7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:szparagi białe lub zielone
oliwa z oliwy zioła, np. oregano (uwielbiam!) lub zioła prowansalskie lub koperek lub skórka z cytryny lub czosnek sól pieprz (zamiast czarnego można użyć np. zielony - jest bardziej aromatyczny i mniej "pieprzny" ;) ew. cytryna Przygotowanie:Rozgrzać piekarnik, powiedzmy do 180-200 stopni.
Szparagi przygotować jak do gotowania: umyć, odciąć końcówki, pozbyć się twardej skórki (ważne szczególnie dla białych szparagów). Więcej na ten temat w przepisie Gotowanie szparagów - przepis podstawowy. Wysmarować oliwą blachę/formę. Główki szparagów zamoczyć w oliwie (żeby nie wyschły w czasie pieczenia). Ułożyć je w formie. Oprószyć przyprawami, skropić oliwą i przemieszać. Piec kilkanaście minut, max. 20. W wersji ze świeżym koperkiem szparagi można upiec tylko z solą i pieprzem, a zieleniną posypać dopiero na talerzu. Podając można położyć obok ćwiartki cytryny - kto będzie miał ochotę, skropi szparagi sokiem, dla "zrównoważenia" oliwy.
Nadesłał(a) ~Kuna,
dnia: Apr 26, 2009
Źródło/autor przepisu: gdzieś w necie wypatrzyłam coś podobnego
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:Nowe komentarze:
A ja nabroiłam, bo do szparagów robiłam pieczone ziemniaczki. Cienkie sztuki (takie nie do obrania) i połowy całych (w dół) upiekłam, a resztę ugotowałam. Właśnie wtedy pojęłam, jak wiele straciłam nie kombinując z nimi bardziej, tylko zawsze decydując się na formę podstawową, krótko gotowaną. Pieczone szparagi są pycha! I wiem to dzięki temu przepisowi! Jest świetny!
PS Surowe szparagi też wymiatają :) czeska_kulka May 20, 2013
Przy okazji pieczenia spróbowałam je dziś po raz pierwszy na surowo i muszę przyznać, że są świetne. Smakują trochę jak groszek w połączeniu z kalarepką.
ryfka Jun 3, 2009 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Pasta z pieczonego bakłażana z czosnkiem i oregano (wegańska)Szparagi po mediolańsku (pieczone pod parmezanem i bułką tartą z estragonem) (lakto-wege) Falafel (arabskie kotleciki z cieciorki) z dodatkiem proszku do pieczenia (wegańska) Odwrócone tartaletki z pomidorami i oregano (bez ograniczeń) Ciecierzyca prażona z curry i oregano (wegańska) Oregano z oliwą (sos) do kluchów (wegańska) Fasolka szparagowa duszona z oregano (wegańska) Naleśniki ze szparagami i beszamelem (bez ograniczeń) Balsamiczne szparagi z marchewką (wegańska) Szparagi z sezamem i imbirem (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
VegePancur Jun 25, 2014