
7739 przepisów wegetariańskich
w tym 4927 wegańskich
w tym 4927 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
KopytkaUniwersalne, do podawania ze wszystkim, na co przyjdzie nam ochota: z sosami, np. pieczarkowym lub koperkowym, ze śmietaną, z bułką tartą, gotowane, odsmażane lub pieczone. Ja bardzo lubię kopytka podane w dość niekonwencjonalny sposób - smażone z sypką papryką i posypane parmezanem.
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: ovo-wege
Składniki:1 kg ziemniaków
250 g mąki pszennej 2 jajka sól Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, ugotować i przecisnąć przez praskę lub dokładnie rozgnieść. Odstawić do ostygnięcia.
Ziemniaki zagnieść na stolnicy z mąką, jajkami i szczyptą soli. Podsypać mąką i formować wałeczki o średnicy około 2cm. Spłaszczyć lekko i ciąć ukośnie na nieduże kawałki. W dużym garnku ugotować sporą ilość wody i wrzucać kopytka partiami. Zmniejszyć gaz i mieszać od czasu do czasu. Gdy kopytka wypłyną na powierzchnię, trzymać jeszcze około 2-3 minut. Wyciągać łyżką cedzakową i wrzucać kolejną partię. Wskazówki i uwagi:Ważne, żeby ziemniaki, z których będziemy robić kopytka, nie były wodniste, bo wciągną za dużo mąki, na surowo będą się rozlatywać, a po ugotowaniu będą zbyt twarde.
![]() Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:![]() tiny Apr 1, 2012
Wlasnie robie:) z sosem pieczarkowym... dawno kopytek nie jadlam:)
~Silverka May 27, 2010 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Zielone kopytka (ovo-wege)Kopytka z pietruszką (lakto-wege) Kopytka (z jajkiem lub bez) (wegańska) Kopytka ziemniaczane z kurkumą i imbirem (bez jajek) (wegańska) Kopytka ruskie ("nagie" pierogi ruskie) (bez ograniczeń) Nowości:Tarta zimowa ze szpinakiem (wegańska)Bakłażany zapiekane z jabłkiem (wegańska) Surówka z czerwonej kapusty (wegańska) Ziemniaczana parmigiana (lakto-ovo-wege) Kotlety z zielonej soczewicy (wegańska) Makaron z dynią i pieczarkami (lakto-wege) Ostra soczewica na pomidorach (wegańska) Indyjski miszmasz z batatem (wegańska) Biszkopciki jaglane (bezglutenowe) (wegańska) Qatayef - drożdżowe placuszki z Egiptu (lakto-wege) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Zrobiłam - z mąki razowej, 1,5 porcji wszystkiego. Sama nie zjadłam, bo jestem weganką, ale zjedzone kopytka z 1,5 kg ziemniaków i 400gr mąki przez dwie osoby na jeden obiad chyba o czymś świadczy :D z sosem pieczarkowym były :)
dariak1987 Sep 9, 2012