7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Zakwas na barszcz wg. dziadka Jurka z Krakowa

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

U nas w domu barszcz wigilijny był wyłącznie na kiszonych burakach, jako że my z Kresów, a tam sie tak robiło (oczywiście z uszkami z grzybów z lasu, nie z pieczarek). Sama ten zwyczaj przejęłam, jedyny super-mega genialny barszcz. Teraz kisze buraki częściej, bo do picia, ale proporcje 1 kg buraków na ok. 2 l wody + trochę soli i czosnek i nic więcej. Kisi się koło kaloryfera ok. tydzień. Zlewam do szklanej butelki i trzymam w lodówce. Znakomite lekarstwo! A barszczyk to mało ambitnie z Krakusa :). Z buraczanym pozdrowieniem!
izabeli Mar 20, 2016


OMG, w tym roku zrobiłam najgenialniejszy barszcz EVER! :D W końcu wyszedł mi zakwas, pierwszy raz! A próbuję już 3ci rok.... wiecie, można już się lekko zirytować, więc z niecierpliwością czekałam na wyniki :) Muszę przyznać, że przeszły moje najśmielsze oczekiwania - czytałam, że barszcz zakwaszany cytryną czy czymkolwiek innym nie umywa się do takiego na zakwasie, ale... rany, to jak niebo i ziemia! :D Ten na zakwasie ma tak cudny i bogaty aromat... jest przecudowny :) Całą Wigilię mogłabym pić tylko ten barszcz, gdyby nie to, że się za szybko skończył ;) Po świętach nastawiam kolejny :)
A barszcz robi się najprościej na świecie: na każde 2 szklanki mojego ulubionego barszczu (puszka.pl/przepis/5460-barszcz_czerwony_najpyszniejszy_czysty_bardzo_esencjonalny_bez_cukru_.html - tyle że bez przypraw) dałam 1 szkl. zakwasu (mój robił się 10 dni) + odrobina soli i pieprzu. Nic poza tym! :)
patrycccja Dec 25, 2013

shiva, to było copy&paste z maila (taki dziadek! :)) więc na pewno nie pomylilam :) ja 1kg burakow + warzywa rozdzielilam na 4 weki (nic większego pod ręka nie miałam) i na każdy wek weszło 3,5 szkl. wody. czyli 3,5 litra sumarycznie. większa ilośc wody moim zdaniem tez ok, zwl. biorąc pod uwagę ze niektórzy zalewają buraki po 2-3 razy. choć 3ci raz to już wyłącznie do picia.
patrycccja Dec 16, 2013

1kg buraków na 5 litrów wody ???
To straszna wodzianka wyjdzie , bez aromatu.
Nie pomyliłaś czegoś w spisywaniu od dziadka?
1 kg buraków to góra na 2l wody , wg mnie.
shiva Dec 16, 2013

Dziewanna, już dopisałam we wskazówkach. Wydaje się że ok. 1 płaskiej łyżki na litr wody to właściwa ilość.
patrycccja Dec 16, 2013

Nie mam orientacji,jaka ilość soli na .
5 litrów jest odpowiednia. Będę wdzięczna za podpowiedź :-)
~dziewanna Dec 16, 2013

Chwała szanownemu dziadkowi Jurkowi!!! Przepis zaintrygował mnie, brzmi ciekawie! Trzeba go wypróbować :)
Dana Dec 15, 2013

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas