7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

agata_p

Data ostatniego logowania: Apr 9, 2014
Napisz do użytkownika

Zdjęcia użytkownika [5]


Egzotyczne kuleczki grzybowe w sosie czosnkowym

Egzotyczne kuleczki grzybowe w sosie czosnkowym

Recyklingowe muffinki

Najnowsze przepisy użytkownika [4]

  • Recyklingowe muffinki
    autor: agata_p dieta: wegańska
    Niesamowicie proste i szybkie w przygotowaniu – musimy mieć tylko do dyspozycji pulpę z sokowirówki. W naszej wersji wykorzystaliśmy pozostałości po soku z marchwi, jabłka oraz imbiru, ale równie dobrze można wykorzystać pulpę z innych soków.
  • Pesto z jarmużu i orzechów włoskich
    autor: agata_p dieta: wegańska
    Każdy z pewnością ma jedną taką potrawę, którą mógłby jeść bez końca. Dla mnie jest to definitywnie pesto we wszystkich możliwych wersjach – bazyliowe, oliwkowe, z suszonych pomidorów, z makaronem lub gnocchi, jako dip i na kanapkę do posmarowania. Tym razem jednak pod wpływem mody na jarmuż, zdecydowałam się na wykorzystanie tego super warzywa bogatego w silne przeciwutleniacze, witaminę K, witaminę C, karotenoidy (β-karoten, lutein, zeaksantyny), a także wapń oraz żelazo. Jarmuż poza swoimi wartościami odżywczymi jest również niesamowicie smaczny, a pesto z jarmużu od dzisiaj jest niewątpliwie moim ulubionym!
  • Grillowane pieczarki portobello z wegańskim żółtym serem i purée z ciecierzycy
    autor: agata_p dieta: wegańska
    Grillowane grzyby utrzymują swój aromat i soczystość, natomiast bakłażan (znany również pod wieloma nietuzinkowymi nazwami, m.in. gruszka miłosna, jajko krzewiaste, a dawniej szalone jabłko) jest niesamowitym warzywem, które znajduje wszechstronne zastosowanie w kuchni wegetariańskiej oraz wegańskiej. Ze względu na jego charakterystyczną cechę „zapożyczania” smaku niezależnie od stylu przyrządzenia, i czy jest to bakłażan smażony, wędzony, gotowany na parze, pieczony, grillowany, faszerowany czy w końcu piklowany. Inspiracją był przepis wegetariański zaczerpnięty z książki "New Vegetarian Kitchen" autorstwa Nicoli Graimes. W wersji wegańskiej wymaga wyłącznie zastosowania dowolnego alternatywnego mleka oraz wegańskiego sera.

Najnowsze komentarze użytkownika [2]

Recyklingowe muffinki (wegańska)
można dodać nie powinno to zmienić konsystencji czy smaku :) my jednak szczerze polecamy eksperymentować z mlekami roślinnymi :)
agata_p Feb 22, 2014

Grillowane pieczarki portobello z wegańskim żółtym serem i purée z ciecierzycy (wegańska)
jak najbardziej :)
agata_p Jan 27, 2014






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas