7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Pieczona kostka ziemniaczana

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Pyszności obiadek!Pieczone ziemniaczki a do nich puszka.pl/przepis/6290-napoj_diabolo-pomidorowo-ogorkowe_orzezwienie.html Diabolo wzbogacone pokrojonymi drobno warzywami: pomidorki koktajlowe, papryka czerwona, biała rzodkiew, sałata lodowa, czosnek (czyli to, co miałam akurat w domu). Woda ogórkowa z tegorocznych przetworów :) Ogóreczki też były przepyszne, ale zostały zjedzone już wcześniej...
Dana 2012-11-11 14:38:16.919

moje ziemniaki wędrują do piekarnika surowe, jeśli mam młode, to nawet ich nie obieram, tylko porządnie myję, do tego marchewka pokrojona wzdłuż i buraki w półksiężyce, przyprawiam ziołami, a oliwą leciutko smaruję tylko papier do pieczenia na którym układam warzywa, żeby nie przywierało - w zasadzie mogłabym jeść to cały czas :)
delilah81 2012-11-09 09:38:31.128

Ziemniaki wyszły super, choć do piekarnika powędrowały surowe i pokroiłam je w mniejszą kostkę, powiedzmy o boku 1 cm. Użyłam też naczynia takiego z pokrywką ze szkła żaroodpornego, żeby ziemniaki mi się nie spaliły, tylko pod koniec zdjęłam pokrywkę, coby się lekko zarumieniły. Przyprawiłam tak jak w przepisie, choć następnym razem spróbuję upiec ziemniaki z cebulką i innymi przyprawami. Nie mieszałam ziemniaków w trakcie pieczenia, były bardziej chrupkie od spodu, a białe od góry, ale mi to nie przeszkadza.
jazgottt 2010-09-18 21:35:46.495

Tym razem zrobiłam całkowicie sama (oprócz obierania ziemniaków, hehe). Po zagotowaniu trzymałam je jeszcze na gazie 5-7 min. i dalej tak jak Ryfka. Z dodatków słodka papryka i świeży rozmaryn. Upiekłam też dynię (puszka.pl/przepis/5322-dynia_pieczona_czosnkowa.html) i wszyscy się zachwycali :)
patrycccja 2009-11-01 16:21:54.287

wczoraj zrobiłam tak, że najpierw "podgotowałam" do wrzenia a potem do piekarnika, i były o niebo lepsze:)
szybciej, bardziej chrupiąco no i nic się nie przypaliło jak to miało miejsce czasami kiedy surowe piękłam;)
no i oczywiście pychaaa :)
Magda-Andrzej 2009-07-07 17:02:52.189

Ostatnio doszłam do wniosku, że ziemniaczki te nie wyszły mi kiedyś chrupiące nie z powodu zbyt długiego obgotowywania, ale przez to, że w momencie wkładania do piekarnika były zbyt wilgotne. Trzeba więc pamiętać, aby dokładnie je osączyć.
Dodatkowym atutem wcześniejszego obgotowywania jest to, że można to zrobić np. dzień wcześniej, wtedy samo przygotowywanie obiadu nie zajmie nam już tak wiele czasu.
ryfka 2009-07-04 14:49:10.912

Zapytałam Wojtka. On też zawsze obgotowuje ziemniaki, ale trochę dłużej niż Ryfka - aż będą półtwarde. Potwierdził, że szybciej się wtedy pieką. W sensie obgotowanie i późniejsze pieczenie zajmuje sumarycznie mniej czasu niż pieczenie surowych ziemniaków.
patrycccja 2009-07-04 12:52:48.535

nie wiem, być może szybciej się robią? Ale raz zdarzyło mi się trzymać je we wrzątku zbyt długo i nie wyszły już takie dobre, nie były takie chrupiące.
ryfka 2009-06-29 11:54:50.622

co daje te wcześniejsze "gotowanie" ? :)
ja zawsze surowe wrzucam na blaszkę :)
Magda-Andrzej 2009-06-28 23:50:18.79

Och, uwielbiam takie ziemniaczki :) A moje ulubione dodatki to właśnie oregano, a na 2gim miejscu rozmaryn :) Chociaż przygotowuje je zawsze mój Wojtek, więc nawet nie wiem na ile jego przepis pokrywa się z twoim ;)
patrycccja 2009-05-27 12:29:26.204

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas