7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Masło słonecznikowe z majerankiem i bazylią

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Idealna kombinacja tłuszczy. Tylko odpuśćmy sobie olej z pestek winogron. Lepiej zastąpić go lnianym.
~pablo Jul 11, 2013

robię takie od dawna, jest pyszne :) czasami zamieniam słonecznik na pesteczki dyni <3 florka: wydaje mi się, że blenderem też da radę, chociaż chyba więcej roboty. młynek dobra rzecz przy pastach ;)
julianka May 17, 2013

Przejdzie to z blenderem, jak myślicie? nie mam młynka do kawy...
florka May 17, 2013

Trochę się obawiałam tego przepisu, ale udało się, wyszło dobre :) Pasta ma śmieszną konsystencję, trochę jakby leko-ciągliwą ;) Przynajmniej w wersji z wodą - z oliwą pewnie zachowuje się inaczej (tylko po co ładować tu dodatkowy tłuszcz skoro ziarna mają go dużo?). Nie mam suszonej bazylii, bo mrożę sobie świeżą (*), więc oprócz majeranku dałam pieprz ziołowy - to był strzał w dziesiątkę! Trochę soli i sporo ziół, żeby było wyraźne w smaku - tak doprawiłam swoją pastę.
*) puszka.pl/przepis/3114-mrozone_kostki_ziolowe_lub_czosnkowe_na_zime_.html
patrycccja Feb 26, 2013

dobra alternatywa dla zwyklego masla. napewno zdrowsze
~turiam Feb 17, 2011

a do gomasio tez sie uzywa prazonego uwazam ze takie i takie trzeba jesc w zimie bardziej prazone a latem surowe
zima Feb 13, 2010

Fajnie się takie masełko komponuje z kiełkami i rzodkiewką. :)
Irokezik91 Jul 12, 2009

Warto jeść surowe siemię lniane (zmielone), wtedy ma omega 3. Prazone zwykle jej nie posiada, bo niszczy ją wysoka temperatura, podobnie jest z kupowanym siemieniem (najczęściej odtłuszczonym, czyli bezwartościowym). Zeby coś w siemieniu szkodziło, musiałoby być spozywane w dużych ilościach, typu kilogram lub więcej. Siemię zawiera glikozydy cyjanogenne, których prażenie nie niszczy. Działają one bakteriostatycznie.
Ania D Jun 25, 2009

niestety te substancje są zarówno w surowych jak i w prażonych nasionach lnu-można sie ich pozbyć usówając zewnętrzne "osłonki"- ale jak to zrobić?
~brachypelma Nov 23, 2005

nie powinno się jeść surowych ziaren siemienia lnianego (posiada coć szkodliwego o zapomnianej w tej chwili przeze mnie nazwie - prawdopodobnie kwas erukowy, czy coś takiego). Można zmodyfikować przepis: ziarna słonecznika i siemię uprzednio uprażyć na suchej patelni, a potem zemleć, albo tylko siemię uprażyć. Można też dodać gotową "mączkę" z siemienia prażonego (do nabycia w sklepach).
~Meg Nov 23, 2004

"trzy czesci slonecznika, 1 część siemienia lnianego" oznaczaja proporcje. czyli np. 3 garsci slonecznika, 1 gars siemienia. albo 3 beczki slonecznika, 1 beczka siemienia. ilosc ustalasz ty, proporcje podaje przepis ;)
autor anonimowy Sep 9, 2004

eee...dlaczego nie "zmielic"??????? przeciez to calkiem poprawne slowo i calkiem dobrze uzyte.to raczej "zemlec" wydaje mi sie bardziej potoczne
~koala Sep 9, 2004

co to sa "trzy czesci slonecznika"? pytam serio a nie z wredoty...
autor anonimowy Sep 9, 2004

może uznacie, ze sie czepiam, ale pewne normy obowiązują: zemleć nie "zmielić", zemleć na litość boską - w którą, a propos i tak nie wierzę
~kgp Aug 24, 2004

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas