7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Boczniaki duszone na ostro (albo i nie) z musztardąSzczególnie ci, którzy uwielbiają musztardę, powinni być tym daniem zachwyceni! Ja je uwielbiam :) To był mój pierwszy przepis z boczniakami, który robiłam jeszcze na studiach...
Średnia ocena:
[4.8
z 26 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [18]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki: dla 4 osób500 g boczniaka
1 cebula 1-3 łyżki oleju do smażenia (opcjonalnie) 1 szklanka wywaru z jarzyn (ja robię bulion z proszku) lub szklanka wody z dodatkiem sosu sojowego 1 łyżka mąki lub 1 łyżeczka skrobi lub mąki ziemniaczanej (opcjonalnie) 1 łyżka musztardy - łagodnej lub ostrej, wg. preferencji sól - 1 idealnie płaska łyżeczka w zupełności wystarcza pieprz Przygotowanie:Oczyszczone grzyby kroimy/ rozrywamy wzdłuż blaszek w paski, takie pomiędzy 0,5 a 1 cm. Im większe (grubsze) boczniaki, tym cieńsze powinny być paski. Cebulę siekamy w kostkę, można ją przesmażyć na oleju aż się zrumieni.
Cebulę i boczniaki zalewamy bulionem i dusimy do miękkości - 10 min. w zupełności wystarcza. Całość można zagęścić mąką lub jasną zasmażką. Zasmażkę z mąki robimy na malej patelni: na suchą patelnię wsypujemy mąkę i prażymy, aż lekko się zrumieni i tym samym nabierze fajnego aromatu :) Zalewamy wodą i szybko mieszamy, żeby nie powstała klucha. Zasmażka powinna być gładka, bez grudek. Uduszone boczniaki doprawiamy: dodajemy musztardę, pieprz i sól. Można zagęścić przygotowana zasmażką lub mąką rozrobioną w zimnej wodzie. Wskazówki i uwagi:Zazwyczaj podaję z ziemniakami, jakąś kaszą lub ryżem, z odrobiną zieleniny, a do tego surówka.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:Nowe komentarze:to jest super szybkie i przeprościutkie, a smak- rewelacja!! odkąd odkryłam w małym warzywniaku boczniaki za 8,8pln/kilo, jem prawie codziennie z kaszą gryczaną :) dorzucam też marchewkę. szał! orzechova Mar 27, 2014 Znakomite. Właśnie zrobiłam na jutrzejszy obiad do pracy i muszę się powstrzymać, żeby nie zjeść wszystkiego już dzisiaj;). Zagęściłam lekko mąką i dodałam pietruszkę, bo pasuje mi do grzybów. To był pierwszy raz kiedy robiłam coś z boczniaków, ale na pewno nie ostatni;) zielenina Feb 23, 2014 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:BB - boczniaki duszone z brokułem (wegańska)Brokuły duszone z cebulą i musztardą (wegańska) Cadzyk albo cacyk albo tzazik - generalnie mało ważne, jak się pisze, ważne, że do grilla wyśmienite (lakto-wege) Ziemniaczki pieczone z musztardą (wegańska) Spaghetti z boczniakami (lakto-wege) Kotlety z boczniaków (ovo-wege) Flaczki z boczniaka (wegańska) Zupa z boczniaków (wegańska) Puree z ziemniaków z ogórkiem i musztardą (wegańska) Sałatka selerowa z marchewką i musztardą (ovo-wege) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Połączenie boczniaka z musztardą rewelacyjne. Nie robiłam zasmażki, myślę ze nie ma potrzeby. Z kasza gryczaną rewelacja
mańka Oct 31, 2016