7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Ciasteczka z masłem orzechowym

Średnia ocena: [3.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [5]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

150 g mąki pszennej, użyłam tortowej typ 450
50 g mąki kukurydzianej, można użyć także np. ryżowej lub krupczatki
50 g wegańskiej margaryny
2 czubate łyżki masła orzechowego crunchy, najlepsze będzie domowe masło, jeżeli jednak nie macie możliwości zrobienia swojego to używajcie masła z przynajmniej 90%zawartością orzechów, np. z Lidla, Rossmana, czy Sante.
2-3 łyżki syropu klonowego, jeżeli ktoś woli słodsze ciastka to polecam próbować ciasto na surowo i dodać według własnego gustu
szczyptę soli
1-2 łyżki mleka sojowego/wody, dodajemy tylko w razie gdyby ciasto nie było zbyt zwięzłe. Jeśli dodacie więcej syropu to dodatkowy płyn będzie zbędny.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki łączymy ze sobą, wyrabiamy dokładnie ciasto i formujemy w kulę. Dzielimy na 24 małe kuleczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 2-3 cm.

Kuleczki rozpłaszczamy widelcem (najlepiej zmoczyć go przed każdym odciśnięciem w wodzie) i pieczemy ok. 10-15 min do lekkiego zrumienienia w 180 st. C z termoobiegiem.
Nadesłał(a) mniumniu, dnia: Sep 21, 2013
Źródło/autor przepisu: http://mniumniu.blogspot.com/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Sama nie wiem. Nadziałam się już kilka razy na wypieki wegańskie z zastępnikami. Przepraszam, ze to napiszę, ale ludzie czasem psują wypieki przerabiając je na wegańskie. Piszesz, że zawsze Ci wychodzą - być może mi nie wyszły przez tutejszą mąkę kukurydzianą, która jest nieco inna, niż polska. Szkoda, bo miałam od dawna smaka na takie ciasteczka z masłem orzechowym. Pozdrawiam serdecznie.
ryfka Jun 5, 2014

Ryfka przykro mi, że ciastka Ci nie smakowały, tym bardziej że nie jestem w stanie sobie wyobrazić co poszło nie tak bo mi zawsze wychodzą okej i wszystkim smakują :( Mąka kukurydziana nie została przeze mnie użyta jako zamiennik jajka, zastosowałam ją po to aby ciastka były lekkie, bardziej kruche niż w przypadku ciastek na samej mące pszennej.
mniumniu Jun 4, 2014

Nie wiem, jak to opisać, jakaś taka mączna, lekko śliska, jak przy mące kukurydzianej. Czasem taka "mączność" pojawia się przy niedopieczonych ciasteczkach z mąki pszennej, tu jednak ciastka były dopieczone, ale smak tej mąki kukurydzianej strasznie przebijał i kruchość ciasteczek nie była fajna.
ryfka May 29, 2014

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ciasteczka z masłem orzechowym i płatkami owsianymi (wegańska)
Najpyszniejsze ciasteczka z masłem orzechowym i musem jabłkowym (bezmleczne, bezjajeczne) (wegańska)
Ciasteczka orzechowe (lakto-wege)
Babeczki z masłem orzechowym II (wegańska)
Babeczki z masłem orzechowym (wegańska)
Buchty z masłem orzechowym (wegańska)
Manna orzechowa (z masłem orzechowym) (wegańska)
Ciasteczka czekoladowo-orzechowe (wegańska)
Krem z marchewki z masłem orzechowym (wegańska)
Popping z amarantusa z masłem orzechowym (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas