7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Pierniczki wegańskie, aromatyczne a mało słodkie

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Swietny przepis, nie dodalam cukru. Wyszly przepyszne, ciasto latwe do walkowania (odstawilam na noc)
Juz zapisalam w przepisniku :D dziekuje!
~Fioletowa Dec 22, 2015

Piekę je już 3 rok. Robiłam wczoraj na wigilię w pracy. Wszystkim smakowało. Podwójna porcja zniknęła bez śladu. Wprowadziłam kilka zmian, i tak:
- Syrop z agawy się nadaje, ale ja najbardziej lubię z melasą buraczaną. Piekłam też ze sztucznym miodem, ale te były za słodkie.
- Zamiast kakao można dodać kawy rozpuszczalnej.
- Ciasto najlepiej wstawić do lodówki na noc tzn. na ok. 12 godzin. Mam wrażenie, że wtedy się mniej klei i lepiej wałkuje.
- Ja dodaję jeszcze 1 łyżkę cynamonu, bo go uwielbiam.
- Spokojnie można polukrować, albo posmarować polewą czekoladową, bo te pierniczki nie są przesadnie słodkie.
- Piekłam je też z mąki bezglutenowej (taki zwykły miks kupiony w supermarkecie) nic nie zmieniałam w proporcjach. Pierniczki były trochę bardziej kruche, ale poza tym nie widzę różnicy. Mi chyba nawet bardziej takie pasowały.
- UWAGA Absolutnie nie piec dłużej. Za pierwszym razem chciałam być mądrzejsza od papieża i zostawiłam je na 15 minut w piekarniku, nie spaliły się ale były bardzo twarde.
Świetny przepis, jeden z tych do powtarzania co roku.
~Marta Dec 12, 2014

Lukier, jasne że tak. On jest bardzo neutralny smakowo, dlatego nie nada im dodatkowego aromatu, ale to nie ma aż takiego znaczenia.
patrycccja Dec 12, 2014

czy słód (syrop) z agawy da radę?
lukier Dec 12, 2014

Martina, chodzi i o pierniczki podobne do toruńskich, a nie świątecznych, prawda? Te na pewno takie nie są :) Podobne do toruńskich są te: puszka.pl/przepis/7443-pierniczki_pelnoziarniste_ani_d_pszenno-zytnie_.html - "puchate" ale nie takie lekkie, bo razowe i to z mąką żytnią.
patrycccja Dec 17, 2013

Czy te pierniczki są/mogą być puchate? Jak prawdziwe pierniczki? Zdjęcia są piękne, ale ciasteczka wyglądają bardziej na kruche niż o strukturze pierniczka. Mam nadzieję, że domyślacie się, o co mi chodzi :D Da się w ogóle zrobić wegańskie "prawdziwe pierniki"?
martina Dec 16, 2013

Hm, Lola, ciekawy pomysł... Z takimi sklepowymi, bez kawałków owoców lub zmiksowanymi na gładko, może to by miało sens... Trzeba by je na pewno dosłodzić bo słód i powidła to jednak duża różnica w słodkości. Dobrze byłoby też najpierw sprawdzić te powidła na małej ilości, żeby się upewnić, że nie będzie problemu z rozwałkowywaniem ani wycinaniem pierniczków.
patrycccja Dec 15, 2013

a czy zamiast słodu można dać np. powideł śliwkowych? :)
~lola Dec 14, 2013

Miód możesz zastąpić dowolnym słodem, melasą też. Ale to raczej nie jest tanie rozwiązanie. Jeśli głównym kryterium jest cena, to zawsze pozostaje sztuczny miód...
patrycccja Dec 12, 2012

Ja często zastępuje masło lub margaryne olejem tylko wtedy mniej go dodaje. Na przyklad zamiast 200g masla 150-170 ml oleju w zaleznosci od masy.
A czym mozna zastapic MIOD? nie moge go jesc i szukam tanich rozwiazan. prosze o pomoc. wiem tylko ze melasa ma podobne zastosowanie ale nie wiem czy sie nadaje.
~Maria Dec 11, 2012

Na pewno :) Tego przepisu jeszcze nie przerabiałam w ten sposób, ale w innym zastępowałam wg. przelicznika wagowego: 1/4 kostka margaryny/masła to 50g, a 50g oleju to 6-7 łyżek (90-100ml). Przy czym masło zawiera do 15% wody, więc biorę 6 łyżek oleju, a w przypadku ciast kruchych dodatkową łyżkę wody (musi być odrobina wilgoci, bo inaczej będzie nie kruche, tylko sypkie ;).
patrycccja Dec 4, 2012

Czy da się zastąpić margarynę/masło olejem?
~Magda Dec 2, 2012

oO, foremki z Ikei :P
Właśnie szukałam przepisu na ciasteczka bo właśnie mamy te foremki :P
mena77 Feb 15, 2012

Co można dodać zamiast słodu?
harafka Dec 15, 2011

Poroże wskazuje na łosia, ale renifer jest bardziej świąteczny :)
EwaH Dec 15, 2011

to nie jest renifer tylko łoś... Jacy z Was przyjaciele zwierząt.
~adrian Dec 15, 2011

Ależ piękne...
Dana Jul 27, 2011

Ikea - zobaczyłam tego renifera i musiałam je mieć ;)
patrycccja Jan 4, 2011

A skąd takie piękne foremki do ciasta?
Natka Jan 4, 2011

W tym roku robiliśmy te pierniczki i puszka.pl/przepis/5965-pierniczki_weganskie.html . Ja wolę te, bo są mniej słodkie i sprawiały mniej problemów przy pieczeniu - ciasto było mniej lepkie, a po upieczeniu pierniczki były sztywne, nie odkształcały się. Podana ilość przyprawy do pierników jest wystarczająca, ale jeśli ktoś lubi b.aromatyczne pierniczki, może dodać więcej.
patrycccja Jan 3, 2011

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas