7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Boczniaki duszone na ostro (albo i nie) z musztardą

Szczególnie ci, którzy uwielbiają musztardę, powinni być tym daniem zachwyceni! Ja je uwielbiam :) To był mój pierwszy przepis z boczniakami, który robiłam jeszcze na studiach...

Średnia ocena: [4.8 z 26 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [18]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

500 g boczniaka
1 cebula
1-3 łyżki oleju do smażenia (opcjonalnie)
1 szklanka wywaru z jarzyn (ja robię bulion z proszku) lub szklanka wody z dodatkiem sosu sojowego
1 łyżka mąki lub 1 łyżeczka skrobi lub mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
1 łyżka musztardy - łagodnej lub ostrej, wg. preferencji
sól - 1 idealnie płaska łyżeczka w zupełności wystarcza
pieprz

Przygotowanie:

Oczyszczone grzyby kroimy/ rozrywamy wzdłuż blaszek w paski, takie pomiędzy 0,5 a 1 cm. Im większe (grubsze) boczniaki, tym cieńsze powinny być paski. Cebulę siekamy w kostkę, można ją przesmażyć na oleju aż się zrumieni.

Cebulę i boczniaki zalewamy bulionem i dusimy do miękkości - 10 min. w zupełności wystarcza.

Całość można zagęścić mąką lub jasną zasmażką. Zasmażkę z mąki robimy na malej patelni: na suchą patelnię wsypujemy mąkę i prażymy, aż lekko się zrumieni i tym samym nabierze fajnego aromatu :) Zalewamy wodą i szybko mieszamy, żeby nie powstała klucha. Zasmażka powinna być gładka, bez grudek.

Uduszone boczniaki doprawiamy: dodajemy musztardę, pieprz i sól. Można zagęścić przygotowana zasmażką lub mąką rozrobioną w zimnej wodzie.

Wskazówki i uwagi:

Zazwyczaj podaję z ziemniakami, jakąś kaszą lub ryżem, z odrobiną zieleniny, a do tego surówka.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: Apr 20, 2009
Źródło/autor przepisu: Na podstawie www.kago.com.pl.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:


Połączenie boczniaka z musztardą rewelacyjne. Nie robiłam zasmażki, myślę ze nie ma potrzeby. Z kasza gryczaną rewelacja
mańka Oct 31, 2016


to jest super szybkie i przeprościutkie, a smak- rewelacja!! odkąd odkryłam w małym warzywniaku boczniaki za 8,8pln/kilo, jem prawie codziennie z kaszą gryczaną :) dorzucam też marchewkę. szał!
orzechova Mar 27, 2014


Znakomite. Właśnie zrobiłam na jutrzejszy obiad do pracy i muszę się powstrzymać, żeby nie zjeść wszystkiego już dzisiaj;). Zagęściłam lekko mąką i dodałam pietruszkę, bo pasuje mi do grzybów. To był pierwszy raz kiedy robiłam coś z boczniaków, ale na pewno nie ostatni;)
zielenina Feb 23, 2014

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

BB - boczniaki duszone z brokułem (wegańska)
Brokuły duszone z cebulą i musztardą (wegańska)
Cadzyk albo cacyk albo tzazik - generalnie mało ważne, jak się pisze, ważne, że do grilla wyśmienite (lakto-wege)
Ziemniaczki pieczone z musztardą (wegańska)
Spaghetti z boczniakami (lakto-wege)
Kotlety z boczniaków (ovo-wege)
Flaczki z boczniaka (wegańska)
Zupa z boczniaków (wegańska)
Puree z ziemniaków z ogórkiem i musztardą (wegańska)
Sałatka selerowa z marchewką i musztardą (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas