
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
<< powrót do przepisu
Mleko sojowe- Komentarze do przepisu -![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Jak na domowe mleko sojowe wychodzi bardzo dobre :) Moim zdaniem nadaje się nawet samo do picia. Odciskanie przez gazę przed gotowaniem jest dużo praktyczniejsze, niż w innych przepisach. A niewielki dodatek soli niweluje specyficzny posmak. Osobiście zrobiłem w małej modyfikacji - w ramach słodkości dodałem 6 pastylek stewii. Avalo Sep 3, 2013
co do przechowywania: ja mroze mleko sojowe (i inne roslinne) w woreczkach do lodu, nie tylko nadaje sie do mrozonej kawy, ale np. do gotowania owsianki- 5 kostek mleka rozpuszcza sie w sekundę
efedrina Aug 21, 2013 ![]() anadi Aug 21, 2013 ![]() majczi Feb 17, 2013 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dodałam 1 łyżeczkę stewii i wyszło wspaniałe :) Cedziłam przez ściereczkę, a i tak jakimś cudem nieco fusów przelazło, ale to wcale na złe nie wyszło. Ogółem: Mniam! Vastaya Feb 14, 2013 ![]() JanulkaFizdejko Jun 14, 2012 ![]() patrycccja Jun 12, 2012
JanulkaFizdejko,
Przez ścierkę do wycierania naczyń (czystą oczywiście;)). Przedostaje się jedynie taki "pyłek", który i tak osiada na dnie naczynia. ~Skrana Jun 11, 2012 ![]() Większy problem mam z cedzeniem - przez gazę przedostają się fluki okary, próbowałam z rajstopami - porażka totalna, przy wyciskaniu zrobiło mi się oczko i wyleciał z niego taki strumień okary, że miałam sojowe zasłony, naczynia, blaty, a nawet sojowego kota. Stąd moje pytanie - jak mocno tą okarę wyciskacie? Może po prostu przeginam z tym? JanulkaFizdejko Jun 11, 2012 ![]() Tylko ja nie sole ani nie cukrze - bo to niepotrzebne jest moim zdaniem , dopiero jak sobie cos z niego robie to wtedy bo raz mam ochote zrobic cos slonego z tego mleka - np. sos beszamelowy a raz na slodko . Po za tym ja takiego domowego mleka uzywam do wszystkiego - pieczenia ciast,ciasteczek,nalesnikow,sosow,majonezow, itp ale jesli mam ochote na kawe z mlekiem czy mleko z platkami na sniadanie to zawsze tylko z kupowanym bo uwazam ze jednak kupowane ma lepszy smak.takiego domowego nie zjadlabym z checia z platkami na sniadanie napewno :P OpenWorld Mar 2, 2012
Witam mam pytanie.
Zrobiłam mleko wg przepisu-wyszło super. Cała zadowolona "zabutelkowałam" je (wyszło mi 2,5l) i poszłam spać. Rano mając w planach płatki ze zrobionym mlekiem udałam się o lodówki- i o zgrozo- zobaczyłam skiśnięte mleko! Trochę się załamałam.... Mam pytanie- ile "wytrzymuje" przeciętnie takie domowe mleko sojowe w lodówce??? wyczytałam: do 3 dni, ale w moim wypadku to nie zadziałało. A może to przez butelki PET? proszę o pomoc. ~anitu Aug 14, 2011
Mi się nie ścina w kawie domowe mleko wegańskie (z kupnym nigdy nie było problemu, z domowym tak) od czasu, gdy zaczęłam dodawać mleko w takiej samej temperaturze jak kawa.
~Agata Apr 5, 2011
Nie jestem ekspertką ale wydaje mi się, że może się ścinać od zbyt wysokiej temperatury, bo to jeden z czynników powodujących ścinanie się białek, patrz jajecznica. Ale nie jestem pewna. W sumie w takim wypadku podczas gotowania też powinno się ścinać. Chyba że wymaga innego środowiska. Poddaje się. ;) Spróbuj kiedyś dodać mleko do chłodniejszej kawy. Nie zaraz po zalaniu. Może się uda. ;)
mater Mar 25, 2011
ja używam rajstopy założonej na sitko i pięknie zbiera całą okarę. słodzę cukrem trzcinowym, mleko wychodzi ok, tylko jak go dodaję do kawy to staje się tak jakby ścięte, za bardzo nie wiem czym to jest spowodowane ;(
~ruda Mar 25, 2011
A nie lepiej kupić gotowe w Biedronce? :)
~Zbic Jan 30, 2011 ![]() Wypróbowałam metodę z obdzieraniem soi ze skóry. ;) Wyszło smaczniejsze niż poprzednio, ale nie na tyle smaczne by nadawało się np.: do kawy czy płatków śniadaniowych, więc morał z tego taki, że mleko własnej produkcji tylko do placków, naleśników itp. Irokezik91 Oct 3, 2010 ![]() Shaera Oct 2, 2010 ![]() Zrobiłam połączenie tego przepisu z przepisem podanym przez Shaera (Shaer-e?) wyszło... nie zachwycające. Do placków się nadało, ale do picia... bleee. Oczywiście chodzi o ten posmak, ale jest nadzieja. Otóż znalazłam takie info w sieci: (...)niektórzy przed użyciem soi blanszują ją,zdejmują skórkę lub dodają NaHCO3(Natriumhydrogencarbonat) by zneutralizować charakterystyczny smak soi. Źródło: www.aktivplus.org/cms_pl/index.php?option=content&task=view&id=20 Następnym razem wypróbuje metodę z blanszowaniem. :) Irokezik91 Oct 2, 2010 ![]() patrycccja Sep 30, 2010
Mleko wyszło w porządku. Trzeba tylko dobrze doprawić. Ja dałam miód, sól i troszkę cukru waniliowego. Jestem pozytywnie zaskoczona bo poprzednio (wg innego przepisu, jakby co) wyszło mi niesmaczne jakieś :P No i fajnie.
~toivoa May 3, 2010 ![]() aśkaeddie Apr 8, 2010
zawsze robię podobnie. wychodzi najlepsze. pozostałe przepisy na stronie są... hmmm... nie przekonują mnie.
od siebie polecam dodać aromat waniliowy do ciast albo duuużo cukru waniliowego:) ~pabuo Dec 7, 2007 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
hmm mam trochę mieszane uczucia co do tego mleka. generalnie wychodzi całkiem dobre - lepsze niż ze standardowego przepisu na sojowe, ale gorsze niż sklepowe. przede wszystkim nie nadaje się do kawy, mimo że było gorące i przefiltrowane dwa razy przez gazę, to i tak się zważyło. do kaszki, owsianki czy placków pewnie będzie dobre, ale chyba za bardzo lubię kawę z mlekiem, żeby porywać się ponownie na produkcję :). aha, koszt 1,5 litra to 2,50 zł (przy 10 zł za 1 kg soi).
majczi Nov 13, 2013