7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Halawa - słodki deser z kaszy manny

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

halawa bez przypraw?
~apepe Dec 4, 2019

Halawa bez bananów? :O Ja zawsze robię z bananami, wręcz jest to składnik niezbędny. Najlepiej bardzo dojrzałe banany. I oczywiście w ogóle nie sypię cukru - owoce są wystarczająco słodkie.
TNT Dec 21, 2012

zamiast masła używam oleju. uwielbiam halawę, podobnie jak większość poznałam ją na woodstocku, teraz w ogóle tak sobie myślę, że ona nie była wegańska (wbrew zapewnieniom), wszak krisznowcy używają masła ghee, ale nie mniej jednak była pyszna ;). co prawda radzę dodać mniej cukru, bo te pół szklanki to jakiś hardkor nawet jak na halawę, która ma być z założenia słodka, tym bardziej jeśli planujemy używać dużo bakalii. u mnie były to orzechy, ananas i papaja kandyzowane, suszone morele i żurawina. mniam!
majczi Jun 27, 2012

Masło widoczne na liście składników jest wegańskie?
~Jarek Dec 12, 2009

Oczywiście miałam na myśli SO2 ^.-
Shaera Mar 13, 2009

Joa, podobno chodzi o oczyszczanie końcowe cukru poprzez filtr ze zwęglonych kości (i taki tam badziew - nie wiem, nie znam się) =='
(LINK do dyskusji -> www.wegetarianie.pl/XForum-viewthread-tid-652.html)
Powiem krótko - suszone bezpestkowe daktyle rządzą. Osobiście uważam (i nikogo nie mam zamiaru namawiać), że nawet bakalie z CO2 są lepsze, niż sam cukier, który nie posiada w zasadzie żadnych wartości, poza pustymi kcal ^.-)
Shaera Mar 13, 2009

Może głupie pytanie, ale... dlaczego cukier jest niewegański?
joa Mar 13, 2009

Mirito, glukoza (izomer fruktozy) występuje w owocach i miodzie - nieuważnie szukasz ^.-
(info stąd -> pl.wikipedia.org/wiki/Glukoza)
Shaera Mar 12, 2009

Mam pytanko - czy glukoza jest ok? Tzn. czy można ją jeśc;-) Wchodzi w skład batoników, które bardzo lubię , więc proszę o odpowiedź, bo w internecie się nie doszukałam;-(
~mirita Mar 12, 2009

Ja robilam to bez mleka (sama woda), czasami jakieś vegan mleko ewentualnie i zamiast masła - olej (generalnie, z tego co pamiętam, oryginalnie chodzi o ghee, czyli takie jakby płynne masło)
Jak ktoś nie umie gotować, to niech sobie gada, że niedobre - ja muszę to robić za każdym razem, gdy mam gości, bo wszystkich niestety zaraziłam tym deserem kojarzącym się z kaszką z dzieciństwa ;-)
~Rozowa Mar 12, 2009

Pierwszy raz jem. Dziwneee, ale dobre! :]
ankaopolanka Nov 17, 2008

kaszę manne można spokojnie uprażyć na teflonie bez tłuszczu :)
problem masła/margaryny rozwiązany :)
~aga Jan 13, 2008

deser jest wyśmienity. Ja dodaję same rodzynki i szczyptę gałki muszkatołowej. Pychota.
~olzina Aug 27, 2007

zrobilem z wisniami i rodzynkami:D
~Darek Jul 19, 2006

Dooooooobre:D
~Darecki Jul 16, 2006

no luzik, wiem, ze mozna zastapic margaryna to maslo, ale w gole...dlaczego to jest przepis pod diete weganska :|...? tego nie kumam...
~stonk(A) Dec 5, 2005

przepyszne! ja dodalam jablka i banany i jest cymesik!
~datura Oct 13, 2005

Halave jadłam na woodstocku w wiosce kryszna i bardzo mi smakowało, powszechnie mówiono na to "kulka" :)
~katia19 Aug 29, 2005

To jest nie dobre fuj.
~Tosia Aug 9, 2005

To jest nie dobre. Nigdy więcej.
~toska Apr 30, 2005

mpoja kuzynka to robiła i jest pyszne niebo w gębie
~tolek Oct 22, 2003

Przepis jest świetny - prościutkie do wykonania i po prostu pyszne!
Zamiast masła bez problemu można dać margarynę ew. olej, no i koniecznie MUSI być skórka pomarańczowa.
~agi Aug 3, 2003

Masło i cukier - jak tu można mówić o weganiźmie???
~Jimi Jun 27, 2003

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas