puszka.pl - pysznie!

Spaghetti o dwóch smakach [Spaghetti ai due sapori] - ze smażonym bakłażanem i sosem pomidorowym


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

500 g makaronu spaghetti (grubych)
250 g pomidorów
2 bakłażany
2 ząbki czosnku
1 kostka bulionu warzywnego
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
oliwa z oliwek do smażenia
masło lub margaryna (lub sama oliwa)
sól
pieprz
ew. odrobina pikantnej papryczki

Przygotowanie:

Rozgrzać w rondlu 2 łyżki oliwy i 1 łyżkę masła, dodać rozgnieciony czosnek. Gdy się zarumieni, dodać pokrojone drobno pomidory, kostkę bulionu, kilka łyżek ciepłej wody, wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.

Na końcu dodać 1 łyżkę posiekanej natki i kawałeczek masła, wymieszać i odstawić z ognia.

Obrać bakłażany, pokroić w grube plastry i smażyć przez kilka minut na gorącej oliwie wspólnie z jednym ząbkiem czosnku i posiekaną natką. Usmażone bakłażany dobrze odsączyć z oliwy, posolić i popieprzyć.

W dużej ilości osolonej wody ugotować "al dente" makaron, odcedzić i połączyć z gorącym sosem pomidorowym, wyłożyć do dużego naczynia i delikatnie wymieszać z plastrami bakłażanów. Podawać natychmiast po przygotowaniu. Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Jeżeli pragniecie nadać sosowi bardziej zdecydowany i pikantny smak, to w chwili pieczenia bakłażanów możecie dodać odrobinę pikantnej papryczki.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-08-22 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Serwis Makaron (już nie istnieje)

Twoje zapiski: