7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Kapuśniak z kiszonej kapusty

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Zasmażka dla bezglutenowców z mąki gryczanej i kukurydzianej - znakomita.
Moja wersja zupy: rozdrobnione warzywa z cebulka przesmażam w garnku do uzyskania pięknego aromatu. Wrzucam pokrojone ziemniaki, zalewam wrzątkiem, dodaję po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i listek laurowy i gotuję. Gdy ziemniaki są już miękkie, dodaje kapustę - gotuję do czasu, aż zmięknie, ale będzie jeszcze lekko chrupiąca. Świetnie sprawdza się dolanie wody z kiszonej kapusty (z własnego kiszenia) , a wtedy damy mniej kapusty i zasmażka jest wskazana.
I wówczas taka zupa to podlaska zarzucajka. Polecam. Bardzo polecam :)
Dana Mar 18, 2014

ja najpierw gotuję ziemniaki z jarzynką w wodzie, dodaję pokrojoną kapustę wraz z sokiem, a cebulę na suchej patelni właśnie specjalnie lekko przypalam (tak jak do rosołu- daje taki fajny "dymny" posmak), potem z oliwą wrzucam do zupy. Doprawiam estragonem, pieprzem, tymiankiem i bazylią, choć czasem, w ramach eksperymentu dodaję trochę suszonej śliwki i wtedy zamiast przypraw daję garam masalę- jest naprawdę fajny efekt :-)
~mir Dec 6, 2013

fuuj, zasmażka... :/
~Mysz Apr 4, 2013

Właśnie zrobiłam kapuśniak według przepisu, dodając od siebie trochę czosnku niedźwiedziego i jeszcze jedną modeyfikację, z która jest o wiele lepszy- zasmażkę z masła roślinnego i mąki pszennej graham. Zagęszcza to zupę i poprawia smak.
~Agata Mar 27, 2012

Pychotka! Dodałam pieczarki i trochę chilli.
aleena Feb 3, 2012

Ja stosuję kminek zawsze do kiszonej kapusty.
~elzbieta Jan 30, 2012

Przepyszny! Bardzo przypomina w smaku ten, jaki gotowało się kiedyś w moim domu. Dzięki serdeczne za przepis!
~Jukka Jan 29, 2012

Pychota...U nas robi się kapuśniak tradycyjny bez jarzyn zato z kwaśną śmietaną (no i mięchem oczywiście...:/). Wcześniejsze próby ugotowania wegańskiego kapuśniaka (wg. naszego przepisu tyle, że bez śmietany i mięsa) wcale mi nie wychodziły...A tu wystarczyło zetrzeć trochę włoszczyzny i jest super!
Hadudka Nov 18, 2011

Ja gotuję podobnie, lecz warzywa po starciu lekko podsmażam. Moim zdaniem taki kapuśniak zyskuje na smaku :) Pozdrawiam!
~ebe Dec 3, 2010

Wszystkie przyprawy można zmielic i w tej postaci dodawać w dowolnych zestawach
~Linka1 Dec 3, 2010

Tym, którzy nie lubią kminku, proponuję wypróbować dodanie kminku mielonego. W potrawie nie czuć smaku kminku, a jednak poprawia i pogłębia jej smak, no i czyni potrawę łatwiej strawną. Moje dzieci, które kminku nie cierpią, wsuwają bez marudzenia łazanki z kapustą, do której dodaję mielony kminek. Drugi patent: do wielu zup dodaję przecedzony przez sitko wywar z zagotowanych w małym garnuszku przypraw (liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, ziarna pieprzu, gorczyca biała, kolendra i kminek właśnie). W ten sposób nic nie trzeba wyławiać z talerza, a zupa zyskuje bogaty aromat.
MagdaM Nov 17, 2010

Dzieki za przepis, kminek mi lezal od pol roku na polce i nie wiedzialem, co z nim zrobic... faktycnie do kapusniaku pasuje jak ulal ^^
~KapuscianyLeb Sep 20, 2010

Robię podobnie, ale bez kminku (fu ;), za to bulion gotuję z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego. Cebulę dodaję dużo wcześniej, ale w sumie można też później.
patrycccja Feb 16, 2010

jesli moge zasugerowac zamiast kminku zwyklego tzw kminek indyjski ,niestety nie wiem czy jest do kupienia w polskich sklepach bo mieszkam na emigracji.
troche różni sie w smaku ,ale cos kminkowego zostaje ja sama nie nawidze zwyklego kminku a ten mi podchodzi i do kapusty w kazdej postaci idealny!
~maggyg Jan 20, 2010

a ja najpierw w garnku podsmażam cebulkę potem zalewam wodą i dodaje warzywa i ziemniaki i na końcu kapustę. Także mało zmywania potem, bo wszystko zrobione w jednym garnku.
~fajna_ania Dec 4, 2009

Ja zamiast ziemniaków podaję do zupy gruby placek ziemniaczany (coś w rodzaju baby ziemniaczanej). Bez kminku może być.
~Krzysiek Nov 2, 2009

a po co ziemniaki gotowac osobno? nie lepiej troche zaczekac z wrzucaniem kapusty?
~ksz Sep 18, 2009

Ja od zawsze gotuję taki wegetariański kapuśniak i jest najlepszy. Wrzucam do wywaru wszystkie skladniki i gotuje je razem, a cebulkę dodaję prażoną:)
~asiona May 13, 2009

pyszne :) bez kminku też.
~gRim Dec 18, 2003

Kapusniaczek naprawde pycha,na takie jesienne
chlodne dni w sam raz.Pierwsz klasa!
~honzi Nov 27, 2003

Pyszny jest kapuśniak. Ja też taki robię, tylko dodaję zasmażkę, wtedy jest gęstszy. Oprócz kminku dodaję czarnuszki.
magda firlit Oct 15, 2002

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas