7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Kremowy sos koperkowy

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Te pulpeciki to mniej więcej według tego przepisu: puszka.pl/przepis/558-klopsiki_wegetarianskie_z_granulatu_sojowego.html
Tam w komentarzach jest moja wersja. Wychodzą bardzo smaczne :)
ryfka Dec 30, 2013

Ryfko, czy możesz napisać jak zrobiłaś te pulpety z granulatu? wyglądają bardzo apetycznie...
majczi Dec 30, 2013

Natka, cieszę się, że odpoiada Ci ten sos, ja też go bardzo lubię. Jeszcze słówko co do grudek i mieszania sosów wogóle. Do mieszania ich używam takiej trzepaczki www.galerialimonka.pl/trzepaczka-jamie-oliver,p12592 i sprawdza się bardzo dobrze. Nie wiem na ile jest teraz popularna w Polsce, ale kiedy wyjeżdżałam rzadko spotykałam się z nią w kuchniach. Polecam :)
ryfka Mar 10, 2013

Sos wg. tego przepisu wychodzi obłędnie. Najpierw zrobiłam rosołek z jarzynki z dodatkiem kilku ziaren ziela angielskiego i liści laurowych. Z rosołku wyciągnęłam farfocle a potem śmietanka z mąką. Sosu wyszło tak dużo, że jeszcze dziś nam starczy.
Mięsożerca miał klopsiki a ja jajka ;)
Natka Mar 8, 2013

Malwuo, moja rada, co by grudek nie było to: woda musi być zimna, a druga sprawa do dobre rozprowadzenie mąki. Korzystam z jednego wiertełka od miksera, oburącz mącę w kubku mąkę z wodą. Ten sposób podpatrzyłam u przyszłej teściowej ;P
Natka Mar 7, 2013

Co do grudek: od jakiegos czasu większosć sosów zagęszczam mąką kukurydzianą. Tak jak w przypadku pszennej, trzeba wymieszać ją najpierw z zimną wodą a potem dolewać stopniowo do bazy sosu, ciągle mieszając (najlepiej trzepaczką, nie łyżką). Plus jest taki, że mąka kukurydziana bardzo dobrze miesza się z wodą i nie ma możliwosci powstania grudek. Poza tym sos ma wtedy taką kleikową konsystencję, która mi osobiscie bardzo odpowiada.
A najlepszy sposób na grudki, które już powstały to mikser :)
ryfka Mar 5, 2013

Robię podobnie, z tym, że najpierw do bulionu dodaję rozrobioną w zimnej wodzie mąkę, gotuję chwilę, a później dodaję koperek. Po ugotowaniu takiej bazy wyłączam gaz i osobnow kubeczku "hartuję" śmietanę, tzn. dolewam do niej 2-3 łyżki gorącej "bazy" i mieszam w kubeczku, później część zawartości kubeczka wlewam do garnka, i tak na zmianę, dopóki temperatura na tyle się nie wyrówna, że śmietana nie dozna "szoku termicznego".
Mąkę z wodą trzeba po prostu bardzo, bardzo dokładnie wymieszać i wtedy nie będzie grudek.
rubia Jan 14, 2011

Bardzo łatwy, szybki i smaczny nawet jeśli wyszedł mi w białe kropki z mąki :P Jak temu zapobiec następnym razem?
Malwua Apr 21, 2010

Swietny, szybki w przyrzadzeniu i dobry ;)
alicja Oct 11, 2009

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas