7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Mleko sojowe bez soli i cukru

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Ale JAK mam liczyć ilość wody.* Przepraszam, zjadło mi słowo i sens zdania się zmienił.
~agaa Apr 16, 2015

Moze glupie pytanie, ale mam liczyć ilość wody? x5 od suchej soi (namoczylam i szklanke soi, wiec biore 5 szklanek wody), czy od namoczonej, ktora speczniala ok. 3 razy? Zawsze liczyłam ilosc suchego ziarna (w szklankach) x5, ale mleko wychodzilo mi dosc "mocne", musiałam je rozcienczac, a teraz pewien ponizszy komentarz mnie skołował. (Na litr mleka zuzywa sie 0,5 szkl. suchego ziarna? Wydaje mi sie ze to ok. 100g soi, bo moja pełna szklanka to jakieś 180-190g, do tego licze 200ml wody x5, więc mi wychodzi litr mleka z calej szklanki soi, a nie polowy. No i musze je rozcienczac, wiec moze chodzilo o 5-krotnosc namoczonego ziarna? [ale to juz chyba wyszloby mocno rozwodnione?]) BO teraz robiac mleko korzystam tylko z tego przepisu, ale juz na poczatku dodaje, 2-3szkl. wody wiecej(jest roznica pomiedzy takim ugotowanym od razu w wiekszej ilosci wody, a tym rozcienczonym woda juz po ugotowaniu).
~agaa Apr 16, 2015


Bardzo dobre, naprawdę. Nigdy nie robiłam takiego "najpierw odsączyć, potem gotować", ale pod tamtym przepisem na puszce są dyskusje o posmaku soi, wodnistości, że do naleśników, ale już nie do kawy i takie tam... :) Tutaj - nic z tych rzeczy, właśnie zjadłam z tym mleczkiem musli i było pycha ;)
ktrzna Sep 24, 2012


Mleko sojowe zrobione w domu, wg przepisu: "zblendować namoczone ziarna soi, odcedzić mleko i je zagotować" nie smakowało mi dotychczas. Pewnie dlatego, że jestem rozpieszczona smakiem mleka sojowego z kartonika. Ale teraz odkryłam ten przepis - okarę gotować z mlekiem i potem odcedzić. I to jest to! Smak i konsystencja mleka porównywalne z kupnym! Polecam.
Iwo-na Jun 19, 2012

wypróbuję dziś niezwłocznie, bo potrzebuję patent na mleko do kaszy manny :) a masz jakiś ciekawy przepis na zużycie ugotowanych ziarenek?
orzechova Jun 14, 2012

dziękuje bardzo za odpowiedź :)
sansi Apr 2, 2011

Zanetak,
super - dziekuje :) Pewnie wystarczy, aby bylo w czyms bardziej "naturalnym" ;) niz plastik - dzbanek, sloik czy inne szklane naczynie
pardita Apr 1, 2011

Sanasi, ja zawsze robię z 0,5 kg soi i 15 szklanek wody, wychodzą mi wtedy ok 4 litry. Z tego wniosek, że na litr potrzebujesz 1/2 szkl soi (suchej) i ok. 3,5-4 szklanek wody. Smacznego :)
Zanetak Apr 1, 2011

ile soi w przybliżeniu potrzeba na ok. 1l mleka sojowego? jak Wy robicie? :)
sansi Apr 1, 2011

Pardita, jak ja robię, trzymam tydzień. Teraz po zrobieniu przechowuję je w słoikach (i lodówce). Wcześniej, kiedy używałam butelek plastikowych, ścinała się końcówka.
Od soboty do soboty w warunkach lodówkowych nic nie powinno się mu stać ;)
Zanetak Apr 1, 2011

Kochani,
a jak dlugo takie mleko mozna potem trzymac w lodowce? Niestety w moim "gospodarstwie domowym" tylko ja jestem jego milosniczka, wiec musze wiedziec, ile zrobic.
pardita Mar 31, 2011

Oj mleko krowie jest lepsze!!! No przynajmniej mnie w ogóle to sojowe nie podchodzi. Soję lubię, ale nie w formie mleka. Ale no cóż, ja materiałem na wegankę nie jetem, oj nie;-P Kocham nabiał! No i jem rybki...Ojć, pewnie wiele osób mnie zlinczuje-szczególnie weganie, heh;-)))
~Rusałeczka Jul 9, 2008

Bardzo dobry przepis. Mleko jest bardzo gęste i nawet robi się na nim kożuch jak na krowim.
~Paweł May 20, 2007

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas