7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Mleko sojowe, tofu, okara i serwatka

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

tofu wyszło bardzo dobre , mleko i okara także . Mam tylko jedno pytanie do czego używa się serwatki bo wyszło mi jej dość dużo i nie wiem czy się do czegoś nadaje czy po prostu to wylać ?
agnmid 2013-07-20 15:55:08.79

Polimer - mysle ze zadne zabiegi domowe nie zmienia smaku domowego mleka sojowego.Dla mnie takie mleko to do wszystkiego jest dobre tylko nie do pocia,nie do platkow sniadaniowych,nie do kawy i nie do kremow na ciasta,torty.
Jesli zalezy Ci na dobrym smaku domowego mleka roslinnego to moze sporobuj innych smakow ? np orzechowego ?migdalowego?kokosowego? mysle ze by Ci lepiej smakowaly :P
agnmid - ja kupuje soje na rynku - jest najtansza zreszta jak wszystkie inne straczkowce,nasiona itp - naprawde polecam !
a jak nie na rynku to bez problemu w duzych hipermarketach czy mniejszych jka naprzyklad intermarche,Piotr i Pawel itp. W Biedronce napewno soi nie ma ale ja tam problemu nie mam zeby soje dostac bo mieszkam w miescie gdzie sa rozne sklepy naszczescie :P i mam tez rynek gdzie tego pelno :P
OpenWorld 2012-09-03 21:27:57.99

w jakim sklepie kupujecie soje bo ja nie moge nigdzie znalesc ...
agnmid 2012-09-03 20:57:17.792

To był mój pierwszy w ogóle eksperyment z mlekiem sojowym i nie mam porównania z kupnym. W każdym razie BAARDZO mi nie smakowało, jednak jeśli się je doda np. do kaszki manny albo do ciasta, jest idealnie. Nie mam żadnych syfków na dnie ani nic, 4 warstwy gazy. Teraz właśnie chcę spróbować z wymrażaniem i blanszowaniem soi przed zrobieniem mleka, może dzięki temu mleko będzie mniej "fasolowe".
Pollimer 2012-09-03 20:15:54.159

hej hej :)! czy ktoś z was próbował wymrażać ziarna soi, albo potraktować je mikrofalówką żeby pozbyć się fasolowego posmaku? czekam na nowy zapas soi i wtedy będę coś kombinować, ale zastanawiam się, czy ktoś już podejmował takie próby?
~kajka 2012-07-10 12:49:07.732

Pare komentarzy nizej:
jazgottt 2010-10-09 Serwatka powstająca przy produkcji tofu podobno nie jest polecana do spożycia, ale ze względu na obecność saponin poleca się ją jako dodatek do kąpieli, powinna oczyszczać i zmiękczać skórę. ja raz już się w takiej wodzie z serwatką sojową kąpałam, szkoda mi było wylewać:). choć wolę się kąpać w rumianku:).
Ewa H-K, przepis, ktory podalas jest na bazie serwatki mlecznej.
efedrina 2012-06-12 11:18:05.561

Dziewczyny, ile tofu otrzymamy ze szklanki soi?
iwka 2012-06-11 22:20:08.398

~ewe, z serwatki możesz np. zrobić polewkę: puszka.pl/przepis/6836-polewka_z_serwatki.html
EwaH 2012-03-10 09:06:27.701

Super dziękuję, wszystko wyszło tylko nie wiem do czego można wykorzystać serwatkę...
~ewe 2012-03-09 20:48:51.871


Nie sądziłam że tak łatwo o własną kostkę tofu :) Teraz będę je robić regularnie! Dodam tylko że mocno odcisnęłam, a później dociążyłam tofu "po babciowemu" - jak twaróg - dechą i kamieniem. Wyszło jak kupione!
askagrzybek 2012-01-07 11:08:10.541


Super przepis! Zrobiłam na razie mleczko i.. jestem w szoku, że to takie proste :) Smakuje jak kupne, kosztuje grosze, no i wiem, z czego się składa :) Na pewno będę robić częściej!
kasiarka 2011-10-16 11:39:39.017

Rewelacja, robiłam pierwszy raz, dodałam wanilii i wyszło przepyszne :) Świetny przepis!
Asiornia 2011-08-24 11:06:33.472

tofu po dłuuugim odciskaniu wreszcie wyszło na kształt twardego, jednak zostało go dość niewiele, uzyskałam natomiast mnóstwo okary, z której udało mi się sklecić niby- falafle, więc bilans jest na plus.
efedrina 2011-04-16 17:07:57.874


Zrobiłam mleko i pozytywnie mnie zaskoczyło. Po mocnym dosłodzeniu niemal nie czuć soi, ale jest trochę rozwodnione, no ale nie chce mi się już dalej wygotowywać. Może takie być. :) Z kawą jest całkiem dobre. :D
bonamartinka 2011-04-11 10:13:09.07

Serwatka powstająca przy produkcji tofu podobno nie jest polecana do spożycia, ale ze względu na obecność saponin poleca się ją jako dodatek do kąpieli, powinna oczyszczać i zmiękczać skórę. ja raz już się w takiej wodzie z serwatką sojową kąpałam, szkoda mi było wylewać:). choć wolę się kąpać w rumianku:).
jazgottt 2010-10-09 14:54:45.472

Prawdę mówiąc, nie mam pojęcia, ale wydaje mi się, że można ją wykorzystać, np. do zupy (barszcz, żurek, etc.), czy do wypieku chleba na serwatce. Poza tym, może jakiś napój ^^
Shaera 2010-10-08 16:58:17.912

robiłam zgodnie z tym przepisem, tylko znalezionym na wegedzieciak.pl - pychotka :}
ja zawsze dodaję do mleka sojowego trochę miodu - niebo w gębie. :D
czy można jakoś wykorzystać serwatkę?
nopsnz 2010-10-07 11:32:05.442

Zrobiłam połączenie tego przepisu z przepisem podanym przez pat wyszło... nie zachwycające. Do placków się nadało, ale do picia... bleee. Oczywiście chodzi o ten posmak, ale jest nadzieja. Otóż znalazłam takie info w sieci: (...)niektórzy przed użyciem soi blanszują ją,zdejmują skórkę lub dodają NaHCO3(Natriumhydrogencarbonat) by zneutralizować charakterystyczny smak soi. Źródło: www.aktivplus.org/cms_pl/index.php?option=content&task=view&id=20 Następnym razem wypróbuje metodę z blanszowaniem. :)
Irokezik91 2010-10-02 00:26:09.66

Ile potrzeba mleka sojowego na sok z połówki z cytryny żeby powstało dobre tofu?
Nie wiem czy moje mleczko jest dobre bo jest trochę bardziej żółte ale może akurat :D
~Paula 2010-06-17 13:00:09.369

Kiedyś próbowałam zrobić mleko sojowe i tofu z innego przepisu... Wyszło paskudne. Za to postępując zgodnie ze wskazówkami wyżej wymienionego mleko wyszło świetnie, a jeszcze lepiej tofu, po zjedzeniu którego oblizuję palce ;) Dziękuję za przepis i pozdrawiam!
mimikra87 2009-12-10 15:45:52.755

Mleko sojowe zrobiłam w specjalnej maszynce, potem już tylko do gorącego dodałam sok z cytryny. Wyszło ok. 150g serka, a koszt produkcji to nie więcej niż złotówka, czyli 5 razy taniej niż gotowiec. Przez to prawie nigdy nie kupowałam tofu, ale teraz będę mogła się nim częściej zajadać, tym bardziej że w smaku wyszło świetne i delikatne :)
xxl 2009-10-19 23:23:05.683

Dzięki za przepis , mleko wyszło mi bardz dobre. Wprawdzie najpierw wzięłam zbyt mały garnek i wymieniałam na większy.
Zrobiłam trochę inaczej : soję miksowałam z 2 szklankami wody , resztę wody już wstawiłam do gotowania. Mieszałam taką metalową rózgą .Raz o mało nie wykipiało . Jednak póżniej ładnie i spokojnie się gotowało. dosłodzłam miodem - jest naprawdę dobre
monika77 2009-10-18 20:01:05.72

Wisia, dzięki za link - ale może komuś innemu się przyda ^.- Ja jednak wolę tradycyjne, domowe metody (+ mniejsze zużycie energii - chociaż mało, ale zawsze coś) ^^ Teraz przykładowo marzy mi się ręczna sokowirówka i mały, żarnowy, ręczny młynek do kawy (do siemienia lnianego) ^^
Shaera 2009-06-27 20:58:54.533

na przypalone mleko sojowe - może to pomoże
www.allegro.pl/show_item.php?item=658099758 i www.mleko-sojowe.pl/ (urządzenie do wyrobu mleka sojowego, Lompart)
jeżeli portfel pełny.....
~wisia 2009-06-27 19:05:07.757

Mleko zawsze mi się przypali (gotuję na takim ogniu, żeby płomień nie wychodził poza dno garnka), hehe, ale zaraz po zrobieniu biorę łyżkę i skrobię to przypalenie - 1-2 min. i po kłopocie ^^
Co do tofu... Mnie smak odpowiada, a co do konsystencji, hmm... zawsze mam problem z uzyskaniem twardego tofu. Jak wykładam to na gazę, czy bandaż, to się przykleja :-/ Wtedy trzeba dużej cierpliwości przy przecedzaniu, dlatego robię tofu stosunkowo rzadko. Jakby miał ktoś jakiś inny pomysł na uzyskanie tego serka w domowych warunkach, to proszę o doedukowanie ^.-
Shaera 2008-11-22 23:46:17.279

Mleko wyszło bardzo dobre. Część posoliłam, a do reszty dodałam wanilii.
Tylko część soi przypaliła mi się na dnie tego gara. Mieszasz to w trakcie gotowania? a może trzymasz na bardzo małym ogniu?

Tofu mi niestety nie wyszło. Średnie takie. Nie umywa się do kupnego. Mleko natomiast porównywalne w smaku z kupnym.
mordoklejka 2008-11-22 20:47:30.251

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas