7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Powidła śliwkowe z czekoladą (bez dodatkowego cukru)

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Zaszalałam!Zrobiłam powidła z czekoladą, a właściwie miałam za mało czekolady, więc oprócz niej dosypałam trochę kakao i cukru. Część śliwek na początku zblendowałam, dzięki czemu nie trzeba było ich podlewać wodą, co skróciło czas ich duszenia.
Dana Aug 31, 2014

wielkie dzięki za odpowiedź! właśnie chodziło mi o te dwa musy, które podałaś ;). okej, czyli czekam do wczesnej jesieni i jadę z koksem, nie mogę się doczekać :D. może teraz pokombinuję coś z brzoskwiniami :).
majczi Aug 30, 2013

Na powidła najlepsze węgierki. Węgierki właśnie zaczęły się pojawiać, ale najlepsze są na koniec sezonu, kiedy są bardzo dojrzałe i nałapały się słońca. Wręcz żeby miały pomarszczoną końcówkę przy ogonku - to znak, że są idealne i słodziutkie :) Czyli 2ga połowa września na pewno, a czasem (zależy od roku) również na początku października.
Co do jabłek to ewidentnie jesień - tutaj ceny, z tego co się orientuję, nie będą się dramatycznie zmieniać. Raczej dostępne odmiany. Teraz jest sezon na antonówki. Nie trwa on zbyt długo, więc jeśli chcemy je zachować na później to polecam puszka.pl/przepis/5918-antonowki_w_sloikach_na_szarlotke_i_nie_tylko.html
Mus jabłkowy robiłam z różnych odmian, najczęściej "dostanych", które nawet nie wiem jak się nazywają ;) Niestety nie potrafię powiedzieć, które się nadają, a które nie - sprawdziłam, że kosztele są przepyszne do jedzenia, ale po przerobieniu na mus robią się papierowe w smaku ;) Dodam jeszcze, że z czerwonych jabłek wychodzi mniej ładny (co nie znaczy że mniej smaczny!) mus. Ciemniejszy, lekko brązowy. A to moje ulubione przepisy:
* puszka.pl/przepis/2501-mus_jablkowy_bez_cukru_.html
* puszka.pl/przepis/5337-mus_jablkowy_kokosowo-waniliowy-do_kanapek_nalesnikow_hit_.html - absolutnie uwielbiam! Uwielbiam!!! :D
patrycccja Aug 30, 2013

hej Patrycja, mam pytanie - kiedy (miesiąc) najlepiej jest kupić śliwki aby były mocno dojrzałe i żeby robienie tych powideł wyszło najbardziej ekonomicznie? w sumie nigdy nie robiłam przetworów, śliwki w ogóle rzadko jem, więc nie wiem, widziałam że już niby są jakieś na targu, ale czy to już jest sezon?
to samo tyczy się jabłek (tu raczej o cenę chodzi, nie o dojrzałość ;)), bo chciałabym też zrobić mus bez cukru. pozdr.
majczi Aug 30, 2013

Niezłe, niezłe... ale świeże powidełka śliwkowe są najlepsze! I najlepiej je jeść tylko ze smakiem! Inne dodatki nie są już potrzebne :)
Dana Nov 6, 2012

Hm, moje smaki. Mam już plany na przyszła jesień :) lub końcówkę lata - powidła czekoladowo - śliwkowe!!!
Dana Oct 20, 2012

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas