7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Wege szarlotka (sypana)

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Ten przepis już jest na puszce od bardzo dawna, tutaj:
puszka.pl/przepis/44-szarlotka_wandy_sypana_.html
i tam jest dokładnie wszystko opisane. Proprocje składników też są takie jak trzeba.
~Marta Jun 18, 2013

Bomba, szybkie, łatwe. Ale następnym razem spróbuję dodać trochę oleju do wszystkich warstw, bo dolna mi trochę za sypka wyszła. Ale pycha mimo wszystko!
nipaqui Oct 28, 2011

ciasto wybitne:)
edith Apr 30, 2011

przepis cudny! ale cukier mozna zastapis syropem klonowym albo ksylitolem:0
edith Apr 30, 2011

Mam pytanie.. dokladnie na ile stopni nastawiasz piekarnik?
~Alex May 15, 2010

Majka, jeszcze jedno ^^ E450 (difosforan disodowy i chyba to jest synonim wspomnianego przez Ciebie pirofosforanu dwusodu), E223-224 (pirosiarczyny) i E500b (kwaśny węglan sodu - zwykła soda oczyszczona). I wszystko to z e-listy animal-liberation -> www.animal-liberation.pl/index.php?s=7 Miłej lekturki ^^ To tak na przyszłość - jeżeli nikt by Ci nie odpowiedział ^.-
Shaera May 19, 2009

Majka, proszek do pieczenia jest produktem wegańskim ^^ Podobno zawiera aluminium (nie znam się), więc to już Twój wybór, czy będziesz go stosować. Wszystkie chemiczne substancje, które wymieniłaś, to syntetyczne konserwanty (swoją drogą, kwaśny węglan sodu to po prostu soda oczyszczona). Na Twoim miejscu do tego ciasta w ogóle nie użyłabym żadnego spulchniacza (kiedyś robiłam podobną szarlotkę i wyszła smaczna i bez tego, ale zrobisz, jak zechcesz ^.-)
Shaera May 19, 2009

To jak z tym proszkiem? Jest wegański czy nie? Proszę o odpowiedź!!!!
~majka May 19, 2009

Czy proszek do pieczenia jest wegański?Pytam dlatego, że w składzie przeczytałam o jakimś pirofosforanie dwusodu, difosforanie disodowym, kwaśnym węglanie sodu i niepokoją mnie te substancje, a w internecie nie znalazłam info, które by mnie uspokoiły.
I czy proszek do piecznia można zastąpić w tym przepisie sodą oczyszczoną? I czy w ogóle konieczne jest zastosowanie tu albo proszku albo sodki, w końcu nie jest to ciasto, króre rośnie.
Bardzo proszę o odpowiedzi.
~majka May 18, 2009

milka, to jest naprawdę proste: ciasto powstaje z suchej masy dzięki temu, że namięka sokiem z jabłek. Zobacz mój przepis, właściwie taki sam, tylko dokładniej opisany i ze zdjęciem: www.puszka.pl/przepis/44-szarlotka_wandy_sypana_.html
Ty dodałaś półtorej szklanki oliwy... strasznie dużo tłuszczu, jak na mój gust :/ Ja dodaje tylko kilka łyżek do wierzchniej warstwy.
patrycccja Apr 12, 2009

No więc ja zrobiłam tak:
-szklanka mąki razowej pszennej
-szklanka śruty pszennej
-szklanka manny
-szklanka cukru trzcinowego
Wymieszałam te składniki , do tego półtorej szklanki oliwy i tak też zrobiłam spód.
Następnie wyłożyłam starte jabłka. Na górę przygotowałam tradycyjną kruszonkę ze szklanki mąki razowej, masła i cukru tzrcinowego.
I hop do piekarnika!
A nawiasem-nie wyobrażam sobie jakby to ciasto miało wyjść gdyby do spodu nie dodało się tłuszczu.
Na przyszłość zaś część oliwy, która użyłam robiąc spód zastąpię stopionym masełekiem, będzie jeszcze lepsze;-)
Ale i tak szarlotka wyszła pyyyyyyyyyyyszna;-)))
~milka Apr 11, 2009

A czy tej suchej masy nie należałoby zespolić jakimś olejem czy czyśmś? Nie wyjdzie wtedy lepsze? Ja z górnej warstwy mam zamiar zrobić kruszonkę, ale obawiam , że reszta ciasta będzie sucha i będzie się kruszyć. Jak zrobić żeby ciasto nie rozlatywało się? Ten tłuszcz do reszty suchych składników to dobry pomysł?
Odpowiadajcie puszkowi pomocniny;-)!
~mikimałs Apr 3, 2009

ja bym nie ryzykowała zrobienia ciasta ze śruty....
jaskrawa Mar 21, 2009

A czy śruta pszenna razowa się nadaje? Ktoś próbował? Pani w sklepie powiedziała, że jak najbardzie nadaje się do naleśników, pierogów itp.
Proszę o pomoc!!
~jjj Mar 12, 2009

myślę, że można dodać więcej mąki razowej, niż podałam. z tym, że ciasto chyba będzie wtedy twardsze, wiadomo, że im więcej mąki, tym bardziej "gęste" ciasto. kasza manna po upieczeniu i nasiąknięciu tłuszczem i sokiem z jabłek nadaje miękkości.
co do drugiego pytania - mąka żytnia jest "cięższa" i ciasto po niej powinno być ciemniejsze. na pewno będzie też mniej puszyste, ale zależy, co kto lubi :) to nie jest ciasto drożdżowe, ktre musi wyrosnąć, co byłoby trudniejsze przy mące żytniej i razowej w ogóle.
jaskrawa Mar 3, 2009

Czy można użyć mąki razowej żytniej? Czy lepiej jednak pszennej? I tu wplotę pytanko o mąkę, a nie o ciasto - czy to ciast, naleśników , bułek drożdżowych mąka żytnia razowa sprawdza się równie dobrze jak mąka pszenna razowa?
I jescze pytanko - jaki kolor powino mieć to ciasta po upieczenie? Ja robiłam je raz z mąką pszenną razową i wyszło w sumie jasne, tylko leciutko brązowe, nie wiem czy może nie za krótko piekłam...
Bardzo proszę o odpowiedzi na moje pytania;-)
~milka Feb 28, 2009

Mam pytanie-czy mogę zmienić proporcje w ten sposób, że pół kilo mąki razowej na szklankę manny? Czy bezpieczniej będzie pół na pół? Bo z przewagą manny jest trochę mdłe....proszę o odpowiedź.
~;-) Feb 20, 2009

Myślałam, że jak zrobię z mąką razową to wydzie ciemne, a tu proszę-tylko lekko brązowe. To chyba za sprawą przewagi manny. A w ogóle pyszne. A wam jaka wychodzi? Też niezbyt ciemna?
~ja Feb 17, 2009

Pyszne;-) A, żeby było jeszcze lepsze to polecam z górnej warstwy zrobić kruszonkę
~migdałowa panienka Dec 24, 2008

cukier jest w pelni wegetarianski ;)
z tymi koscmi to bujda
~nobody Aug 17, 2008

Nie jadłam lepszej szarlotki wegańskiej - WIELKIE BRAWA za tak wyśmienity przepis na moje ulubione ciasto :))
lenka Jul 23, 2008

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas