7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Szparagi pieczone z dodatkiem oregano

Średnia ocena: [4.75 z 8 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [6]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

szparagi białe lub zielone
oliwa z oliwy
zioła, np. oregano (uwielbiam!) lub zioła prowansalskie lub koperek lub skórka z cytryny lub czosnek
sól
pieprz (zamiast czarnego można użyć np. zielony - jest bardziej aromatyczny i mniej "pieprzny" ;)
ew. cytryna

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik, powiedzmy do 180-200 stopni.
Szparagi przygotować jak do gotowania: umyć, odciąć końcówki, pozbyć się twardej skórki (ważne szczególnie dla białych szparagów). Więcej na ten temat w przepisie Gotowanie szparagów - przepis podstawowy.

Wysmarować oliwą blachę/formę. Główki szparagów zamoczyć w oliwie (żeby nie wyschły w czasie pieczenia). Ułożyć je w formie. Oprószyć przyprawami, skropić oliwą i przemieszać. Piec kilkanaście minut, max. 20.

W wersji ze świeżym koperkiem szparagi można upiec tylko z solą i pieprzem, a zieleniną posypać dopiero na talerzu. Podając można położyć obok ćwiartki cytryny - kto będzie miał ochotę, skropi szparagi sokiem, dla "zrównoważenia" oliwy.
Nadesłał(a) ~Kuna, dnia: 2009-04-26 15:11:27.638
Źródło/autor przepisu: gdzieś w necie wypatrzyłam coś podobnego
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Przepyszne! Dołącza do moich ulubionych przepisów na szparagi :)
VegePancur 2014-06-25 11:26:17.154

A ja nabroiłam, bo do szparagów robiłam pieczone ziemniaczki. Cienkie sztuki (takie nie do obrania) i połowy całych (w dół) upiekłam, a resztę ugotowałam. Właśnie wtedy pojęłam, jak wiele straciłam nie kombinując z nimi bardziej, tylko zawsze decydując się na formę podstawową, krótko gotowaną. Pieczone szparagi są pycha! I wiem to dzięki temu przepisowi! Jest świetny!
PS Surowe szparagi też wymiatają :)
czeska_kulka 2013-05-20 23:12:29.368

Przy okazji pieczenia spróbowałam je dziś po raz pierwszy na surowo i muszę przyznać, że są świetne. Smakują trochę jak groszek w połączeniu z kalarepką.
ryfka 2009-06-03 23:34:50.583

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pasta z pieczonego bakłażana z czosnkiem i oregano (wegańska)
Szparagi po mediolańsku (pieczone pod parmezanem i bułką tartą z estragonem) (lakto-wege)
Falafel (arabskie kotleciki z cieciorki) z dodatkiem proszku do pieczenia (wegańska)
Odwrócone tartaletki z pomidorami i oregano (bez ograniczeń)
Ciecierzyca prażona z curry i oregano (wegańska)
Oregano z oliwą (sos) do kluchów (wegańska)
Fasolka szparagowa duszona z oregano (wegańska)
Naleśniki ze szparagami i beszamelem (bez ograniczeń)
Balsamiczne szparagi z marchewką (wegańska)
Szparagi z sezamem i imbirem (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas