7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Aromatyczne pierniczki bezglutenowe

Bardzo smaczne, esencjonalne i pachnące pierniczki, nie tylko dla cierpiących na nietolerancję glutenu :)

Średnia ocena: [4.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [15]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

3 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki płatków owsianych zmiksowanych na mąkę w młynku do kawy
1/3 szklanki mąki cieciorkowej (lub sojowej)
1 łyżka skrobi kukurydzianej (lub 1 łyżeczka gumy guar)
1 łyżeczka sody
1 łyżka przyprawy do piernika
1/2 szklanki cukru
1/3 łyżeczki soli

1 łyżka siemienia lnianego zmiksowanego w młynku do kawy
1/2 szklanki gorącej wody
1/4 szklanki oleju
1/2 szklanki słodu

Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki, do soli włącznie, wymieszać w misce. Łyżkę zmiksowanego siemienia zalać gorącą wodą i dokładnie wymieszać. W oddzielnej misce wymieszać dokładnie rozmoczone siemię, olej i słód. Wszystko połączyć ze sobą i wyrobić ciasto. Można odłożyć je na kilka godzin w chłodne miejsce, ale nie jest to konieczne.

Ciasto podzelić na kawałki. Oprószyć stolnicę/blat/deskę (gdziekolwiek wałkujemy) mąką gryczaną, rozwałkować kawałki ciasta na grubość kilku milimetrów (im cieńsze, tym lepiej). Wycinać pierniczki, układać na nasmarowanej olejem blasze. Piec w temperaturze około 180 st. C przez około 15 minut.

Wskazówki i uwagi:

Inspiracją był dla mnie przepis na zwykłe, pszenne pierniczki wegańskie. Musiałam go jednak zmodyfikować do wersji bez glutenu, gdyż u jednego z członków mojej rodziny pojawiła się nietolerancja tegoż składnika :)
Nadesłał(a) trututu, dnia: Dec 13, 2012
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

za kazdym razem jak robie bezglutenowe ciastka,mimo,ze trzymam sie przepisu ciasto wychodzi sypkie i rozpada sie. tu tez. to normalne???
~mart Dec 16, 2015

martina, no wiesz, jakby się zębów nie miało :) musisz cyckać by zmiękczyć :D Ok, postaram się nawet jutro zrobić tak jak piszesz, krócej i grubsze, ale nie chcę owsianej, bo u mnie nie mogę znaleźć płatków bezglutenowych. No, a a tych moich, to moczenie niewiele dało (w kawce), ale i tak wszystkie zniknęły :D Goście nawet na drogę sobie zabrali :D
RudyRydz Jan 3, 2014

RudyRydz,na czym polega to cyckanie ciastek? :D Jakoś nie mogę sobie wyobrazić :D A co do pierniczków, one miękkie nie są, ale jak zrobisz grubsze i będziesz piec krótko, a potem je zamkniesz w pudełku, to nie będą jak kamyry. Twarde można moczyć w gorącej kawie lub herbacie :D Ja piekłam 8 min, ale którąś partię nawet krócej. Spróbuj piec 5-6 min i zrób ciasteczka grubsze (0,5cm). Może się uda ;) Mąka owsiana moim zdaniem jest tu potrzebna, za to część gryczanej zastąpiłam jaglanką, jak w opisie.
martina Jan 3, 2014

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Bezglutenowy piernik że palce lizać! (wegańska)
Pierniczki wegańskie, aromatyczne a mało słodkie (wegańska)
Pierniczki norymberskie (ovo-wege)
Wegański piernik (wegańska)
Piernik bananowy (wegańska)
Pierniczki wegańskie (wegańska)
Pepparkakor - szwedzkie pierniczki (lakto-wege)
Piernik po szlachecku na miodzie (ovo-wege)
Piernik staropolski na miodzie (bez ograniczeń)
Piernik bez miodu (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas