7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Cytrynowo-makowe muffinki

Przepis z drugiej edycji Ciasto w miasto w Łodzi.

Średnia ocena: [5.0 z 9 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [7]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: na ok. 15 sztuk

2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
5 łyżeczek maku
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki mleka sojowego lub ryżowego
1/4 szklanki soku z cytryny
1/2 szklanki oleju
2 łyżki skórki otartej z cytryny
2 łyżeczki aromatu waniliowego

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 190°C. Natłuścić foremki do muffinek. W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, mak i sól. Pośrodku zrobić zagłębienie, dodać mleko, sok z cytryny, olej, skórkę z cytryny i wanilię. Szybko wymieszać tylko do połączenia składników.

Wypełnić foremki w 3/4, posypać wierzch makiem i piec ok. 25 minut, aż się zarumienią, a włożony patyczek będzie suchy.
Nadesłał(a) CiastoWMiasto, dnia: 2010-12-19 21:40:15.856
Źródło/autor przepisu: http://www.yourveganmom.com/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:


Właśnie upiekłam i próbuję uratować choć jedną dla dziecia na podwieczorek!
Użyłam mak mielony (ze względu na przyswajalność wapnia) i nieco więcej niż w przepisie, mąka pół na pół z razową), łyżeczka proszku. Dodałam rodzynki i trochę dmuchanego amarantusa, gdyż sokiem z cytryny chlapnęłam zbyt hojnie.
Są po prostu pyszne, szczególnie polecam rozsMAKowanym w cytrynie.
chez_paulina 2015-10-20 15:36:17.918


Boskie :) Dodałam mąkę pełnoziarnistą i zwykłą pół na pół, o wiele więcej maku i 2 łyżeczki sody zamiast proszku.
Sowa90 2015-02-03 16:46:52.181

Dałam 1 ŁYŻECZKĘ proszku do pieczenia i szczyptę sody. Łyżka to moim zdaniem za dużo. Muffinki ładnie wyrosły, z "górkami", kilka pękło jak babka piaskowa :)
Ominęłam aromat waniliowy, cukier dałam trzcinowy nierafinowany, mleko sojowe domowego wyrobu, soli tylko szczypta zgodnie z uwagami Patrycji poniżej.
Piekłam w 180 stopniach 18 minut (tak zawsze piekę muffinki w silikonowych foremkach, ale może te 180-18 to zasada na mój piekarnik).
Po ostudzeniu oblałam lukrem cytrynowym. Dzisiaj smakują jeszcze lepiej, właśnie zjadam na lunch w pracy jako deser po sałatce rzodkiewkowo-kalarepkowo-szpinakowej :))) Koleżanka biurko obok ma bułę z kotletem mielonym i ketchupem, a księgowy jak zawsze zalał wrzątkiem chińską zupkę z torebki. Go vegan!!!
~Marta 2014-05-12 11:56:00.421

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Muffinki cytrynowe z lukrem (wegańska)
Muffinki (bez ograniczeń)
Placek makowy (bez ograniczeń)
Tort makowy (wegańska)
Pierożki makowe (wegańska)
Muffinki z wafelkiem (bez ograniczeń)
Muffinki bananowe (wegańska)
Muffinki kakaowe (wegańska)
Muffinki kawowe (wegańska)
Recyklingowe muffinki (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas