
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
<< powrót do przepisu
Mazurek daktylowo-pomarańczowy na kruchym cieście (wegański)- Komentarze do przepisu -![]() Dwie uwagi: 1. Zapominamy i w ogóle nie zawracamy sobie głowy żadnym wałkowaniem! To nie jest strudel z białej mąki. W ten sposób od razu oszczędzamy sobie niepotrzebnych stresów, a i tak mamy doskonały efekt. 2. Daktyli nie trzeba kroić na kawałki przed duszeniem (co jest dość upierdliwe), bo i tak dość szybko rozgotują się na piękną masę :) * to, że jest go dużo to zaleta! :D ogia May 5, 2013 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Robiłam ciasto wczoraj i jestem raczej rozczarowana. Po pierwsze proporcje są kosmicznie duże - ciasta wychodzi zdecydowanie za dużo. Po drugie - w ogóle nie chciało się lepić, a o rozwałkowaniu nie było mowy. Dolną warstwę "wykleiłam" a kolejne już wykruszyłam. Smak po upieczeniu taki sobie - jak dla mnie zbyt gorzko-pomarańczowe. Dla mnie strata nerwów ;) Irre Mar 30, 2013 ![]() patrycccja Apr 5, 2012
Marmolada chłodzi się, wyszła pyszna...dałam cztery pomarańcze i wycisnęłam połowę cytryny. Ciastem wyklejam foremki (o wałkowaniu nie ma mowy). Obawiam się tylko, że pokruszy się przy wyjmowaniu z foremek, tartaletki mają iść na prezent, ale towarzyszy mi dobra myśl. Dzięki, Patrycjo!
~Kama Apr 5, 2012 ![]() patrycccja Apr 4, 2012
Piękne tartaletki, robię. To również moja inicjacja jeśli chodzi o ciasto- mazurka. Stąd pytanie: ile trzyma świeżość, kiedy najlepsze?
~Kama Apr 4, 2012 ![]() Inna opcja to zrobienie 1 warstwy. Najlepiej podpiec spód, wyłożyć powidła, na to daktyle + ozdobniki i dopiec całość. Taka uproszczona wersja nie może nie wyjść - tak jak wspomniane tartaletki :) patrycccja Apr 1, 2012 ![]() Na pewno zyska ciekawą fakturę ;) Natka Apr 1, 2012 ![]() Co do samego ciasta: możliwe że coś pomieszaliśmy z ilością mąki, ale mieliśmy problem z wałkowaniem - kruszyło się. O ile pierwszą warstwę można wylepić ręcznie, to z kolejnymi już się tak nie da. Pomogło wałkowanie między 2 kawałkami folii. Całość musiałam też sporo dłużej piec, inaczej środkowe warstwy ciasta były niedopieczone. Oprócz mazurka zrobiliśmy też z tych samych składników tartaletki - i one były najpyszniejsze! Ciasto na spodzie było faktycznie kruche :) patrycccja Apr 1, 2012
Dziwnym trafem robię baardzo podobne ciasto od lat, tylko bez powideł. Przypadek? Nie, przepis pochodzi z książki "Kuchnia wegetariańska" Sarah Brown. Niektórym najwyraźniej sie wydaje, że wystarczy lekko zmienić proporcje, albo dodać łyżkę dżemu, żeby uznać przepis za własnego autorstwa. Nieładnie.
~Chyryll Jan 18, 2012
Czy powidła dajesz śliwkowe? Olej - czy wszystko jedno jaki? Na jaką blaszkę wystarcza taka ilość ciasta? Mam zamiar dziś spróbować:)
~Kam Apr 22, 2011
Ciasto jest pyszne, świetny przepis wegański, dzięki:) zrobiłam na święta i wyszło fasntastyczne. Fajny pomysł z tym ciastem na wierzchu, żeby za długo nie trzymać w piekarniku. Będę je też piekła z owocami.
~Maja May 22, 2010 ![]() Dezyda Apr 19, 2010
Kurczę, wrzuciłam przepis w piątek, zaraz jak upiekłam i miałam nadzieję, że pojawi się szybko i ktoś jeszcze zdąży zrobić na święta:D
Ale to ciasto jest tak pyszne, że można je jeść przez cały rok:P Olga Apr 15, 2009 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
magonia Apr 19, 2014