7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Buchty - kluski drożdżowe gotowane na parze

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

A ja mam tyle jagód zamrożonych, już chyba wiem jak je wykorzystam ;P
Natka Feb 6, 2013

W jaki sposób przygotowujemy potem takie zamrożone kluski? Nigdy nie mroziłam, a myslę, że to dobry pomysł. Trzeba je najpierw rozmrozić, czy takie zamrożone ponownie parujemy?
ryfka Feb 4, 2013

Ja zawsze robię więcej,a jak wystygną to je mrożę.
~anna Jan 30, 2013

A ja wam powiem, że na Słowacji są bardzo znane i są wszędzie, może wcale nie mają polskiego pochodzenia? ;)
Daiana Jun 3, 2012

w Wielkopolsce to po prostu pyzy ;) I jakie było moje zdziwienie, że w reszcie kraju pyzy to zupełnie coś innego.
asquilan Mar 24, 2011

w rejonach mazur nazywa się to pampuchy :)
qetrab Jan 24, 2010

Buchetki,tak nazywala je moja mama. Slaska potrawa. W Niemczech tez je znaja, ale gotuja je albo na patelni pod przykryciem, z mlekiem i maslem, albo klada je na gotujace sie ziemniaki i serwuja je do dan miesnych.
~irka Jan 21, 2010

nie wiem skąd buchty pochodzą, ale to smak mojego dzieciństwa serwowany przez moją mamę, która pochodzi z Mazur;)
sama zaś spróbuję coś pokombinować żeby było bez jajek ;)
Magda-Andrzej Sep 28, 2009

Pochodzę ze śląska, a moja babcia z poznańskiego. Szczerze mówiąc nigdy nie spotkałam się na śląsku z tą potrawą (może poza stołówką szkolną), a nazwę "buchty" poznałam dopiero z tego przepisu. Wydaje mi się, że ślązacy zapożyczyli sobie tą potrawę od poznaniaków i dodali swoją nazwę (bo w Poznaniu nie wiedzą co to są buchty, ale kluski na parze każdy zna), ale mogę się mylić.
Ten przepis - z nazwy śląski, jest identyczny z przepisem z Poznania, który mam. Nawet proporcje są takie same. Ale masz rację, różnią się sposobem podawania - na śląsku na słodko, w Poznaniu głównie z mięsem, ale też z grzybami.
ryfka Aug 21, 2009

Buchty to zdecydowanie slaska potrawa!!!! Mozna to bardzo latwo sprawdzic, w kazdym innym przepisie podaja te same informacje)) Na slasku podaje sie je na slodko z jagodowym sosem lub nadziewane jagodami, nastepnie mozna podawac z maselkiem, posypane cukrem i jesli ktos lubi cynamonem, a w poznanskiej kuchni macie kluski na parze a nie buchty i bez cukru to juz tylko do mies sie nadaje))) I jedna i druga wersja sa pyszne, jednak roznia sie znacznie i stad to nieporozumienie, bo ile miast tyle roznych tradycji zywieniowych.
~anna maria Aug 15, 2009

Myślę, że można: www.puszka.pl/txt/bez_jajek.jsp :)
patrycccja Aug 8, 2009

Czy można jakoś jajka zastąpić...?
~agazima Aug 8, 2009

Z tego co wiem, kluski na parze pochodzą z kuchni poznańskiej, a nie śląskiej. Moja babcia pochodziła z tamtych stron i zwykle je robiła.
Ja robię te kluski bez cukru, wtedy doskonale nadają się do sosu pieczarkowego, albo na słodko z sosem truskawkowym. Pycha!
ryfka Jun 16, 2009

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas