7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Mleko sojowe

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   


hmm mam trochę mieszane uczucia co do tego mleka. generalnie wychodzi całkiem dobre - lepsze niż ze standardowego przepisu na sojowe, ale gorsze niż sklepowe. przede wszystkim nie nadaje się do kawy, mimo że było gorące i przefiltrowane dwa razy przez gazę, to i tak się zważyło. do kaszki, owsianki czy placków pewnie będzie dobre, ale chyba za bardzo lubię kawę z mlekiem, żeby porywać się ponownie na produkcję :). aha, koszt 1,5 litra to 2,50 zł (przy 10 zł za 1 kg soi).
majczi Nov 13, 2013


Jak na domowe mleko sojowe wychodzi bardzo dobre :) Moim zdaniem nadaje się nawet samo do picia. Odciskanie przez gazę przed gotowaniem jest dużo praktyczniejsze, niż w innych przepisach. A niewielki dodatek soli niweluje specyficzny posmak. Osobiście zrobiłem w małej modyfikacji - w ramach słodkości dodałem 6 pastylek stewii.
Avalo Sep 3, 2013

co do przechowywania: ja mroze mleko sojowe (i inne roslinne) w woreczkach do lodu, nie tylko nadaje sie do mrozonej kawy, ale np. do gotowania owsianki- 5 kostek mleka rozpuszcza sie w sekundę
efedrina Aug 21, 2013

Robie mleko wg tego przepisu, wychodzi pyszne. I tofu tez super z niego wychodzi.
anadi Aug 21, 2013

niedługo - do 3 dni maksymalnie, podobnie jak reszta mlek roślinnych domowej roboty (wiem z doświadczenia).
majczi Feb 17, 2013

Pytanie: ile można takie mleko przechowywać?
Vastaya Feb 14, 2013


Dodałam 1 łyżeczkę stewii i wyszło wspaniałe :)
Cedziłam przez ściereczkę, a i tak jakimś cudem nieco fusów przelazło, ale to wcale na złe nie wyszło.
Ogółem: Mniam!
Vastaya Feb 14, 2013

Składałam gazę max podwójnie i tu pewnie kryje się przyczyna. Ścierka faktycznie działa. Dzięki za rady:)
JanulkaFizdejko Jun 14, 2012

Ja mam co prawda doświadczenie tylko z mlekiem z migdałów i orzechów, ale gaza sprawdza się znakomicie, tyle że kilka razy złożona. Czyli przez chyba 4 warstwy. Gazę rozkładam na sicie, przecedzam mleko, a to co zostaje wyciskam bardzo mocno, skręcając gazę jak przy wyżymaniu. Działa i nie wiem czemu przy okarze miałoby nie działać.
patrycccja Jun 12, 2012

JanulkaFizdejko,
Przez ścierkę do wycierania naczyń (czystą oczywiście;)). Przedostaje się jedynie taki "pyłek", który i tak osiada na dnie naczynia.
~Skrana Jun 11, 2012

Ja zawsze mrożę soję po namoczeniu - moim zdaniem mleko wychodzi smaczniejsze. Dodatkowo, nie muszę się zastanawiać dzień wcześniej, czy będę robić coś z mlekiem, czy nie.
Większy problem mam z cedzeniem - przez gazę przedostają się fluki okary, próbowałam z rajstopami - porażka totalna, przy wyciskaniu zrobiło mi się oczko i wyleciał z niego taki strumień okary, że miałam sojowe zasłony, naczynia, blaty, a nawet sojowego kota.
Stąd moje pytanie - jak mocno tą okarę wyciskacie? Może po prostu przeginam z tym?
JanulkaFizdejko Jun 11, 2012

anitu - mi mleko sojowe zawsze wytrzymuje 5 dni raz nawet dalo rade dluzej :)
Tylko ja nie sole ani nie cukrze - bo to niepotrzebne jest moim zdaniem , dopiero jak sobie cos z niego robie to wtedy bo raz mam ochote zrobic cos slonego z tego mleka - np. sos beszamelowy a raz na slodko .
Po za tym ja takiego domowego mleka uzywam do wszystkiego - pieczenia ciast,ciasteczek,nalesnikow,sosow,majonezow, itp ale jesli mam ochote na kawe z mlekiem czy mleko z platkami na sniadanie to zawsze tylko z kupowanym bo uwazam ze jednak kupowane ma lepszy smak.takiego domowego nie zjadlabym z checia z platkami na sniadanie napewno :P
OpenWorld Mar 2, 2012

Witam mam pytanie.
Zrobiłam mleko wg przepisu-wyszło super.
Cała zadowolona "zabutelkowałam" je (wyszło mi 2,5l) i poszłam spać.
Rano mając w planach płatki ze zrobionym mlekiem udałam się o lodówki- i o zgrozo- zobaczyłam skiśnięte mleko!
Trochę się załamałam....
Mam pytanie- ile "wytrzymuje" przeciętnie takie domowe mleko sojowe w lodówce??? wyczytałam: do 3 dni, ale w moim wypadku to nie zadziałało.
A może to przez butelki PET?
proszę o pomoc.
~anitu Aug 14, 2011

Mi się nie ścina w kawie domowe mleko wegańskie (z kupnym nigdy nie było problemu, z domowym tak) od czasu, gdy zaczęłam dodawać mleko w takiej samej temperaturze jak kawa.
~Agata Apr 5, 2011

Nie jestem ekspertką ale wydaje mi się, że może się ścinać od zbyt wysokiej temperatury, bo to jeden z czynników powodujących ścinanie się białek, patrz jajecznica. Ale nie jestem pewna. W sumie w takim wypadku podczas gotowania też powinno się ścinać. Chyba że wymaga innego środowiska. Poddaje się. ;) Spróbuj kiedyś dodać mleko do chłodniejszej kawy. Nie zaraz po zalaniu. Może się uda. ;)
mater Mar 25, 2011

ja używam rajstopy założonej na sitko i pięknie zbiera całą okarę. słodzę cukrem trzcinowym, mleko wychodzi ok, tylko jak go dodaję do kawy to staje się tak jakby ścięte, za bardzo nie wiem czym to jest spowodowane ;(
~ruda Mar 25, 2011

A nie lepiej kupić gotowe w Biedronce? :)
~Zbic Jan 30, 2011

Przepraszam Shaera, teraz już będę wiedzieć. :)
Wypróbowałam metodę z obdzieraniem soi ze skóry. ;) Wyszło smaczniejsze niż poprzednio, ale nie na tyle smaczne by nadawało się np.: do kawy czy płatków śniadaniowych, więc morał z tego taki, że mleko własnej produkcji tylko do placków, naleśników itp.
Irokezik91 Oct 3, 2010

Irokezik91, czyli co, czyli, że zwykła soda oczyszczona zneutralizuje ten 'posmak' (a takowy faktycznie jest odczuwalny)? Interesujące, trzeba będzie wypróbować... Jeżeli chodzi o odcedzanie, to używam bandaża i też jest ok. (Btw, mój nick mniej więcej poprawnie odmieniłaś w nawiasie, czyli 'Shaerę' ^^)
Shaera Oct 2, 2010

Dzięki parycccja, na to nie wpadłam... ;)
Zrobiłam połączenie tego przepisu z przepisem podanym przez Shaera (Shaer-e?) wyszło... nie zachwycające. Do placków się nadało, ale do picia... bleee. Oczywiście chodzi o ten posmak, ale jest nadzieja. Otóż znalazłam takie info w sieci: (...)niektórzy przed użyciem soi blanszują ją,zdejmują skórkę lub dodają NaHCO3(Natriumhydrogencarbonat) by zneutralizować charakterystyczny smak soi. Źródło: www.aktivplus.org/cms_pl/index.php?option=content&task=view&id=20 Następnym razem wypróbuje metodę z blanszowaniem. :)
Irokezik91 Oct 2, 2010

Gaza jest spoko, ale należy ją rozłożyć na sitku, tak żeby gaza wystawała za jego brzegi. Robię tak mleko migdałowe. Inaczej to faktycznie masakra ;)
patrycccja Sep 30, 2010

Przez co najlepiej odcedzać? Przez gazę to jakaś masakra jest... :/
Irokezik91 Sep 29, 2010

Mleko wyszło w porządku. Trzeba tylko dobrze doprawić. Ja dałam miód, sól i troszkę cukru waniliowego. Jestem pozytywnie zaskoczona bo poprzednio (wg innego przepisu, jakby co) wyszło mi niesmaczne jakieś :P No i fajnie.
~toivoa May 3, 2010

W smaku najlepsze nie wyszło bo nie doprawiłam niczym innym, ale jak na pierwszy raz samo mleko wyszło super :) I np. do naleśników się świetnie nadawało lol. Polecam.
aśkaeddie Apr 8, 2010

zawsze robię podobnie. wychodzi najlepsze. pozostałe przepisy na stronie są... hmmm... nie przekonują mnie.
od siebie polecam dodać aromat waniliowy do ciast albo duuużo cukru waniliowego:)
~pabuo Dec 7, 2007

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas