7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Sałata z dodatkiem ziół i kwiatów

Dostęp do ziół i kwiatów z ekologicznych terenów pozwala wzbogacić, urozmaicić i ubarwić nasze surówki. Na ogół zapominamy, że wiele tzw. popularnych chwastów ma własności lecznicze i można je stosować również w kuchni.

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [9]


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

- różne rodzaje sałat
- rzodkiewki (również zdrowe i delikatne listki)
- pomidory
- listki melisy, pokrzywy, mniszka lekarskiego (smaczne są do okresu kwitnienia roślin)
- płatki z kwiatków stokrotki, kwiaty koniczyny lub innych znanych nam ziół
- jogurt naturalny, ew. śmietana
- sól i cukier lub inne preferowane przyprawy

Przygotowanie:

Warzywa, zioła i kwiaty opłukać, osączyć na lnianej ściereczce.
Składniki rozdrobnić, wymieszać, dodać jogurt (ewentualnie wymieszać go z przyprawami). Ozdobić kwiatami lub ich płatkami.

Wskazówki i uwagi:

Przed wykorzystaniem ziół lub kwiatów należy zapoznać się z wyglądem rośliny, jej własnościami leczniczymi, wskazaniami i przeciwwskazaniami. Zbierać tylko z ekologicznych terenów.
Nadesłał(a) Dana, dnia: May 25, 2009
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Widzę, że i mnie przyda się ta strona! Dzięki za linka MEDeah
Dana Apr 13, 2011

babki jeszcze nie wcinałam, ale chętnie spróbuję smażoną w cieście. Ten Pan- Bogdan Jaśkiewicz- wydaje swoim sumptem książkę z opisem roślin jadalnych i podaje, jak je przygotować. jak już spróbuję, to podam przepis :)
pewnie tasznik tępiłaś :] w ogóle polecam zapoznać się z jedzeniem jakie można zebrać na spacerze w czystych okolicach. mam nadzieję, że to nie za duży off, jednak ciut nawiązuje do przepisu :) pozdrawiam!
MEDeah Apr 11, 2011

Hehe, MEDeah, przejrzałam podaną przez ciebie stronę i muszę powiedzieć że pamiętam, jak część tych roślin tępiłam u babci w ogródku ;) Ale czosnaczek (zwany u nas pokrzywką) i szczawik na przykład jadłam :) A babkę stosowałam, ale zewnętrznie - na rozcięte kolana ;)
patrycccja Apr 11, 2011

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sałatka grecka (z dodatkiem sałaty) (wegańska)
Sałatka Tabuleh (Tabouleh) z dodatkiem ziół (wegańska)
Zupa-krem z sałaty z dodatkiem ryżu i groszku (lakto-wege)
Ziemniaki w ziołach (wegańska)
Makaron spaghetti z ziołami (lakto-wege)
Placki twarogowe z ziołami (bez ograniczeń)
Zioła suszone... w lodówce (wegańska)
Bułeczki pełnoziarniste z ziołami (wegańska)
Zupa grochowa z ziołami (wegańska)
Agrestowe konfitury z ziołami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas