7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 1

50 g ryżu
2,5 szklanki wody
1 płaska łyżeczka soli morskiej
1 marchewka
kawałek pietruszki
kawałek korzenia selera
liść pora
1/4 czerwonej papryki
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
szczypta tymianku

Przygotowanie:

Kroimy w kostkę marchew, pietruszkę, seler i paprykę. Pora kroimy wzdłuż na pół, a później w poprzeczne paski. Do gotującej się osolonej wody wrzucamy ryż, a jak się zagotuje ponownie - warzywa, i gotujemy. Kiedy ryż i warzywa będą miękkie, a risotto w miarę gęste, dodajemy koncentrat pomidorowy i jeszcze trochę gotujemy mieszając. Doprawiamy tymiankiem.
Nadesłał(a) moni, dnia: 2013-05-27 19:25:53.983
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Tak, Ryfka ma rację, do risotto potrzebny jest ryż do risotto arborio, olej i podlewanie go gorącym bulionem lub wodą (ale gorąca, nie przerywa się wtedy procesu gotowania). Trzeba stać i pilnować, ok. 20 min. Nie mylić ryżu z warzywami z risotto.
izabeli 2014-12-26 04:12:26.506

Dobrze, będę pamiętać.
moni 2013-06-29 17:01:13.751

Z pewnością jest bardzo dobre, ale to nie risotto, tylko ryż z warzywami. Risotto koniecznie potrzebuje tłuszczu - oliwki lub masła, w zależności od rejonu Włoch. Warzywa przesmaża się na tłuszczu, żeby nabrały koloru, potem przesmaża się ryż (najlepiej risotto arborio, nie tylko dla smaku, ale dlatego, że jest do takiego przesmażania przystosowany), a dopiero na koniec zalewa się to płynem. U ciebie kolejność jest odwrotna.
ryfka 2013-06-25 21:14:33.328

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pomidorowe risotto z cukinią i papryką (lakto-wege)
A'la risotto z pieczarkami i papryką (wegańska)
Risotto z papryką i kostką sojową (wegańska)
"Risotto" jarskie - ryż duszony z pieczarkami, włoszczyzną i groszkiem (wegańska)
Risotto Wojtka (z cukinią, papryką i kukurydzą) (wegańska)
Piekielnie pikantne "risotto" z papryką i kukurydzą (wegańska)
Surówka z włoszczyzny z papryką i ogórkami kiszonymi (wegańska & RAW)
Risotto szczypiorkowe (wegańska)
Kotlety z włoszczyzny (wegańska)
Risotto z szafranem i czosnkiem (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas