7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Babeczki (mufinki) marchewkowe

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Dałam mało oleju, z ćwierć szklanki tylko, piekłam w foremkach silikonowych, więc spokojnie wystarczyło tyle, a nawet można mniej. Nie słodziłam prawie wcale. Rodzynki zamiast cukru są idealne. Przepis super. Wyszły bardzo dobre, a w piekarniku siedziały ponad 35 minut.😊
alexrsandraaq Mar 2, 2016


Zrobiłam - są pyszne, ale następnym razem muszę zmniejszyć ilość oleju - został na dnie foremek.
Ekasha Nov 18, 2013


Robiłam dziś pierwszy raz i wyszły bardzo dobre, chociaż trochę zmodyfikowałam przepis. Dodałam 2 marchewki, jabłko i banana, 1/3 szklanki oliwy i 1/3 szklanki mleka sojowego i 3/4 szklanki cukru. Nie dodałam cynamonu bo nie miałam, pominęłam rodzynki i wiórki. Wyszły bardzo słodkie i smaczne c:
Wings Jul 14, 2012

Zrobiłam. Zamiast szklanki oliwy dałam 3/4 szklanki mleka sojowego i uzupełniłam olejem ryżowym, bo taki akurat miałam. Nie dodawałam wanilli, za to sypnęłam dwa razy tyle cynamonu. Z bakalii dałam rodzynki, suszoną żurawinę i wiórki.
Smakowo dobre, ale strasznie zbite, takie glniaste. Nie sposób zjeść więcej niż jedną na raz. Gdybym miała je jeszcze raz robić to zredukowałabym ilość cukru, bo są po prostu przesadnie słodkie, ale może to kwestia gatunku marchwi i jabłka (dałam jedno).
~Marta May 9, 2012

a może to, że Zazu nie wychodzi, to kwestia tej ilości oleju?... zrobiłabym, ale boje się nieco, że nie wyjdą właśnie.
MEDeah Oct 21, 2011


wychodza strasznie pyszne :) polecam
dziqska Sep 8, 2011

Jeśli termostat w twojej kuchence nie jest kompletnie zepsuty, a ty nie pomyliłaś proporcji, to naprawdę nie wiem ki czort...
patrycccja Jul 17, 2011

Wstawiłam je do piekarnika nagrzanego na 180 st., a sprawdzałam widelcem z powodu braku drewnianego patyczka pod ręką, poza tym na próbę wyjęłam po pół godzinie jedną i rozerwałam palcami (była zdecydowanie za miękka). Cóż, mimo to skuszę się jeszcze kiedyś na nie, gdyż zacny to wypiek. :)
Zazu Jul 16, 2011

Zdecydowanie nie. Temp. piekarnika ewidentnie musiała być za niska. Poza tym muffinki zawsze wstawia się do już nagrzanego piekarnika. Ja piekłam je dokładnie tyle, ile przewiduje przepis, i były ładnie dopieczone (jak na zdjęciu ;) Przy czym jeszcze jedna mi przyszło na myśl... jak sprawdzałeś, że były jeszcze surowe? Drewnianym patyczkiem, przełamując je czy przekrawając nożem? Przekrawanie to zły pomysł - niektóre ciasta przekrawane zaraz po upieczeniu wyglądają w środku jak takie zbite, jak zakalec prawie. Po wystygnięciu już się tak nie robi.
patrycccja Jul 16, 2011


Smak babeczek niezwykle satysfakcjonuje, niestety, pojawił się problem z czasem pieczenia - po 30 minutach były jeszcze miękkie w środku, wręcz surowe. W ostateczności siedziały w piekarniku ponad półtorej godziny! Nagrzany, ciemny i spieczony brzeg nie oddawał surowizny wnętrza. Czy to normalne?
Zazu Jul 15, 2011

Ja bym się ograniczył do 2-3 łyżek oleju :P
qetrab Sep 16, 2010

1 szklanka oleju? To strasznie dużo :O Niestety w proporcje wczytałam się dopiero robiąc mufiny, bo chyba w ogóle bym się nie brała za ten przepis. Dodałam więc 3/4 szkl. oleju i 1/4 wody, a cukru tylko połowę. Mufiny i tak wyszły tak tłuste, że na dnie formy zostało trochę oleju, i to pomimo papierowych papilotek...
Trzeba jednak przyznać, że są przy tym naprawdę smaczne - wiórki kokosowe i inne dodatki są super! Choć ja oprócz ostrej redukcji ilości oleju jeszcze bardziej zmniejszyłabym ilość cukru ;)
patrycccja Feb 19, 2010

a jak ktoś nie chce sie bawić w babeczki, moze to ciasto upiec w dużej blaszce i wyjdzie pyszne ciasto marchewkowe ;-) niektóry polewają je lukrem.
~aga Feb 4, 2010

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas