 
				
			
			7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
		w tym 4933 wegańskich
|  napisz do nas  pomoc / FAQ | |
|  | 
|  puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union | << powrót do przepisu Mleko sojowe- Komentarze do przepisu -     Jak na domowe mleko sojowe wychodzi bardzo dobre :) Moim zdaniem nadaje się nawet samo do picia. Odciskanie przez gazę przed gotowaniem jest dużo praktyczniejsze, niż w innych przepisach. A niewielki dodatek soli niweluje specyficzny posmak. Osobiście zrobiłem w małej modyfikacji - w ramach słodkości dodałem 6 pastylek stewii. Avalo 2013-09-03 19:41:57.023 
			
				
			
			
			co do przechowywania: ja mroze mleko sojowe (i inne roslinne) w woreczkach do lodu, nie tylko nadaje sie do mrozonej kawy, ale np. do gotowania owsianki- 5 kostek mleka rozpuszcza sie w sekundę
			 efedrina 2013-08-21 16:05:51.415  Robie mleko wg tego przepisu, wychodzi pyszne. I tofu tez super z niego wychodzi. anadi 2013-08-21 13:52:27.758  niedługo - do 3 dni maksymalnie, podobnie jak reszta mlek roślinnych domowej roboty (wiem z doświadczenia). majczi 2013-02-17 00:02:40.853        Dodałam 1 łyżeczkę stewii i wyszło wspaniałe :) Cedziłam przez ściereczkę, a i tak jakimś cudem nieco fusów przelazło, ale to wcale na złe nie wyszło. Ogółem: Mniam! Vastaya 2013-02-14 15:44:14.179  Składałam gazę max podwójnie i tu pewnie kryje się przyczyna. Ścierka faktycznie działa. Dzięki za rady:) JanulkaFizdejko 2012-06-14 19:10:50.979  Ja mam co prawda doświadczenie tylko z mlekiem z migdałów i orzechów, ale gaza sprawdza się znakomicie, tyle że kilka razy złożona. Czyli przez chyba 4 warstwy. Gazę rozkładam na sicie, przecedzam mleko, a to co zostaje wyciskam bardzo mocno, skręcając gazę jak przy wyżymaniu. Działa i nie wiem czemu przy okarze miałoby nie działać. patrycccja 2012-06-12 23:22:12.106 
			
			
			JanulkaFizdejko,
 Przez ścierkę do wycierania naczyń (czystą oczywiście;)). Przedostaje się jedynie taki "pyłek", który i tak osiada na dnie naczynia. ~Skrana 2012-06-11 19:56:38.005  Ja zawsze mrożę soję po namoczeniu - moim zdaniem mleko wychodzi smaczniejsze. Dodatkowo, nie muszę się zastanawiać dzień wcześniej, czy będę robić coś z mlekiem, czy nie. Większy problem mam z cedzeniem - przez gazę przedostają się fluki okary, próbowałam z rajstopami - porażka totalna, przy wyciskaniu zrobiło mi się oczko i wyleciał z niego taki strumień okary, że miałam sojowe zasłony, naczynia, blaty, a nawet sojowego kota. Stąd moje pytanie - jak mocno tą okarę wyciskacie? Może po prostu przeginam z tym? JanulkaFizdejko 2012-06-11 14:54:33.481  anitu - mi mleko sojowe zawsze wytrzymuje 5 dni raz nawet dalo rade dluzej :) Tylko ja nie sole ani nie cukrze - bo to niepotrzebne jest moim zdaniem , dopiero jak sobie cos z niego robie to wtedy bo raz mam ochote zrobic cos slonego z tego mleka - np. sos beszamelowy a raz na slodko . Po za tym ja takiego domowego mleka uzywam do wszystkiego - pieczenia ciast,ciasteczek,nalesnikow,sosow,majonezow, itp ale jesli mam ochote na kawe z mlekiem czy mleko z platkami na sniadanie to zawsze tylko z kupowanym bo uwazam ze jednak kupowane ma lepszy smak.takiego domowego nie zjadlabym z checia z platkami na sniadanie napewno :P OpenWorld 2012-03-02 20:52:55.379 
			
			
			Witam mam pytanie.
 Zrobiłam mleko wg przepisu-wyszło super. Cała zadowolona "zabutelkowałam" je (wyszło mi 2,5l) i poszłam spać. Rano mając w planach płatki ze zrobionym mlekiem udałam się o lodówki- i o zgrozo- zobaczyłam skiśnięte mleko! Trochę się załamałam.... Mam pytanie- ile "wytrzymuje" przeciętnie takie domowe mleko sojowe w lodówce??? wyczytałam: do 3 dni, ale w moim wypadku to nie zadziałało. A może to przez butelki PET? proszę o pomoc. ~anitu 2011-08-14 19:15:27.132 
			
			
			Mi się nie ścina w kawie domowe mleko wegańskie (z kupnym nigdy nie było problemu, z domowym tak) od czasu, gdy zaczęłam dodawać mleko w takiej samej temperaturze jak kawa.
			 ~Agata 2011-04-05 13:49:52.663 
			
				
			
			
			Nie jestem ekspertką ale wydaje mi się, że może się ścinać od zbyt wysokiej temperatury, bo to jeden z czynników powodujących ścinanie się białek, patrz jajecznica. Ale nie jestem pewna. W sumie w takim wypadku podczas gotowania też powinno się ścinać. Chyba że wymaga innego środowiska. Poddaje się. ;) Spróbuj kiedyś dodać mleko do chłodniejszej kawy. Nie zaraz po zalaniu. Może się uda. ;)
			 mater 2011-03-25 16:34:45.217 
			
			
			ja używam rajstopy założonej na sitko i pięknie zbiera całą okarę. słodzę cukrem trzcinowym, mleko wychodzi ok, tylko jak go dodaję do kawy to staje się tak jakby ścięte, za bardzo nie wiem czym to jest spowodowane ;(
			 ~ruda 2011-03-25 12:56:15.381 
			
			
			A nie lepiej kupić gotowe w Biedronce? :)
			 ~Zbic 2011-01-30 16:45:12.771  Przepraszam Shaera, teraz już będę wiedzieć. :) Wypróbowałam metodę z obdzieraniem soi ze skóry. ;) Wyszło smaczniejsze niż poprzednio, ale nie na tyle smaczne by nadawało się np.: do kawy czy płatków śniadaniowych, więc morał z tego taki, że mleko własnej produkcji tylko do placków, naleśników itp. Irokezik91 2010-10-03 19:39:08.792  Irokezik91, czyli co, czyli, że zwykła soda oczyszczona zneutralizuje ten 'posmak' (a takowy faktycznie jest odczuwalny)? Interesujące, trzeba będzie wypróbować... Jeżeli chodzi o odcedzanie, to używam bandaża i też jest ok. (Btw, mój nick mniej więcej poprawnie odmieniłaś w nawiasie, czyli 'Shaerę' ^^) Shaera 2010-10-02 23:55:59.708  Dzięki parycccja, na to nie wpadłam... ;) Zrobiłam połączenie tego przepisu z przepisem podanym przez Shaera (Shaer-e?) wyszło... nie zachwycające. Do placków się nadało, ale do picia... bleee. Oczywiście chodzi o ten posmak, ale jest nadzieja. Otóż znalazłam takie info w sieci: (...)niektórzy przed użyciem soi blanszują ją,zdejmują skórkę lub dodają NaHCO3(Natriumhydrogencarbonat) by zneutralizować charakterystyczny smak soi. Źródło: www.aktivplus.org/cms_pl/index.php?option=content&task=view&id=20 Następnym razem wypróbuje metodę z blanszowaniem. :) Irokezik91 2010-10-02 00:24:56.6  Gaza jest spoko, ale należy ją rozłożyć na sitku, tak żeby gaza wystawała za jego brzegi. Robię tak mleko migdałowe. Inaczej to faktycznie masakra ;) patrycccja 2010-09-30 10:10:27.324  Przez co najlepiej odcedzać? Przez gazę to jakaś masakra jest... :/ Irokezik91 2010-09-29 21:43:51.554 
			
			
			Mleko wyszło w porządku. Trzeba tylko dobrze doprawić. Ja dałam miód, sól i troszkę cukru waniliowego. Jestem pozytywnie zaskoczona bo poprzednio (wg innego przepisu, jakby co) wyszło mi niesmaczne jakieś :P No i fajnie.
			 ~toivoa 2010-05-03 17:54:18.812  W smaku najlepsze nie wyszło bo nie doprawiłam niczym innym, ale jak na pierwszy raz samo mleko wyszło super :) I np. do naleśników się świetnie nadawało lol. Polecam. aśkaeddie 2010-04-08 15:45:22.551 
			
			
			zawsze robię podobnie. wychodzi najlepsze. pozostałe przepisy na stronie są... hmmm... nie przekonują mnie. 
 od siebie polecam dodać aromat waniliowy do ciast albo duuużo cukru waniliowego:) ~pabuo 2007-12-07 00:00:00.0 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |  | 
| © 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas | 
hmm mam trochę mieszane uczucia co do tego mleka. generalnie wychodzi całkiem dobre - lepsze niż ze standardowego przepisu na sojowe, ale gorsze niż sklepowe. przede wszystkim nie nadaje się do kawy, mimo że było gorące i przefiltrowane dwa razy przez gazę, to i tak się zważyło. do kaszki, owsianki czy placków pewnie będzie dobre, ale chyba za bardzo lubię kawę z mlekiem, żeby porywać się ponownie na produkcję :). aha, koszt 1,5 litra to 2,50 zł (przy 10 zł za 1 kg soi).
majczi 2013-11-13 14:31:27.096