
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Farsz - szpinak, tofu i pomidory suszonePomidory suszone to taki słonawy, bardziej konkretny akcent smakowy. Super się komponuje ze szpinakiem. Taki farsz jest świetny do naleśników, pierogów gotowanych i pieczonych (np. calzone), ale też do tarty, lazanii czy cannelloni (też makaron, takie grube rurki do nadziewania właśnie).
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:0,5 kg mrożonego szpinaku lub 2 pęczki świeżego
2-5 ząbków czosnku lub czosnek mielony (opcjonalnie) ok. 200 g tofu (ja użyłam naturalnego "Solidy") suszone pomidory w oliwie - kilka, powiedzmy 6-8 połówek 1/2 dużej gałki muszkatołowej (ok. 2,5 g = ok. 1/4 torebki gałki mielonej) szczypta imbiru (lub ciut więcej, jeśli jest nieco zwietrzały) sól pieprz pieprz ziołowy 1 łyżka oleju / oliwy z oliwek do smażenia ew. 2 łyżki mąki pszennej razowej Przygotowanie:
Szpinak świeży należy najpierw rozdrobnić. Mrożony od razu można wrzucić na patelnię z odrobiną oliwy. Posolić, dodać 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, startą gałkę, imbir i pieprz. Generalnie ma dominować gałka i sól.
Mrożony szpinak na początku dusimy pod przykryciem, żeby rozmarzł. Świeżego w ogóle nie przykrywamy. Dusimy najpierw na wolnym, później na średnim ogniu tak, by wyparowała woda. Jeśli jednak szpinak będzie rzadki - rozrobić 1-2 łyżki mąki w małej ilości wody i dodać do szpinaku, zagotować. Na koniec można jeszcze dorzucić 1-3 zmiażdżone ząbki czosnku. Gdy szpinak przestygnie, dodać starte na tarce o drobnych oczkach tofu (tak tak, koniecznie na tarce - rozgniecione widelcem nie będzie już takie apetyczne w wyglądzie) i pomidory pokrojone (ale nie za drobno) w kostkę lub cienkie, niezbyt długie paski. Wymieszać. Spróbować, czy dobrze słone, imbirowe, gałkowe, itp. :-) ![]() Źródło/autor przepisu: Modyfikacja przepisu Magdy Firlit: farsz - szpinak, tofu i czosnek.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:![]() Nowe komentarze:![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Jak dla mnie najlepszy wegański przepis, to m.in. od niego zaczynałam wegańskie gotowanie i przekonałam się jakie ono może być dobre:). Farsz jest świetny do naleśników, zapiekany w piecu lub po prostu wymieszany z makaronem. UWIELBIAM:) zielenina Feb 22, 2014
tortille oszalały ze szczęscia :)
~kawa stolik Jan 12, 2014 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Farsz - szpinak, tofu i czosnek (wegańska)Kanapki zawijane z suszonymi pomidorami i tofu (lakto-wege) Makaron z suszonymi pomidorami, tofu i rukolą (wegańska) Spaghetti Szpinak Pomidor (lakto-wege) Szpinak z groszkiem i tofu-fetą (wegańska) Szpinak z tofu w bułce tartej (wegańska) Szpinak z czosnkiem, ziemniakami i pomidorami (wegańska) Szpinak z oliwkami i szuszonymi pomidorami (wegańska) Cannelloni z farszem ze szpinaku i tofu (wegańska) Farsz naleśnikowy = szpinak, czosnek + sos sojowy i "chwasty" (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~tario Dec 7, 2015