500 g makaronu spaghetti (grubych)
250 g pomidorów
2 bakłażany
2 ząbki czosnku
1 kostka bulionu warzywnego
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
oliwa z oliwek do smażenia
masło lub margaryna (lub sama oliwa)
sól
pieprz
ew. odrobina pikantnej papryczki
Przygotowanie:
Rozgrzać w rondlu 2 łyżki oliwy i 1 łyżkę masła, dodać rozgnieciony czosnek. Gdy się zarumieni, dodać pokrojone drobno pomidory, kostkę bulionu, kilka łyżek ciepłej wody, wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.
Na końcu dodać 1 łyżkę posiekanej natki i kawałeczek masła, wymieszać i odstawić z ognia.
Obrać bakłażany, pokroić w grube plastry i smażyć przez kilka minut na gorącej oliwie wspólnie z jednym ząbkiem czosnku i posiekaną natką. Usmażone bakłażany dobrze odsączyć z oliwy, posolić i popieprzyć.
W dużej ilości osolonej wody ugotować "al dente" makaron, odcedzić i połączyć z gorącym sosem pomidorowym, wyłożyć do dużego naczynia i delikatnie wymieszać z plastrami bakłażanów. Podawać natychmiast po przygotowaniu. Smacznego!
Wskazówki i uwagi:
Jeżeli pragniecie nadać sosowi bardziej zdecydowany i pikantny smak, to w chwili pieczenia bakłażanów możecie dodać odrobinę pikantnej papryczki.
Nadesłał(a) pat,
dnia: 2000-08-22 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Serwis Makaron (już nie istnieje)