7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Mazurek daktylowo-pomarańczowy na kruchym cieście (wegański)

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Przepyszny!Faktycznie z wałkowaniem należy sobie odpuścić,ale smak rekompensuje wszystko:)
magonia 2014-04-19 10:20:21.551

5/5 cudowne, zrobiłam na Wielkanoc, wszystkim smakowało :)
Dwie uwagi:
1. Zapominamy i w ogóle nie zawracamy sobie głowy żadnym wałkowaniem! To nie jest strudel z białej mąki. W ten sposób od razu oszczędzamy sobie niepotrzebnych stresów, a i tak mamy doskonały efekt.
2. Daktyli nie trzeba kroić na kawałki przed duszeniem (co jest dość upierdliwe), bo i tak dość szybko rozgotują się na piękną masę :)
* to, że jest go dużo to zaleta! :D
ogia 2013-05-05 15:06:35.053


Robiłam ciasto wczoraj i jestem raczej rozczarowana. Po pierwsze proporcje są kosmicznie duże - ciasta wychodzi zdecydowanie za dużo. Po drugie - w ogóle nie chciało się lepić, a o rozwałkowaniu nie było mowy. Dolną warstwę "wykleiłam" a kolejne już wykruszyłam. Smak po upieczeniu taki sobie - jak dla mnie zbyt gorzko-pomarańczowe. Dla mnie strata nerwów ;)
Irre 2013-03-30 16:56:42.439

Nie pokruszy, a jeśli nawet to minimalnie. Ja składałam po 2 tartaletki nadzieniem do siebie i wkładałam do papierowych torebek śniadaniowych - goście zabierali ze sobą takie "pakieciki" i było ok :)
patrycccja 2012-04-05 15:45:29.185

Marmolada chłodzi się, wyszła pyszna...dałam cztery pomarańcze i wycisnęłam połowę cytryny. Ciastem wyklejam foremki (o wałkowaniu nie ma mowy). Obawiam się tylko, że pokruszy się przy wyjmowaniu z foremek, tartaletki mają iść na prezent, ale towarzyszy mi dobra myśl. Dzięki, Patrycjo!
~Kama 2012-04-05 13:51:37.751

U nas "schodziło" 3 dni mimo że znajomi trochę dostali - wystarczy kawałek i na długo już ci się nie chce jeść ;) Ciasto było przykryte, więc nie obeschło i było ok. Było równie dobre pierwszego i ostatniego dnia.
patrycccja 2012-04-04 19:20:21.856

Piękne tartaletki, robię. To również moja inicjacja jeśli chodzi o ciasto- mazurka. Stąd pytanie: ile trzyma świeżość, kiedy najlepsze?
~Kama 2012-04-04 13:09:29.849

O ja! to jest pomysł!!!! Bomba! :D
Inna opcja to zrobienie 1 warstwy. Najlepiej podpiec spód, wyłożyć powidła, na to daktyle + ozdobniki i dopiec całość. Taka uproszczona wersja nie może nie wyjść - tak jak wspomniane tartaletki :)
patrycccja 2012-04-01 17:40:44.7

Patryccjo, może następnym razem zetrzyj na tarce z grubymi oczkami środkową warstwę. Ja tak robię przy plesniaku/skubańcu.
Na pewno zyska ciekawą fakturę ;)
Natka 2012-04-01 14:52:08.586

Mazurek nie wyszedł nam idealny, ale na pewno bardzo smaczny :) Aromat pomarańczy przebijający przez daktyle jest super (przy czym my dodaliśmy tylko otartą skórkę i obrane pomarańcze - ta biała część jest gorzka i bałam się, że popsuje smak). Powidła też świetnie tu pasują - ciasto dzięki nim zdecydowanie zyskuje. U nas na górze wylądowała dodatkowa warstwa daktyli i dużo płatków migdałowych (mogą być też migdały utłuczone np. w moździerzu) - mniam! Mogą być też orzechy. Jeszcze czekolada idealnie by się komponowała :)
Co do samego ciasta: możliwe że coś pomieszaliśmy z ilością mąki, ale mieliśmy problem z wałkowaniem - kruszyło się. O ile pierwszą warstwę można wylepić ręcznie, to z kolejnymi już się tak nie da. Pomogło wałkowanie między 2 kawałkami folii. Całość musiałam też sporo dłużej piec, inaczej środkowe warstwy ciasta były niedopieczone.
Oprócz mazurka zrobiliśmy też z tych samych składników tartaletki - i one były najpyszniejsze! Ciasto na spodzie było faktycznie kruche :)
patrycccja 2012-04-01 13:59:13.049

Dziwnym trafem robię baardzo podobne ciasto od lat, tylko bez powideł. Przypadek? Nie, przepis pochodzi z książki "Kuchnia wegetariańska" Sarah Brown. Niektórym najwyraźniej sie wydaje, że wystarczy lekko zmienić proporcje, albo dodać łyżkę dżemu, żeby uznać przepis za własnego autorstwa. Nieładnie.
~Chyryll 2012-01-18 08:32:31.796

Czy powidła dajesz śliwkowe? Olej - czy wszystko jedno jaki? Na jaką blaszkę wystarcza taka ilość ciasta? Mam zamiar dziś spróbować:)
~Kam 2011-04-22 10:47:07.272

Ciasto jest pyszne, świetny przepis wegański, dzięki:) zrobiłam na święta i wyszło fasntastyczne. Fajny pomysł z tym ciastem na wierzchu, żeby za długo nie trzymać w piekarniku. Będę je też piekła z owocami.
~Maja 2010-05-22 12:11:13.379

Zrobiłam w te święta. Ciasto wyszło idealnie kruche, a masa daktylowo-pomarańczowa jest po prostu genialna (dodałam tylko mniej daktyli bo dla mnie za słodkie). Na pewno wykorzystam też do innych ciast :)
Dezyda 2010-04-19 12:16:57.956

zrobiłam, pyszne!!
katasza 2010-04-16 16:20:16.742

Kurczę, wrzuciłam przepis w piątek, zaraz jak upiekłam i miałam nadzieję, że pojawi się szybko i ktoś jeszcze zdąży zrobić na święta:D
Ale to ciasto jest tak pyszne, że można je jeść przez cały rok:P
Olga 2009-04-15 21:24:19.205

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas