7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Żur kiszony, tzw. zakwas

Używać do sporządzania barszczu, żuru, zakwaszenia kapusty itp.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 szklanka żytniej mąki lub płatków owsianych
2 l wody
skórka z żytniego, razowego chleba
2 ząbki czosnku
1 mała cebula

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z wodą, dodać skórkę chleba, obrany czosnek i cebulę. Naczynie obwiązać gazą, postawić w ciepłym miejscu na 4-5 dni, aż się ukisi.

Zakwas zlać do butelek, postawić w chłodnym miejscu, np. w lodówce.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Dec 19, 2000
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska po polsku", Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego, Warszawa 1992
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

A jak długo można go przechowywać w butelkach?
Malwua Mar 23, 2011

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Żur / kiszenie żuru (wegańska)
Żur lub żurek Babci Jutki (wegańska)
Grahamki na zakwasie (wegańska)
razowiec na zakwasie (wegańska)
Farsz do naleśników z tzw. warzyw po chińsku (z imbirem) (wegańska)
Żur z mąki żytniej (na żurek lub do picia) (wegańska & RAW)
Barszcz czerwony na zakwasie buraczanym lub zakwasie na żurek (wegańska)
Zaalouk - sałatka marokańska z pieczonego bakłażana i pomidorów (tzw. kawior z bakłażanów) (wegańska)
Gomasio tradycyjne (sezamowa posypka, tzw. sól sezamowa) (wegańska)
Barszcz buraczany z domowego zakwasu (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas