7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Wiśniowe chocoloco (bez pieczenia)

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   


robiłam to ciasto na wakacjach i teraz widzę, że nie wystawiłam komentarza. nie smakowało mi, po prostu manna ugotowana na gęsto z herbatnikami ;). bardzo lubię kaszę mannę, ale w tej wersji mi nie podchodzi kompletnie.

co do komentarza poniżej - myślę, że jeśli odsączysz owoce z wody, to nie będzie problemu.
majczi Nov 13, 2011

A czy ciasto zgestnieje jak dodam do niego rozmrozone owoce?
hebiichigo Nov 12, 2011

Ja zamiast wiśni dodałam banany i do masy trochę pokruszonych herbatników. Pycha! Aczkolwiek kasza manna sprawia, że po jednym kawałku człowiek ma dość... :)
justay Nov 3, 2011

Z winogronami wyszło wspaniałe!
Dana Sep 4, 2011

pycha! w ciągu kilku ostatnich dni chocoloco zrobiłam dwa razy, bo aż tak zasmakowało! do masy dodałam wiórków kokosowych i migdałów, trochę więcej cukru. za to wierzch polany rozpuszzoną gorzką czekoladą. z kwaskowatymi wiśniami z własnego ogrodu - palce lizać! :)
~Iz. Jul 2, 2011

Prostokątnych nie znajdziesz - my używamy Holenderskich nie dość że wegańskie to niskosłodzone :) Dziury trzeba uzupełnić pokrojonymi herbatnikami. Ja jeszcze na koniec pokruszyłam jeden i zasypałam prześwity - ale to chyba zbędne. Najbardziej mnie zdumiało, jak wszystko ładnie trzyma się "kupy" ;) Wcześniej myślałam, że bez prostokątnych to ani rusz.
patrycccja Jun 30, 2011

Pewnie gdzieś na puszce przewinął się ten temat. Jeśli powtarzam to przepraszam. Ale gdzie kupić wegańskie herbatniki? Szukałam już w wielu zwykłych sklepach, bez sukcesu.
~JuLi Jun 30, 2011


Od razu się przyznaję - zdjęcie moje, ale ciasto mojej mamy :D Piękne jej wyszło - z truskawkami, czekoladową polewą jaśniejszą o ton od ciasta i płatkami migdałów. Ciasto wybitnie mało słodkie, więc słodycz polewy doskonale pasowała. No i kwaskowate, orzeźwiające truskawki - mniam :) A do tego autorski dodatek mojej mamy, słonecznik. Fajnie chrupał i pasował doskonale - nawet bym się nie spodziewała.
patrycccja Jun 29, 2011

Dziś znowu zrobiłam. Również z truskawkami, ale w ramach urozmaicania - do masy pod koniec gotowania dodałam spora garść ziarenek słonecznika. Ciasto wyszło wspaniałe! Córcia wzięła dokładkę, zięć - bez dokładki ciasta, gdyż miał repetę obiadu... ale też chwalił. Rzeczywiście warto trochę potrzymać w lodówce - owoce są wówczas twardsze i takie schłodzone - smaczniejsze.
Dana Jun 18, 2011

Przepyszne. Dałam ok 3 szkl mleka owsianego. W nim rozpuściłam gorzką czekoladę, dodałam kakao (ok 3 czubatych łyżeczek, szczyptę soli i kaszę mannę (na oko). Rozłożyłam na Złotokłose, przekładając truskawkami. Brak wiórek kokosowych, które są w tradycyjnym czokoloko i być może mniejsza ilość kaszy manny sprawiają, że konsystencja jest luźniejsza. Powstał mocno czekoladowy puding, który jednak spokojnie daje się kroić nożem w kawaki. Tyle że dosłownie rozpływa się w ustach. Osobiście uważam, że powalające. Następnym razem na pewno spróbuję z dużą ilością dojrzałych wiśni! :))
~Barbara K. Jun 18, 2011

Znakomity deser! Polecam! Dałam 5 czubatych łyżek kakao o obniżonej zawartości tłuszczu Wedla, 2 czubate łyżki cukru + paczka cukru waniliowego i więcej kaszy manny ( nie zmierzyłam). Zamiast wiśni dałam świeże truskawki. Na wierzch zamiast polewy - ułożyłam cząstki kwaskowej pomarańczki i posypałam płatkami migdałów. Po ostygnięciu już nadawało się do jedzenia, bez konieczności wkładania do lodówki.
Ten cudowny smak... a przygotowanie takie proste!
Dana Jun 15, 2011

Sądząc po zdjęciu, które zamieściłaś, tak jak ja jesteś wielbicielką smaków mocno-czekoladowego i wiśniowego, więc wezmę duuuuuuużo kakao! Dziękuję!
Dana Jun 10, 2011

Myślę, że około 2-4 łyżki stołowe będą okej, chociaż na wszelki wypadek można zacząć od jednej i sprawdzić smak, żeby nie przesadzić.
Dorota Jun 8, 2011

Dorota, ile kakao dajesz? Całe opakowanie? Łyżkę? Na początek dobrze byłoby znać proporcje chociaż "mniej więcej". Przepis jest ciekawy i prościutki (to lubię!) i mam wielką chęć pobawić się w doskonałą gospodynię domową....
Wiele lat temu na moje pytanie, ile mąki wziąć, żeby zrobić zasmażkę do zupy, moja teściowa powiedziała: "Na oko". A dla mnie to mogło znaczyć: na czubek łyżeczki lub nawet 1 kg:)
Dana Jun 8, 2011

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas