7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Kasza jaglana na śniadanie - z cynamonem, prażonym słonecznikiem i innymi bakaliami

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Mmmm, jutro na pewno spróbuję. ;)
~agaa 2015-02-10 10:03:54.968


dziękuję za przepis - pierwszy raz jadłam kaszę jaglaną i bardzo mi smakowała :]
czemutotak 2015-02-04 17:36:38.976

RudyRydz, to nie "gorycz wody" tylko kaszy jaglanej. Czasami jak się jej nie popłucze dokładnie to ma taki goryczkowy posmak. To od resztek z łusek ziarna prosa. Ja zawsze płuczę, zostawiam na sitku do odcieknięcia i osuszenia, a potem prażę i dopiero wtedy zalewam gorącą wodą i gotuję.
Ostatnio jak przechodziłam grypę, to żywiłam się tylko taką jaglanką 3x dziennie. Nagotowałam spory gar i potem tylko zmieniałam wersje smakowe. Moja ulubiona to cynamon + prażone jabłka. Super to rozgrzewa od środka, ale można też zrobić wersję "deserową", jak Pani Gałganek (świetny nick) napisałą na dole - zmiksować. Potem dopiero dodać bakalie albo owoce świeże i schłodzić. Pycha.
~Olalalala 2014-03-10 00:17:28.527

Dorzucam również owoce goji. Bardzo lubię - jaglankę i owoce goji.
Dana 2013-12-20 17:22:34.389

Wydaje mi się, że za długo gotowałam, albo za mało wody dałam, bo była bardzo gęsta i czułam, jakby gorycz wody. A że zostało mi jeszcze, to jutro dodam do tego trochę mleka. No i miałam tanie rodzynki, a teraz będę inwestowała w droższe, chociażby królewskie, ponieważ te są be. Tak to dodałam: orzechy laskowe, migdały, żurawinę, rodzynki, banany. No i cynamon. Jest dobre, ale czegoś mi brakuje.
RudyRydz 2013-09-12 10:23:33.3

Majczi, a próbowałaś tej wersji? Mówię ci, jaglanka wcale nie musi być z mlekiem :) Poza tym w tej wersji kasza wcale nie jest rozgotowana... Jest proporcjonalnie dużo wody, ale wciągają ją mocno również bakalie, a całość nie jest bardzo gęsta ale gęsto-lejąca. Stąd te różnice w ilości płynu.
Jak dla mnie KONIECZNIE musi być cynamon! Bez niego nie smakuje jak należy :)
patrycccja 2013-09-08 09:58:35.067

hmm jak jaglana na śniadanie to tylko z mlekiem. i ja jej nie rozgotowuję, gotuję normalnie w proporcjach 1:2, pod koniec gotowania (po 5-7 minutach) dolewam trochę mleka i gotuję jeszcze parę minut. w sumie podobnie jak z płatkami owsianymi. na samej wodzie takie rzeczy mnie nie przekonują, no chyba że na słono, ale wtedy to już rzadko na śniadanie :).
majczi 2013-09-06 10:51:54.132

Hm, no fakt :) Nie wiem czemu Leszczynowa Dolina tak to określiła, bo też jaglanka ma konsystencję, która za nic żadnego glutka nie przypomina. Zwykła kaszka :)
patrycccja 2013-06-01 21:31:00.39

Wszystko podoba mi się w tym przepisie, oprócz "glutka porannego" :|
Inon 2013-06-01 19:06:37.094

Polecam zmiksować kaszę na mus. Pychaaaa! Do tego prazone migdały i orzechy, a całość polana słodem jęczmiennym. Najlepsze śniadanie jakie w życiu jadłam :)
pani gałganek 2012-11-08 17:14:28.503

jadłam ostatnio wersję prostacką, kasza jaglana plus mus z własnych antonówek, rodzinki i cynamon. Też da się zjeśc :)
~Iwona 2012-11-08 10:37:21.565

czy zamiast ziaren słonecznika mogą być pestki dyni?
~andziorek 2012-11-08 09:02:03.866

Toż to istna bomba witaminowa ! :D Coś mi się wydaje, że na stałe zagości w jesienno-zimowe dni.
veg_mania 2012-09-18 00:44:32.373

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas