7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Masło kokosowe - doskonałe do wszystkiego

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Alik, masełko najlepsze wychodzi z płatków kokosowych, ja użyłam Chipsy kokosowe z firmy Natu - wychodzi z nich największa ilość masła. Po jednej nocy odsiadywania mleka w lodówce na powierzchni uzbierała się dość gruba warstwa tłuszczu, tak twardego, że można go z łatwością ściągnąć biorąc do ręki. Przekładam go do filiżanki wyłożonej np. ściereczką lnianą, tetrą itp., ugniatam palcami dzięki czemu jest taki kształt jak na zdjęciu.
Jeżeli mają to być wiórki to muszą być najlepsze ( nie przerabiane) takie, które są po prostu drobniejszą formą płatków a nie z których już tłuszcz odciągnięto.
vegabutik Apr 23, 2012

Luna7, bardzo dziękuję! Myślę, że widocznie w moim przypadku to była kwestia jakości wiórków. Spróbuję z jakimiś lepszymi:)
Alik Apr 22, 2012

Alik, przecież wszystko jest logicznie napisane :) Ja napiszę z własnego doświadczenia, bo przypadkiem mi wyszło przy robieniu jajek wegańskich na święta, a teraz widzę nawet specjalny przepis na masełko z wiórków :)
A więc tak: żeby otrzymać takie, jak na zdjęciu, należy wycisnąć to w pielusze tetrowej, samo się uformuje. Nie wiem, czy miksowałaś, jeśli tak i warstewka jest cieniutka, to cóż... to mogła być jakość wiórków. Kiedyś kupiłam takie najtańsze, co smakowały tak, jakby już z nich cały tłuszcz i aromat został odciągnięty, wygotowany.
Może jeszcze napiszę, jak ja robiłam. Nie korzystałam wprawdzie z tego przepisu, ale robiłam mniej więcej to samo. Namaczasz wiórki w niedużej ilości wody, blendujesz, dolewasz wody, blendujesz. Tłuszcz jest lżejszy od wody, więc ucieka na wierzch, może zawierać nieco wiórków, ale generalnie jest to tłuszcz. Wiórki pływają sobie w wodzie i opadają na dno. Zbierasz wierzchnią warstwę łyżką, wrzucasz w tetrę czy inną ściereczkę, np. bawełnianą czy lnianą, odciskasz i masz :) W naczyniu zostaje mleko roślinne kokosowe z wiórkami. Możesz odcedzić wiórki, a mleko wykorzystać, a możesz też wymieszać z mąką i mieć ciasto na naleśniki kokosowe, swoją drogą przepyszne z truskawkowym musem :) Mam nadzieję, że nieco pomogłam, starałam się jasno i zrozumiale pisać :)
Luna7 Apr 22, 2012

A jak zrobić, żeby otrzymać mało w takiej formie jak na zdjęciu? Bo to wygląda jak przeciśnięte przez coś? Poza tym, zrobiłam wg tego przepisu z wiórek kokosowych, trzecią dobę mleczko stoi w lodówce a na nim tylko cieńka warstwa białej "skorupki" czyli masełka. Dlaczego tak mało? Proszę o jakiś komentarz. Pozdrawiam!
Alik Apr 21, 2012

a to super, dzieki wielkie :)
uwielbiam kokosy, wiec chyba nawet 100 g to za malo, robie z wiekszej ilosci :)
~gosc Apr 21, 2012

Wychodzi ok 80-100 g masła ;)
EwaH Apr 20, 2012

a ile masla mniej wiecej wychodzi z takiej ilosci? bo nie wiem czy od razu nie podwoic skladnikow :)
~gosc Apr 20, 2012

Jaka bomba! tego szukałam (o: Takie mleczko jest proste do wytrorzenia i przystępne cenowo a dodatkowo mąkę która powstanie można wykorzystać do wykonania ciastek owsianych z mojego dzieciństwa. Dziękuję za inspirację do dzielenia się przepisami.
Przepis na owsiane ciasteczka niedługo (o:
AggaDuu Apr 19, 2012

Mogą być, ilość wtedy można trochę zwiększyć
vegabutik Apr 18, 2012

Czy zamiast płatków kokosowych mogą być wiórki?
EwaH Apr 18, 2012

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas