7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Ciasteczka kokosowo-owsiane bezglutenowe

Wspaniałe! Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, słodkie i mocno kokosowe. Do tego łatwe w wykonaniu. A co najważniejsze - wegańskie i bezglutenowe.

Średnia ocena: [4.75 z 4 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [9]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: duża blacha (ok. 25 ciasteczek)

2 szklanki płatków owsianych
1,5 szklanki wiórków kokosowych
0,5 szklanki mąki kukurydzianej
0,5 szklanki cukru
1 banan
0,5 szklanki wody
4 łyżki oleju
szczypta soli (naprawdę niewiele)
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki rodzynek lub żurawiny (można pominąć)

Przygotowanie:

Płatki owsiane i 1 szklankę wiórków kokosowych zmielić blenderem na drobno (ale nie musi być całkiem na proszek). Dosypać 0,5 szklanki niezmielonych wiórków. Banana rozgnieść widelcem. Wymieszać wszystkie składniki w misce łyżką. Proszek do pieczenia najlepiej dodać na samym końcu. Masę kłaść łyżką na wyłożoną papierem blachę (formować okrągłe ciasteczka).

Piec ok. 15 minut w 180 stopniach, do zarumienienia ciasteczek.
Nadesłał(a) Sowa90, dnia: 2013-07-29 19:24:48.984
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:


Nie jestem fanką ciasteczek, w znaczeniu: pieczenia, konsumpcji i owszem. ;-) Zbyt wiele porażek, generalnie im prostsze (w tym 2-składnikowe w ramach blw), tym gorszy skutek.
Ale te ciasteczka można pożerać już na surowo (czego zwykle nie czynię). Dzięki spolegliwej konsystencji łatwo je uformować w kształt, który zachowają (rosną nieznacznie). Nie odpuściłam cukru, bo lubię intensywne smaki. Rodzynki okazały się żaroodporne i nie spiekły. Może warto dodać nieco więcej któregoś z mokrych składników (ale to lepiej stwierdzić organoleptycznie przed kolejnym pieczeniem).
W dwóch słowach: smakowite - polecam. :)
chez_paulina 2015-11-05 15:16:27.895


przesmaczne!
black_sea 2015-04-17 12:33:39.789

ciasteczka są bardzo proste w przygotowaniu i mega smaczne (wg mnie lepsze od jaglanych). Z braku banana dodałam jabłuszko pokrojone w drobną kosteczkę oraz garść daktyli, również pokrojonych w większą kostkę. Cukru ok. pół podanej porcji, a i tak było go czuć. A, wody musiałam dolać więcej, gdyż masa była za sucha. Dzięki za przepis, Polecam :)
Belka 2015-04-13 22:52:11.209

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ciasteczka kokosowe z brązowego ryżu (bezglutenowe) (wegańska)
Ciasteczka owsiane z sezamem i wiórkami kokosowymi (wegańska)
Kruche ciasteczka jaglano-owsiane z trawą cytrynową (bezglutenowe, bez jajek) (wegańska)
Ciasteczka kokosowe (wegańska)
Ciasteczka owsiane słooodkie (wegańska)
Komosowe ciasteczka z suszonymi dodatkami (bezglutenowe) (wegańska)
Owsiane pieguski z masłem orzechowym (vegan, bezglutenowe) (wegańska)
Ciasteczka owsiane z płatków lub muesli - najprostsze (lakto-wege)
Kruche ciasteczka ze słonecznikiem i płatkami owsianymi (wegańska)
Ciasteczka z masłem orzechowym i płatkami owsianymi (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas