7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Spaghetti o dwóch smakach [Spaghetti ai due sapori] - ze smażonym bakłażanem i sosem pomidorowym

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [1]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

500 g makaronu spaghetti (grubych)
250 g pomidorów
2 bakłażany
2 ząbki czosnku
1 kostka bulionu warzywnego
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
oliwa z oliwek do smażenia
masło lub margaryna (lub sama oliwa)
sól
pieprz
ew. odrobina pikantnej papryczki

Przygotowanie:

Rozgrzać w rondlu 2 łyżki oliwy i 1 łyżkę masła, dodać rozgnieciony czosnek. Gdy się zarumieni, dodać pokrojone drobno pomidory, kostkę bulionu, kilka łyżek ciepłej wody, wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.

Na końcu dodać 1 łyżkę posiekanej natki i kawałeczek masła, wymieszać i odstawić z ognia.

Obrać bakłażany, pokroić w grube plastry i smażyć przez kilka minut na gorącej oliwie wspólnie z jednym ząbkiem czosnku i posiekaną natką. Usmażone bakłażany dobrze odsączyć z oliwy, posolić i popieprzyć.

W dużej ilości osolonej wody ugotować "al dente" makaron, odcedzić i połączyć z gorącym sosem pomidorowym, wyłożyć do dużego naczynia i delikatnie wymieszać z plastrami bakłażanów. Podawać natychmiast po przygotowaniu. Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Jeżeli pragniecie nadać sosowi bardziej zdecydowany i pikantny smak, to w chwili pieczenia bakłażanów możecie dodać odrobinę pikantnej papryczki.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-08-22 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Serwis Makaron (już nie istnieje)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Super!!!! Właśnie skonsumowałam z wieeeelkim smakiem. Jedno z najlepszych (a może nawet najlepsze) spagetti, jakie jadłam:) ). Bardzo ciekawy smak:)
~niesia12 2012-07-19 21:46:37.246

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pomidorowy sos do spaghetti (wegańska)
Spaghetti z sosem pomidorowym i kukurydzą (wegańska)
Spaghetti z bakłażanem, kaparami i oliwkami (wegańska)
Spaghetti z sosem pomidorowym z cukinią i brokułami (wegańska)
Spaghetti z sosem pomidorowym i ozdobną cukinią (wegańska)
Sos do spaghetti (z papryką) (wegańska)
Sycący, bardzo szybki, pomidorowo-serowy sos do spaghetti (lakto-wege)
Kremowe spaghetti a'la Gdynia (z sosem pomidorowym z tofu i kaparami) (wegańska)
Sos pomidorowo-jabłkowo-marchewkowy do spaghetti lub innego makaronu (wegańska)
Pożywny sos pomidorowy z granulatu a'la spaghetti bolognese (świetny w góry) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas