7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Kapuśniak po łódzku (z prażokami)

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Gdyby to była łyżka wody to by się mąka nie zaparzyła. Najlepiej zostawić połowę wody zasypać mąką i przykryć jak juz ziemniaki będą miękkie ale nie ugotowane. Dogotowac odlać wodę i utłuc ziemniaki z mąką. Kapustę kroimy gotujemy z kostką bulionową i liściem laurowym. Dosypujemy kaszę jęczmienną dobrą garść i dogotujemy
~Lupo 2018-02-13 09:10:42.894

super prażoki i kapuśniak
~inka 2017-11-29 11:05:33.21

A ile potrzeba kapusty na 4 porcje? I jaka kasza nadaje się najlepiej?
~meidalan 2011-10-24 10:37:25.546

Okolice Łodzi też znają te pyszne ziemniaki:-) U mnie zawsze się mówiło "prażuchy" (Piotrków Tryb.)
Morganka 2009-08-25 12:35:06.713

Po raz pierwszy zrobiłam kapuśniak w ten sposób, tzn. z kaszą i prażokami, pycha! Chyba najlepsze wydanie kapuśniaku jakie jadłam. Dodałam, poza tym co w przepisie, ziele angielskie i majeranek, a na koniec zagęściłam zasmażką.
Nie jestem pewna czy prażoki dobrze mi wyszły, były trochę jak papka (jak na zdjęciu), robiłam je według przepisu, ale same ziemniaki nie były najlepszej jakości, więc to może wina ziemniaków. Mimo wszystko było smaczne.
W domu rodzinnym mojego męża podaje się coś podobnego - ziemniaki ze smażoną cebulką - do niektórych zup: do barszczu ukraińskiego, białego i żurku.
ryfka 2009-07-23 19:09:44.061

pyszne jest
~sio 2009-03-24 16:13:13.529

Ja jestem z Tomaszowa Maz i u nas to się nazywa dusicha..i fajnie smakuje jak się już pokroi w grube plastry (ok 1-1,5cm) i odsmaży :D - do kapuśniaku i samo...pycha!!
~sio 2009-03-24 16:11:12.286

Ja też z Łodzi. Jadałam w czasie studiów u prawdziwej łodzianki (ja- element napływowy) prażuchę, ziemniaki z mąka. Nigdy tego się u nas nie robiło, bo ze Wschodu, ale niedawno sie nauczyłam i robię - też jest wspaniała. Najpierw robię puree z ziemniaków z tą wodą, która musi zostać, trzymam na gazie, żeby cały czas wrzało, mieszam i dodaje mąkę, która natychmiast wsiąka i robi sie taka charakterystyczna pulpa. Zostawiam więcej wody i wsypuje więcej mąki (ok. 1/2 szkl. na ten kilogram). Najlepiej wypraktykować.
izabeli 2009-03-08 02:33:29.051

Pochodzę z Łodzi a nigdy w życiu nie słyszałam o prażokach. Chociaż pewnie jadłam to, bo uwielbiam kapuśniak i coś takiego ziemniaczanego mi się w nim kojarzy.
~emi 2008-12-02 19:56:04.818

ja właśnie dzisiaj zrobiłam :)
hyh..i ja też z Łodzi :) nawet nie wiedziałam ze tylko w łódzkim jest znany kapuśniak z prażokami
autor anonimowy 2006-03-24 00:00:00.0

rzeczywiście niegdzie poza łodzią nie spotkałam się z kapuśniakiem z prażokami, a szkoda bo to cuuudowna potrawa!!!uwielbiam ją od dziecka i gorąco polecam!
~mira 2004-09-20 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas