą ilością pieprzu ziołowego i sporą ilością sosu sojowego. Wyszło bardzo dobre. Dodałam też 3 łyżki słonecznika zmielonego w młynku do kawy + 3 łyżki mąki kukurydzianej (kasza też jest ok).
* Do górnej warstwy dodałam nieco mleka sojowego, żeby miała bardziej kremową konsystencję - dobry pomysł, ale całości bym nie wygładzała, żeby ładniej się zrumieniła.
patrycccja 2013-04-23 17:43:01.879

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Zapiekanka ziemniaczano-serowa z cebulą - Cheese and onion pie (lakto-wege)
Banoffee pie (wegańska)
zapiekanka z ziemniakow 2 (lakto-wege)
Zapiekanka Marasa (lakto-wege)
Zapiekanka z fasolką (bez ograniczeń)
Zapiekanka z brokułami (lakto-wege)
zapiekanka jabłkowa (bez ograniczeń)
Zapiekanka warzywna (wegańska)
Pęczakowa zapiekanka (wegańska)
Zapiekanka "gołąbek" (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas