7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Kapuśniak po łódzku (z prażokami)

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Gdyby to była łyżka wody to by się mąka nie zaparzyła. Najlepiej zostawić połowę wody zasypać mąką i przykryć jak juz ziemniaki będą miękkie ale nie ugotowane. Dogotowac odlać wodę i utłuc ziemniaki z mąką. Kapustę kroimy gotujemy z kostką bulionową i liściem laurowym. Dosypujemy kaszę jęczmienną dobrą garść i dogotujemy
~Lupo Feb 13, 2018

super prażoki i kapuśniak
~inka Nov 29, 2017

A ile potrzeba kapusty na 4 porcje? I jaka kasza nadaje się najlepiej?
~meidalan Oct 24, 2011

Okolice Łodzi też znają te pyszne ziemniaki:-) U mnie zawsze się mówiło "prażuchy" (Piotrków Tryb.)
Morganka Aug 25, 2009

Po raz pierwszy zrobiłam kapuśniak w ten sposób, tzn. z kaszą i prażokami, pycha! Chyba najlepsze wydanie kapuśniaku jakie jadłam. Dodałam, poza tym co w przepisie, ziele angielskie i majeranek, a na koniec zagęściłam zasmażką.
Nie jestem pewna czy prażoki dobrze mi wyszły, były trochę jak papka (jak na zdjęciu), robiłam je według przepisu, ale same ziemniaki nie były najlepszej jakości, więc to może wina ziemniaków. Mimo wszystko było smaczne.
W domu rodzinnym mojego męża podaje się coś podobnego - ziemniaki ze smażoną cebulką - do niektórych zup: do barszczu ukraińskiego, białego i żurku.
ryfka Jul 23, 2009

pyszne jest
~sio Mar 24, 2009

Ja jestem z Tomaszowa Maz i u nas to się nazywa dusicha..i fajnie smakuje jak się już pokroi w grube plastry (ok 1-1,5cm) i odsmaży :D - do kapuśniaku i samo...pycha!!
~sio Mar 24, 2009

Ja też z Łodzi. Jadałam w czasie studiów u prawdziwej łodzianki (ja- element napływowy) prażuchę, ziemniaki z mąka. Nigdy tego się u nas nie robiło, bo ze Wschodu, ale niedawno sie nauczyłam i robię - też jest wspaniała. Najpierw robię puree z ziemniaków z tą wodą, która musi zostać, trzymam na gazie, żeby cały czas wrzało, mieszam i dodaje mąkę, która natychmiast wsiąka i robi sie taka charakterystyczna pulpa. Zostawiam więcej wody i wsypuje więcej mąki (ok. 1/2 szkl. na ten kilogram). Najlepiej wypraktykować.
izabeli Mar 8, 2009

Pochodzę z Łodzi a nigdy w życiu nie słyszałam o prażokach. Chociaż pewnie jadłam to, bo uwielbiam kapuśniak i coś takiego ziemniaczanego mi się w nim kojarzy.
~emi Dec 2, 2008

ja właśnie dzisiaj zrobiłam :)
hyh..i ja też z Łodzi :) nawet nie wiedziałam ze tylko w łódzkim jest znany kapuśniak z prażokami
autor anonimowy Mar 24, 2006

rzeczywiście niegdzie poza łodzią nie spotkałam się z kapuśniakiem z prażokami, a szkoda bo to cuuudowna potrawa!!!uwielbiam ją od dziecka i gorąco polecam!
~mira Sep 20, 2004

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas