7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Makaron penne z brokułami, czosnkiem i parmezanem

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Zasadniczo oliwy extra vergine nie należy używać do smażenia, również dlatego że to marnotrawstwo, jak słusznie zauważył(a) qetrab. Czasami przy bardzo krótkiej obróbce (bardziej obsmażanie niż smażenie) można jej jednak użyć. W jakimś programie nt. potraw z Krety widziałam nawet, jak lokalny szef kuchni wypowiadał się, że właśnie na extra vergine należy smażyć, bo tylko to gwarantuje idealny aromat. Jemu oczywiście chodziło o takie obsmażanie. Jednak jak tutaj czytam o rozgrzewaniu oliwy przez minutę, to faktycznie się za głowę łapię. Tym bardziej że czosnek wrzuca się na zimny tłuszcz - inaczej szybko się spali i nie bardzo podzieli się aromatem...
patrycccja May 6, 2010

Extra Vergin nadaje sie tylko na zimno:
puszka.pl/txt/tluszcze.jsp
~NaExtraVergineSieNieSmazy May 6, 2010

a dlaczego to niby sie nie smazy na oliwie extra vergine? sie smazy, ale jest to marnowanie oliwy, bo obrobka termiczna sprawia, ze traci wlasciwosci i staje sie taka sama jak oliwa rafinowana
qetrab Feb 11, 2010

Na oliwie extra vergine się nie smaży! Spożywa się ją tylko na surowo.
mathilda Feb 11, 2010

Uwielbiam!! ja i moja mięsożerna rodzina. Trochę modyfikuję, dodając sos sojowy a na koniec posypując parmezanem.
A ostatnio czosnek sprasowałam . też boskie
Dzięi za przepis
~zielarka86 Jan 14, 2010

Jeszcze lepsze z makaronem pelnoziarnistym! (Ja zrobilam z Lubella swiderki)
~Marysia May 19, 2008

Potwierdzam, danie rewelacja!
EwaH May 11, 2008

Bomba! Zrobilam z brokulow mrozonych Hortexu, posypalam parmezanem... palce lizac!
~Marysia May 9, 2008

To jest przypyszne!!! i bardzo latwe do zrobienia:)))
~oooleńka Mar 25, 2006

Nieprzyszło by mi do głowy zrobienie makaronu z warzywem, bez żadnego sosu. Ale to jest pyszne. Polecam bardzo.
~talka Mar 4, 2002

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas