7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Cynamonowe ciastka

Mocno cynamonowe ciasteczka. Chrupiące i aromatyczne, szybkie i nieskomplikowane w przygotowaniu :)

Średnia ocena: [4.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 25-30 sztuk

2 szklanki mąki pszennej (zwykłej lub orkiszowej)
1/2 szklanki niesłodzonego musu jabłkowego
1/2 szklanka cukru trzcinowego
1/4 szklanki oleju rzepakowego
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
2 łyżki melasy

2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli morskiej
do obtoczenia: 1/4 szklanki cukru trzcinowego i 2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Do miski przesiać mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
Dodać sól, mus jabłkowy, cukier trzcinowy, olej rzepakowy, siemię lniane, melasę.
Zagnieść ciasto do uzyskania zwartej konsystencji.
W miseczce wymieszać razem cukier trzcinowy i cynamon.
Z gotowego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
Każdą kulkę obtoczyć w cukrze cynamonowym.
Układać ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w niewielkich odstępach.
Piec 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190ºC.
Smacznego.
Nadesłał(a) Malve, dnia: Dec 19, 2013
Źródło/autor przepisu: http://cookblog.pl/?p=3641
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Orkisz to odmiana pszenicy ;D więc zmieniłam na "pszennej (zwykłej lub orkiszowej)" żeby było zgodnie z twoimi, Malve, intencjami, a jednocześnie żeby opis nie był mylący. A ciasteczka chyba niedługo zrobię - uwielbiam wypieki na musie jabłkowym i uwielbiam cynamon :D
patrycccja Apr 10, 2014

miało być pszennej lub orkiszowej :P ;) pozdrawiam
Malve Apr 9, 2014

ZRobiłam z niewielkimi zmianami: użyłam mąki orkiszowej, bo nie wiem co to za mieszanka pszenna orkiszowa (?), nie dodawałam cukru do ciastek, bo melasa, mus i obtoczenie w cukrze to dla mnie wystarczająco dużo słodkości (mus jabłkowy mam domowy, ale jest bardzo słodki).
Moja rada, żeby układać ciastka w DUŻYCH ODSTĘPACH, bo przy tej ilości proszku i sody, bardzo się rozrastają. Ja piekłam na dwóch blaszkach po 22 minuty każda.
Nie wiem jak się przechowują te ciastka, bo miałam gości niezapowiedzianych i poza miską ciastek i kompotem wiśniowym od babci nic nie było. Zjedzone od razu.
~Marta Feb 1, 2014

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Koktajl cynamonowy (lakto-wege)
Cynamonowy jogurt (lakto-wege)
Babka cynamonowa (ovo-wege)
Cynamonowe zawijańce (wegańska)
Ciastka amarantusowe (bez ograniczeń)
Ciastka kokosowe (wegańska)
Ciasto jabłkowo-cynamonowe (bez ograniczeń)
Koktajl bananowo-cynamonowy (wegańska & RAW)
Ciasto cynamonowe z jabłkami (wegańska)
Cynamonowa "biedronka" z wiśniami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas