7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Sos serowy na ciepło

Do makaronów, ryżu, naleśników i warzyw na ciepło w każdej postaci.

Średnia ocena: [5.0 z 6 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [7]


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

30 g masła
30 g mąki
400 ml wywaru warzywnego
150 g ostrego żółtego tartego sera
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz

Przygotowanie:

Z masła i mąki robimy białą zasmażkę, dolewamy jednym płynnym ruchem wywar i cały czas mieszając, gotujemy. Gdy sos zgęstnieje dodajemy starty ser, mieszając gotujemy, aż ser się rozpuści. Gotujemy około 10 minut.

Po zdjęciu z ognia doprawiamy gałką muszkatołową, solą, pieprzem. Możemy dodać łyżkę tartego oscypka.
Nadesłał(a) ryfka, dnia: May 14, 2009
Źródło/autor przepisu: Przepis Macieja Kuronia: www.kuron.com.pl
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


Jako kultysta serów stwierdzam, że sos jest boski! Jedyną co zrobiłam inaczej, to zamiast masła użyłam oleju.
Na pewno będę do niego często sięgać! :)
martusiak Feb 13, 2014

Polecam zamiast wywaru dodać tyleż mleka i łyżeczkę musztardy. Sos wychodzi bardziej kremowy i przyjemnie pikantny.
ryfka Jun 24, 2013

Aradia, moim osobistym faworytem są gouda i cheddar :)
ryfka Mar 12, 2012

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Banany na ciepło z sosem adwokatowym (ovo-wege)
Makaron z sosem serowym (lakto-wege)
Makaron z sosem serowym 1 (lakto-wege)
Brzoskwinie w sosie serowym (lakto-wege)
Sos serowo-ziołowy (lakto-wege)
Sos a'la serowy (wegańska)
"Serowy" sos ze słonecznika (wegańska)
Wegański sos serowy (wegańska)
Sos a la serowy do makaronu (wegańska)
Brokułowo-serowy sos do makaronu (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas