7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Puszyste ciasto z owocami (np. ze śliwkami)

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Absolutny hit! :D
Takie latwe i pyszne.
~dora Dec 31, 2017


Zrobiłam z małymi modyfikacjami (dodałam budyń, mniej proszku, woda zamiast fanty sok z cytryny zamiast octu jabłkowego) - udało się.
Bardzo spoko ciasto, proste i pyszne, jeszcze nie jest całkiem ostudzone, a już 1/3 nie ma :)
Wchodzi do repertuaru.
dorotaaka Jul 12, 2015

Ze wzgledu, ze mam alergie i nie moge jesc jajek i mleka, szukalam przepisu bez. Jestem zachwycona, wyszlo przepyszne, dodalam mrozonych sliwek,i make pszenna zmieszalam z zytnia, bardzo ale to bardzo dziekuje za swietny przepis i pozdrawiam A.K.
~Alicja Mar 16, 2014

Problem zakalca jest mi bardzo znany, ale akurat z tego przepisu udalo mi sie upiec bardzo przyzwoite ciasto. Do tej pory nie wiem, czy to wina elektrycznego piekarnika czy mam dwie lewe rece do pieczenia, bo mojej mamie w gazowym ciasta weganskie zawsze sie udaja.
ZebRaa Nov 8, 2013

powiedzcie, może ktoś robił z mrożonych owoców? Chciałabym użyć maliny i truskawki .
monika77 Oct 9, 2013

No ciekawe czy twoja mama od razu była mistrzem we wszystkim :) Co do zmniejszenia oleju... nie sądzę. Ale w przyszłości lepiej zmniejszaj ilość wody i oleju proporcjonalnie. Woda daje spoistość i lepkość, a olej kruchość.
PS. Kup ciacho na wynos! :D
patrycccja Oct 9, 2013

Bardzo prawdopodobne, bo zanim piekarnik się nagrzał stało z tymi włożonymi śliwkami z 8-10 min ;/
Prowadzę mini-bloga z przepisami różnymi i mam ich dość sporo, ale co mnie denerwuje to właśnie to, że ciasta rzadko mi wychodzą takie jak chce (ach, ta nieszczęsna gumowatość...) :c
Muszę zrobić to ciasto jeszcze raz! Spróbuję wersji z jabłkami :) Dam znać czy i jak wyszło :D
Dziękuję za wszystkie rady :)
Cimeriesi Oct 8, 2013

Cimeriesi, ja dodaję do tego ciasta 1/3 szklanki oleju i wychodzi wspaniałe, więc raczej to nie kwestia tłuszczu. Może za długo czekałaś zanim wstawiłaś ciasto do piekarnika?
nasse Oct 7, 2013

Ah, gdyby to było takie proste :D Moja mama jest ogólnie przeciwniczką weganizmu, na dodatek nie ma kompletnie czasu na wychodzenie gdziekolwiek :c
Bardzo bym chciała żebyśmy wspólnie piekły, ale mama stwierdziła, że skoro chcę kombinować z ciastami wegańskimi to mam sobie radzić sama (bo przecież ciasto bez jajek to nie ciasto!). Ona robi ciasta tradycyjne (swoja drogą pyszne, więc widząc moje ''wypociny'' nie dziwię się, że tak podchodzi do wegańskich wypieków :P ), ja próbuję robić wegańskie. W sumie to jeszcze bardzo młoda jestem, więc może po dłuższym czasie nauczę się piec :)
Robiłam z tych proporcji co są podane w przepisie, zmniejszyłam tylko trochę ilość oleju (żeby nie było gumowate). Czy możliwe, żeby to było powodem niepowodzenia?
Cimeriesi Oct 7, 2013

Cimeriesi, możesz być beztalenciem, ale to uleczalne ;D Skoro jesteś z Wrocka, to macie kilka miejscówek, gdzie na pewno mają wegańskie ciasta - zaproś mamę na ciacho na miasto! Kiedy już się przekona, to może wreszcie razem byście rozpracowały wegańskie domowe wypieki :) Generalnie jednak skoro zakładamy, że piekarnik i temperatura były ok, to może coś pokręciłaś z proporcjami - musiało być za dużo płynu. Robiłaś pełną porcję czy przeliczałaś np. na 1/2? Sprawdź dokładnie wszystko i upewnij się, że dobrze odmierzałaś. Jeśli to nie to, to już nie wiem co ;) Spróbowałabym jeszcze innego przepisu a później postawiła na wspólne pieczenie - co 2 pary oczu i rąk to nie jedna :)
patrycccja Oct 6, 2013

Wiem, że niemożliwe, to samo powiedziałam mamie kiedy patrząc na ciasto po 1 godz 10 min powiedziała: jeszcze surowe!. Wzięłam więc patyczek, bo nie wierzyłam i rzeczywiście było surowe- może nie tyle surowe co był to jeden wielki zakalec :c
Piekarnik mam elektryczny (z pokrętełkiem, którym ustawia się temp.), mama piecze w nim ciasta (niewegańskie) i wychodzą idealne!
Staram się jak najczęściej unikać mąki pszennej, ale tym razem takowej użyłam z obawy, że ciasto na innej nie wyjdzie...
Jestem z Wrocławia :)
Wczoraj np. piekłam ciasteczka bezglutenowe na mące ryżowej z dodatkiem odrobiny kukurydzianej i wyszły okrutnie twarde...Teraz trzymam je w pojemniku z obierkami od jabłka, może zmiękną :)
Ja chyba jestem wybitnym antytalenciem w kwestii pieczenia :P
Cimeriesi Oct 5, 2013

Cimeriesi, to po prostu niemożliwe, żeby twój piekarnik miał 180 st. i przez tyle czasu ciasto było niedopieczone. Po prostu fizycznie niemożliwe! Może faktycznie powinnaś zaczynać mieszać ciasto kiedy piekarnik już jest nagrzany, ale to nie może być jedyna przyczyna. Czy twoja mama też piecze w tym piekarniku ciasta? To jest piekarnik elektryczny, w którym wybierasz temperaturę, czy jakiś starszy, w którym nastawiasz temperaturę na oko? Jeszcze pro forma: z jakiej mąki robiłaś ciasto? Skoro używasz proszku bezglutenowego, to czy mąka była zwykła, pszenna, czy tez bezglutenowa? Skąd w ogóle jesteś? Może z W-wy?
patrycccja Oct 4, 2013

Spooky- zastanawiałam się nad tym ciastem, ale po nieudanej probie upieczenia murzynka bałam się spróbować 2 raz zrobić podobne ciasto. Ale chyba się skuszę, uwielbiam wszystko co czekoladowe, więc najwyżej sama je skonsumuję :P
Cimeriesi Oct 4, 2013

Cimeriesi - może spróbujesz upiec to wegańskie ciasto puszka.pl/przepis/3933-_cygan_czy_murzynek_.html
Wychodzi mi za każdym razem i jest przepyszne!
Spooky_Morrigan Oct 4, 2013

Patrycjo- piekłam tak długo, ponieważ ciasto ciągle było surowe...patyczek ciężko wchodził i był oblepiony ciastem. Włożyłam do gorącego piekarnika (zanim się nagrzał zdążyłam wszystko zrobić i jeszcze musiałam dość długo czekać...być może to jest powodem?). Robiłam tylko na bezglutenowym proszku do pieczenia, bo akurat nie miałam sody. Składniki wymieszałam krótko mikserem, tylko do połączenia się i moja mama stwierdziła, że na pewno za krótko miksowałam.
Niestety ciężko jest cokolwiek upiec słysząc ciągle krytykę tylko dlatego, że dana osoba jest po szkole gastronomicznej i ''wie lepiej''...Tak bardzo chciałabym upiec wegańskie ciasto, które udowodni mojej mamie, że takie wypieki też mogą być pyszne.
Nie wiesz może, co mogę robić by jakiekolwiek ciasta nie wychodziły mi kleiste?
Cimeriesi Oct 4, 2013

Hm, Cimeriesi, mamy nie zawsze mają rację ;D Pierwsze (najstarsze) zdjęcie było robione przy sztucznym świetle i ma zupełnie nienaturalne kolory. Ale wystarczy dodać do ciasta szczyptę kurkumy i będzie żółciutkie, nawet bardziej niż ciasto z jajkami ;D
Co do pieczenia - dziwne to, bo to jedno z najprostszych ciast, ale ok, coś jednak musiało pójść nie tak :) Więc zacznijmy od tego, że za długo piekłaś - jeśli ciasto wstawisz do zimnego piekarnika, to godzina wystarczy. Jeśli do nagrzanego, to po 40-50 min. będzie gotowe. Piekarniki niestety się od siebie różnią, więc trzeba sprawdzać: jak ciasto się już przyrumieni, lekko zacznie odstawać od boków formy nawet, to sprawdź drewnianym patyczkiem - jak wyjdzie suchy, to gotowe; jak będzie lekko ubrudzone ciastem, to jeszcze parę minut.
Generalnie ciasto na sodzie i proszku do pieczenia bardzo szybko wyrastają. Dlatego najlepiej jest zgromadzić wszystkie potrzebne produkty, nastawić piekarnik (z 10 min. będzie się nagrzewał), wysmarować olejem formę, przygotować owoce, składniki dokładnie odmierzyć i wymieszać szybko łyżką (to nie ciasto drożdżowe, nie wymaga wyrabiania, wystarczy tylko że nie będzie już widać suchego proszku - dłuższe męczenie może tylko zaszkodzić), przelać ciasto do formy. Obłożyć owocami i do piekarnika! Bąbelki powietrza już się wytwarzają, więc chcemy, żeby ciasto dość szybko się "ścięło" i je w środku zatrzymało. Dlatego formę wstawiamy do gorącego piekarnika. Teraz zajmujemy się czymś innym - nie uchylamy piekarnika, nie chłodzimy - cierpliwości :) Mam nadzieję, że coś z tego co napisałam okaże się pomocne :) Jeśli nie to najlepiej byłoby gdybyś zrobiła ciasto z kimś, kto już robił ciasta z proszkiem, niekoniecznie wegańskie. Mniejsza o składniki - może wyłapie w tym, co robisz, coś niewłaściwego.
patrycccja Oct 3, 2013

Niech mi ktoś powie co robię źle?!
Kolejny raz, kolejne ciasto i co? Wyszło niejadalne :C Piekłam 1,30 godz (!) i sam zakalec. Już się cieszyłam, że w końcu przekonam mamę, że wegańskie ciasta też są dobre, a tu kolejna porażka i kolejny ochrzan od mamy, żeby wzięła się za robienie ''normalnych ciast'', bo wegańskie są kleiste, zakalcowate i niedobre ;/
A jak pokazałam jej pierwsze zdjęcie tego ciasta, to mnie wyśmiała, że to nie jest wegańskie, tylko z jajkami, bo ''widać po kolorze''.
Co robię źle, że te ciasta mi nie wychodzą?! :C
Cimeriesi Oct 2, 2013

Właśnie jemy w wersji z węgierkami i polewą czekoladową. Dałam 3 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki sody. Takie opakowanie proszku do pieczenia jak ja mam jest na 1 kg mąki. To naprawdę przesada na 3,5 szklanki mąki. Smakowałoby paskudnie.
Dałam wodę gazowaną (w sumie 2 szklanki), bo tych wszystkich Fant, Spritów i podobnych nie kupuję od lat. Olejek cytrynowy zamiast waniliowego i użyłam mąki zwykłej z razową pół na pół. Połówki śliwek ułożyłam na wierzchu, nie zapadły się.
Piekłam w dużej tortownicy, 1 godzinę. Wyjęłam od razu po upieczeniu. Ciasto ładnie wyrosło, jest miękkie, takie mufinkowe w smaku. Po ostudzeniu ozdobiłam je polewą (w takie wzorki, nie polewałam całej powierzchni). Smaczne, do powtórki z innymi owocami, ale następnym razem zmniejszę ilość cukru, bo dla mnie za słodkie.
Trzy osoby, a połowy już nie ma. Jeśli zostanie coś na jutro do pracy, to napiszę jak się przechowuje ;-)
~Marta Sep 17, 2013

Ja tez zrobilam dzisiaj to ciasto na mace orkiszowej, zamiast napoju gazowanego dalam wode gazowana i starta skorke z pomaranczy, wyszlo pycha :)
~poppy Sep 11, 2013

z gazowanych napojów mam tylko piwo Karmi (bezalkoholowe), myślicie że się nada?
dragmara Sep 8, 2013


Udalo sie wspaniale, nawet w moim humorzastym piekarniku! Niebawem powtorka :)
ZebRaa Sep 5, 2013


To ciasto to strzał w dziesiątkę! Nie spodziewałam się, że będzie aż tak mięciutkie i puszyste. Użyłam tylko wody gazowanej zamiast wody i napoju, a na górze ułożyłam połówki śliwek, które zapadły się mniej więcej do połowy ciasta. Dodałam trochę mniej oleju, mniej więcej 1/3 szklanki.
nasse Sep 4, 2013


robiłam ze śliwkami i z borówkami - już wielokrotnie. podobnie jak ktoś wcześniej daję wodę gazowaną zamiast napoju. mieszam mąkę pszenną z orkiszową albo z amarantusa (2,5 szklanki mąki pszennej, jedna szklanka innej). tylko raz mi nie wyszło - kiedy pochrzaniłam coś z czasem i za wcześnie wyłączyłam piekarnik. Piekłam w tortownicy - wtedy wyszło dość wysokie i puchate; i w sporej prostokątnej blaszce - wtedy wychodzi placek. Bardzo je polubiłam, bo jest łatwe, nie za słodkie, szybko się robi i składniki mam w domu zawsze.
Glo Aug 28, 2013


Świetne! Robiłam z 3/4 porcji w tortownicy o średnicy 26 cm i wyszło o idealnej wysokości. :) Użyłam malin i borówek, bardzo fajnie wygląda.
Avka Aug 27, 2013


Upiekłam je na piknik wegański - łatwe i szybkie, a wszystkim bardzo smakowało; chwalili i dopytywali się kto je zrobił :)))))
Nurkan Jul 29, 2013


Bardzo fajne, lekkie, łatwe i nie za słodkie ciasto. Choć ilość cukru i tak trochę zmniejszyłam, to zwł. przy kwaśnych owocach nie jest to konieczne. Wybrałam ten przepis ze względu na dość małą ilość cukru i oleju względem mąki. Dodatkowo zrobiłam je z mąki białej pół na pół z razową. Wystarczyło wymieszać łyżką - nawet mikser nie był potrzebny :)
Zamiast napoju gazowanego (w którego składzie zazwyczaj są zupełnie zbędne dodatki) użyłam wodę gazowaną. Proszku do pieczenia dałam ok. 15 g (6 płaskich łyżeczek) ponieważ wrzucałam duuużo owoców (wiśnie i maliny, a za drugim razem również porzeczki i jagody) i bałam się, że inaczej ciasto ich nie udźwignie.

Pierwszym razem robiłam z połowy porcji w formie minimalnie mniejszej niż standardowa duża blacha. Ciasto wyszło niskie i takie mi nawet bardziej odpowiada. Maliny, wiśnie i jagody rządzą :)
patrycccja Jul 23, 2013

Zapomnialam dodac, ze przepis pochodzi ze strony "chefkoch.de"
~efka72 Jul 20, 2013

Dla kogos kto nie ma wagi podaje skladniki w filizankach:
4 filizanki maki
3 filizanki cukru
1 filizanka oleju
3 filizanki fanty badz innego napoju gazowanego
1 opakowanie proszku do pieczenia ( 15-18g)
1 opakowanie cukru wniliowego
opcjonalnie pol lyzeczki sody.
I dalej postepujemy jak z niemal kazdym weganskim ciastem. Laczymy najpierw suche skladniki nastepnie dodajemy mokre i miksujemy krotko.
Pieczemy w 180`C okolo 20 min.
dekorujemy dowolnie. Moje dzieciaki uwielbiaja z lukrem i np. kolorowa poypka.
~efka72 Jul 20, 2013

To jest nic innego jak przpis na Niemieckie "Fantakuchen" czyli doslowniw tlumaczac "Fanta ciasto". Skladniki odmierza sie filizankami. Mozna uzyc jakiegokolwiek napoju gazowanego. Ja uzywam wody mineralnej. Moze sluzyc jako baza na ciasto z owocami, ale najczesciej po upieczeniu smaruje sie je lukrem badz polewa czekoladowa i kroi na kwadraty. Dobrze jest dodac jeszcze oprocz proszku pol lyzeczki sody.
~efka72 Jul 20, 2013


Zapomniałam o occie, ale i tak wyszło pyszne.
Asiu Aug 25, 2012

ile tego proszku do pieczenia? mógłby ktoś podać w gramach albo w łyżeczkach? 1 opakowanie proszku do pieczenia to nie są konkretne proporcje. moje opakowanie ma 170 g (tak tak), więc nawet się nie będę wygłupiać :-)
~Marta Apr 11, 2012

Ciasto bardzo dobre! Brakuje mi tylko w opisie ilości proszku do pieczenia - są opakowania 15 i 30g, ja dodałam 15 i wyrosło aż za bardzo, pochłonęło wszystkie owoce.
askagrzybek Nov 15, 2011


Ciasto jest genialne! Robiłam już wiele różnych podobnych, ale to ma naprawdę "babciny" smak, jest puszyste i mięciutkie. Wszystko wyszło idealnie, mimo że robiłam pierwszy raz i testowałam nowy piekarnik. A napój gazowany jako sekretny składnik jest rewelacyjny - nie dość że nadaje puszystości, to jeszcze jaka frajda przy robieniu. Syczy, pieni się, czułam się jak szalony chemik :D
Dzięki za przepis.
amanii Oct 19, 2011

Już wiem po co w przepisie gazowany napój ;] moje wyszło trochę twarde. następnym razem dam też połowę proszku do pieczenia bo wyrosło mi takie, że ledwo się w piekarniku zmieściło. Poza tym bardzo dobre i na pewno jeszcze zrobię :)
Mia Oct 3, 2011

Teraz to juz naprawde nie rozumiem - chcialabym pokroic ciasto na kwadraty no i okazalo się ,że w calym srodku nie upieklo się wewnatrz :/
Naprawde nie wiem jaki blad popelnilam-proporcje sa okej,piekarnik mam bardzo sprawny i robilam to przy zamknietym oknie i nie otwieralam w trakcie pieczenia ..
OpenWorld Aug 17, 2011

Zrobiłam i wyszło naprawde bardzo fajnie :)
Tylko zamiast aromatu waniliowego dalam cytrynowy bo waniliowy sie wlasnie skonczyl :P
Tylko zamiast calego opakowania proszku do pieczenia dalam 3 lyzeczki bo nie wydaje mi sie ze az tyle potrzeba ?
A i troche mi sie za bardzo przypieklo z wierzchu a w srodku na samym dnie bylo troche niedopieczone niewiedzec czemu choc robilo sie nawet ponad godzine :P
Ale i tak bylo pyszne no i jest szybkie w zrobieniu :)
OpenWorld Aug 17, 2011

Jutro z rańca je zrobię i się pochwale czy mi wyszło :)
Tylko nie mam slodkiego napoju gazowanego to dam lekko gazowaną zwykla wode i dodam troche soku z cytryny do niego i bedzie niby slodkie :P i zamiast sliwek mirabelki z ktorych zreszta dzisiaj robie dżem (a własciwie to mama robi :P)
Tylko zdjęcia nie zrobie bo akurat jeden aparat pozyczony a drugi siostra na wyjazd zabrala :P
OpenWorld Aug 16, 2011

Przed chwilą wyjęłam z piekarnika. Użyłam brązowego cukru i pełnoziarnistej mąki, z gazowanych napojów miałam pod ręką tylko imbirową sodę, przypominającą smakiem Sprite'a. Dodałam tylko pół szklanki cukru. Na wierzchu ułożyłam żółte śliwki. Ciasto jest smaczne, a zrobienie go nie wymaga wiele pracy. Polecam :>
Zanetak Jul 25, 2011

Najlepszy przepis z dotychczasowo odkrytych. Pycha:)))
m0ni4k Oct 6, 2010

Mam pytanie, czy ktoś próbował może piec to ciasto w prodiżu? Chciałabym wypróbować ten przepis, a niestety nie mam piekarnika. Będę wdzięczna za rady odnośnie czasu pieczenia :)
Samantha_Bossy Aug 29, 2010

bardzo dobre ciacho ;)dzieki za przepis
~Silverka Aug 15, 2010

Chciałam się zapytać jakiej konsystencji powinno być ciasto przed upieczeniem?
Felodrema Aug 7, 2010

Właśnie się piecze w wersji z wodą gazowaną zamiast napoju i słodem zamist cukru.
puszczyk Feb 13, 2010

Mozna tez dodac jogurtu sojowego a zamiast jajek ja dodaje zamaczone w wodzie siemie lniane (kiedy zgestnieje mozna ewentualnie zblendowac).
Squamish Jan 23, 2010

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas