7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Shepherd's pie (zapiekanka pasterza)

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   


Przepis trochę pracochłonny, ale smak w pełni to wynagradza:). Świetny przepis na jakąś imprezę dla gości. Warstwa ziemniaczana jest przepyszna;).
zielenina Feb 22, 2014

Ja zrobiłam z cukinia bo strasznie nie lubię papryki :) dobra, ale coś musi do niej być, chociażby sałata z sosem vinaigraite bo inaczej jest trochę sucha .
~Frrancuzka Jan 14, 2014

Nawet fajne. Smaczne. Ogromnie pasowałaby mi fasolka szparagowa jako dodatek! A do tego micha sałaty z dobrym dressingiem :) Choć konsystencja faktycznie... dosyć utrudniająca nałożenie ładnego kawałka ;) Dlatego następnym razem zrobiłabym tą zapiekankę w prostokątnej formie i być może trochę większej - byłoby dużo łatwiej. Można by też zrobić spód z kruchego ciasta. Oprócz tego:
* Soczewica z puszki jest bardzo miękka - następnym razem sama ugotuję ją dzień wcześniej.
* Z ziół wzięłam majeranek i cząber (tymianek też byłby super). Nadzienie, oprócz przypraw z przepisu, doprawiłam większa ilością koncentratu, a dodatkowo dużą ilością pieprzu ziołowego i sporą ilością sosu sojowego. Wyszło bardzo dobre. Dodałam też 3 łyżki słonecznika zmielonego w młynku do kawy + 3 łyżki mąki kukurydzianej (kasza też jest ok).
* Do górnej warstwy dodałam nieco mleka sojowego, żeby miała bardziej kremową konsystencję - dobry pomysł, ale całości bym nie wygładzała, żeby ładniej się zrumieniła.
patrycccja Apr 23, 2013


Smak całkiem ok, ale u mnie forma niezbyt apetyczna -rozlewało się, a nie dało się kroić. Tak na prawdę nie trzeba tego piec, bo sam fakt pieczenia niczego nie zmienia - można zjeść takie od razu z patelni:)
Irre Mar 30, 2013


Zrobiłam na obiad, ilości wyszły takie, że jeszcze jutro będę się tym zajadać :)
Migu Dec 18, 2012


Pyszna zapiekanka!
Nula Nov 5, 2012


Moja pierwsza zapiekanka. Bardzo dobra. Nie oszczędzajcie na ziemniakach, ja miałem nie jakieś wielkie i ledwo starczyło na przykrycie. Farszu wychodzi niemało!
Pączek_w_maśle Aug 25, 2012

Odnośnie mojego wcześniejszego komentarza: Zwracam honor autorowi, jednak zaczęłam w niektórych sklepach dostrzegać soczewicę w puszcze. ;)
Nurkan Jan 12, 2012

Soczewica w puszce jest jak najbardziej dostępna np. w groszku ;)
~RasKitchenChef Jan 12, 2012

Nie wiem czemu tyle osób narzeka na brak soczewicy w puszce. Przecież idealnym zamiennikiem jest ugotowanie jej samemu co zajmuje 20 min. Bardzo dobra zapiekanka, dodałam do niej jeszcze czerwoną fasolę. Z przypraw użyłam estragonu i chilli.
~joacha Jun 14, 2011

Zapiekanka jest dobra, nie mam nic do zarzucenia tej potrawie. :) Dziwi mnie tylko, że autor pisze o soczewicy w puszcze. Nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek widziała soczewicę w puszce. Ciecierzycę owszem, ale soczewicę nigdy (a mieszkam w Warszawie, nie w jakiejś małej miejscowości). Za to kupno suchej soczewicy i ugotowanie jej samemu nie stanowi problemu, dlatego tak też zrobiłam. Dodałam jeszcze czerwona fasolę, bo ją uwielbiam i właśnie zajadam się tą zapiekanką. :)
Nurkan Apr 17, 2011

jestem jeszcze przed włożeniem do piekarnika, ale już smakuje fantastycznie :)
zamiast soczewicy dodałam cieciorkę.
ciekawe co na to powie wszystkożerny TZ ;)
eve81 Apr 6, 2011


Bardzo dobre :) Robiłam z moim ukochanym wszystkożercą, pochłonął 3 razy tyle co ja :P
kasiarka Apr 5, 2011


jednak gniecione kartofle z cebulą i papryką to nie mój smak. Mimo doprawienia na ziołowo i na ostro, potrawa okazała się mdła i taka bezpłciowa.
ekspreskawowy Mar 25, 2011

Po przeczytaniu przepisu zrobiłam się głodna ;) Dzisiaj spróbuję ugotować ten fajny obiadek dla mojej, "wszystkożernej" rodzinki ;)Mam nadzieje, ze wtedy zrozumieją, że wegetarianie nie jedzą tylko kanapek z dżemem ;)
~Kamila Oct 29, 2010

Brak soczewicy zmusił do zastosowania kukurydzy i groszku. Efekt: bardzo zadowalający. Wracam do jedzenia i oczywiście polecam:)))
m0ni4k Oct 12, 2010

Smaczna zapiekanka szczególnie na jesienne obiado-kolacje :) Polecam
askas Oct 5, 2010

Baaardzooo smaczne!!!!
Tylko niestety nie znalazłam nigdzie soczewicy zielonej w puszce, więc dałam podobnie jak Kamcia, kukurydze, groszek konserwowy i czerwona fasole.

Bardzo smaczne :)
MiauczyKotek May 22, 2010

Przepyszna zapiekanka. Rodzinka zajadała ze smakiem. Polecam! :)
kasioslaw Jan 5, 2010

Zrobilam przed chwilą tą zapiekankę. Tyle że zamiast soczewicy z puszki dalam puszkę sałatki meksykanskiej (groszek, kukurydza, fasola), reszta jak w przepisie. Jest pyszne. Polecam :)
~Kamcia Dec 16, 2009

Ktoś mi wyjadł całą paprykę z lodówki, więc zrobiłam z marchewką :) Zapiekanka bardzo dobra, przypomina mi tą: puszka.pl/przepis/4930-zapiekanka_soczewicowa_z_tofu_i_warzywami.html
Sos pomidorowy rzeczywiście byłby fajny, bo zapiekanka jest trochę sucha.
ryfka Nov 28, 2009

Ja zapiekankę piekłam w piekarniku 25 minut a po tym czasie wyjęłam ją i polałam sosem pomidorowym (pomidory w zalewie, czosnek, sól i pieprz biały) i grubo posypałam tartym, żółtym serem :) Pycha!!
JaGozia Nov 28, 2009

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas