7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Orzechowa pasta z tofu

Banalnie prosta pasta: tofu zmiksowane ze sporą ilością orzechów włoskich i sosem sojowym. Sos ma na tyle pełny smak, że nic innego już nie trzeba :) Nie wiem, może to połączenie dla niektórych dziwnie brzmi, ale ja wiem jakie jest pyszne :D

Wyśmienite są kanapki z taką pastą i jakąś surówką lub warzywem, np. papryką, oliwkami, pomidorem lub ogórkiem kiszonym. Na drugie śniadanie (do pracy/ szkoły) można dorzucić sałatę - cymes!


Średnia ocena: [4.8 z 18 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [13]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

tofu naturalne miękkie - 150 g
orzechy włoskie łuskane - 1/2 szklanki
sos sojowy - łyżka
ew. woda lub olej (najlepiej zimnotłoczony, orzechowy lub z pestek winogron)

Przygotowanie:

Orzechy możemy zalać na trochę wrzątkiem, żeby uzyskać gładszą konsystencję pasty.

Wszystkie składniki miksujemy razem blenderem. Jeśli pasta jest za gęsta i trudno się rozsmarowuje, należy dodać odrobinę wody lub oleju.

Jeśli lubimy, jak coś chrupie, część orzeszków można posiekać i wrzucić do pasty już po zmieleniu pozostałych składników. Albo dorzucić pod koniec miksowania.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: Feb 5, 2003
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

O wow! Kocham tą pastę! :D
Zc iemnm chlebem albo samą ;D
~zebra Nov 12, 2016

Ok, byłam bardzo sceptyczna, bo jestem smakowo dość wybredna, ale ta pasta jest ekstra! Ma niepowtarzalny smak, którego do tej pory nawet sobie nie wyobrażałam. Jest super, bardzo dziękuję za przepis. :) Zdecydowanie będę robić częściej.
P.S. Nie dawałam sosu sojowego - samo tofu, orzechy ze skórką (bo nie chciało mi się obierać), pieprz, sól i łyżkę oleju.
~e. Feb 26, 2016

Zrobiłam dzisiaj na śniadanie do chleba i już nie ma. Nie używałam sosu sojowego, bo nie lubię jak "brudzi", posoliłam i popieprzyłam. Część orzechów posiekałam, żeby chrupało. Pasta wyszła super gładka i nie trzeba było dodawać wody ani oleju, ale to dlatego, że tofu domowe i nieodciśnięte dokładnie. Pyszne i faktycznie bardzo smaczne z ogórkami kiszonymi na razowcu. Solidna porcja wege białka na śniadanie. Będę robić częściej.
~Marta Feb 21, 2015

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pasta fasolowo-orzechowa (wegańska)
Pasta orzechowo-awokadowa (wegańska)
Tofu w skorupce orzechowej (ovo-wege)
Wegańska pasta czekoladowo-orzechowa (wegańska)
Pasta "łososiowa" (marchewkowo-orzechowa) (wegańska)
Pasta z tofu i tahini (wegańska)
Pasta pomidorowa z tofu (wegańska)
Pieczarkowa pasta z tofu (wegańska)
Różowe tofu - pasta (wegańska)
Pasta serowo-orzechowa do kanapek i krakersów (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas