
7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
w tym 4924 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
<< powrót do przepisu
Wege szarlotka (sypana)- Komentarze do przepisu -![]() nipaqui Oct 28, 2011
Mam pytanie.. dokladnie na ile stopni nastawiasz piekarnik?
~Alex May 15, 2010 ![]() Shaera May 19, 2009 ![]() Shaera May 19, 2009
To jak z tym proszkiem? Jest wegański czy nie? Proszę o odpowiedź!!!!
~majka May 19, 2009
Czy proszek do pieczenia jest wegański?Pytam dlatego, że w składzie przeczytałam o jakimś pirofosforanie dwusodu, difosforanie disodowym, kwaśnym węglanie sodu i niepokoją mnie te substancje, a w internecie nie znalazłam info, które by mnie uspokoiły.
I czy proszek do piecznia można zastąpić w tym przepisie sodą oczyszczoną? I czy w ogóle konieczne jest zastosowanie tu albo proszku albo sodki, w końcu nie jest to ciasto, króre rośnie. Bardzo proszę o odpowiedzi. ~majka May 18, 2009 ![]() Ty dodałaś półtorej szklanki oliwy... strasznie dużo tłuszczu, jak na mój gust :/ Ja dodaje tylko kilka łyżek do wierzchniej warstwy. patrycccja Apr 12, 2009
No więc ja zrobiłam tak:
-szklanka mąki razowej pszennej -szklanka śruty pszennej -szklanka manny -szklanka cukru trzcinowego Wymieszałam te składniki , do tego półtorej szklanki oliwy i tak też zrobiłam spód. Następnie wyłożyłam starte jabłka. Na górę przygotowałam tradycyjną kruszonkę ze szklanki mąki razowej, masła i cukru tzrcinowego. I hop do piekarnika! A nawiasem-nie wyobrażam sobie jakby to ciasto miało wyjść gdyby do spodu nie dodało się tłuszczu. Na przyszłość zaś część oliwy, która użyłam robiąc spód zastąpię stopionym masełekiem, będzie jeszcze lepsze;-) Ale i tak szarlotka wyszła pyyyyyyyyyyyszna;-))) ~milka Apr 11, 2009
A czy tej suchej masy nie należałoby zespolić jakimś olejem czy czyśmś? Nie wyjdzie wtedy lepsze? Ja z górnej warstwy mam zamiar zrobić kruszonkę, ale obawiam , że reszta ciasta będzie sucha i będzie się kruszyć. Jak zrobić żeby ciasto nie rozlatywało się? Ten tłuszcz do reszty suchych składników to dobry pomysł?
Odpowiadajcie puszkowi pomocniny;-)! ~mikimałs Apr 3, 2009
A czy śruta pszenna razowa się nadaje? Ktoś próbował? Pani w sklepie powiedziała, że jak najbardzie nadaje się do naleśników, pierogów itp.
Proszę o pomoc!! ~jjj Mar 12, 2009 ![]() co do drugiego pytania - mąka żytnia jest "cięższa" i ciasto po niej powinno być ciemniejsze. na pewno będzie też mniej puszyste, ale zależy, co kto lubi :) to nie jest ciasto drożdżowe, ktre musi wyrosnąć, co byłoby trudniejsze przy mące żytniej i razowej w ogóle. jaskrawa Mar 3, 2009
Czy można użyć mąki razowej żytniej? Czy lepiej jednak pszennej? I tu wplotę pytanko o mąkę, a nie o ciasto - czy to ciast, naleśników , bułek drożdżowych mąka żytnia razowa sprawdza się równie dobrze jak mąka pszenna razowa?
I jescze pytanko - jaki kolor powino mieć to ciasta po upieczenie? Ja robiłam je raz z mąką pszenną razową i wyszło w sumie jasne, tylko leciutko brązowe, nie wiem czy może nie za krótko piekłam... Bardzo proszę o odpowiedzi na moje pytania;-) ~milka Feb 28, 2009
Mam pytanie-czy mogę zmienić proporcje w ten sposób, że pół kilo mąki razowej na szklankę manny? Czy bezpieczniej będzie pół na pół? Bo z przewagą manny jest trochę mdłe....proszę o odpowiedź.
~;-) Feb 20, 2009
Myślałam, że jak zrobię z mąką razową to wydzie ciemne, a tu proszę-tylko lekko brązowe. To chyba za sprawą przewagi manny. A w ogóle pyszne. A wam jaka wychodzi? Też niezbyt ciemna?
~ja Feb 17, 2009
Pyszne;-) A, żeby było jeszcze lepsze to polecam z górnej warstwy zrobić kruszonkę
~migdałowa panienka Dec 24, 2008
cukier jest w pelni wegetarianski ;)
z tymi koscmi to bujda ~nobody Aug 17, 2008
Nie jadłam lepszej szarlotki wegańskiej - WIELKIE BRAWA za tak wyśmienity przepis na moje ulubione ciasto :))
lenka Jul 23, 2008 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
puszka.pl/przepis/44-szarlotka_wandy_sypana_.html
i tam jest dokładnie wszystko opisane. Proprocje składników też są takie jak trzeba.
~Marta Jun 18, 2013