7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Zupa z soczewicy z pomidorami i koperkiem, doprawiona gałką muszkatołową

Średnia ocena: [4.8125 z 16 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [5]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 8 osób

szklanka soczewicy
cebula
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki oliwy z oliwek (do smażenia)
5 pomidorów lub mała puszka pomidorów w zalewie

2,5 l wody
pęczek posiekanego koperku
oregano
gałka muszkatołowa
sól
pieprz

Przygotowanie:

W garnku (lub sporej patelni) rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy namoczone wcześniej ziarna soczewicy, czosnek i smażymy ok. 5 minut, ciągle mieszając.

Pomidory obrane ze skórki kroimy na cząstki i przez chwilę dusimy. Zalewamy wodą, dodajemy resztę składników (łącznie z koperkiem). Nie gotujemy zupy długo, ziarenka powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.
Nadesłał(a) Renata, dnia: 2000-08-06 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia a uroda" Wanda Kosiorek, Agencja Wydawniczo-Usługowa "Emilia"
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:


Uwielbiam soczewicę, ale chyba bardziej mi smakuje w postaci kotletów. Zupka całkiem przyzwoita. Ciekawe połączenie koperku z oregano.
drevni_kocur 2015-01-05 19:27:16.303

Zupka rewelacja :)
Dodałem marchewkę, pietruszkę, seler i pora. Wyszła przepyszna:)
Methos 2010-03-16 15:27:37.275

Ja również dałam mniej wody niż w przepisie i dodałam marchewke i pora :) Wyszła przepyszna :)
Malwua 2009-11-04 16:04:12.244

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pieczarki duszone doprawione gałką muszkatołową (wegańska)
Zupa krem z topinamburu z gałką muszkatołową (wegańska)
Zupa z brązowej soczewicy z ziemniakami, pomidorami, gałką i tabasco (wegańska)
Sos beszamelowy z gałką muszkatołową (lakto-wege)
Placek ziemniaczany z gałką muszkatołową (wegańska)
Pieczarki zapiekane na puree ziemniaczanym z gałką muszkatołową (lakto-wege)
Placki z kukurydzy i kwaśnej śmietany z gałką muszkatołową (bez ograniczeń)
Chłodnik z buraczków z cebulą i gałką muszkatołową (lakto-wege)
Halawa - Sudzi ka halawa (z szafranem i gałką muszkatołową) (wegańska)
Ciasto daktylowe z gałką muszkatołową lub cynamonem (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas