7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Bananowiec z galaretką bez pieczenia

To ciasto piekła mi mama od dziecka. Teraz, gdy jestem weganką, postanowiłam go przerobić i efekt jest naprawdę znakomity!

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [9]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

- herbatniki wegańskie, np. holenderskie, okrągłe firmy San
- 3 duże dojrzale banany
- 1 czekolada gorzka, np. Ivoria - tania, a jaka dobra!
- orzechy włoskie ok. 100 g
- cukier do smaku
- napój sojowy śmietankowy, np. z Biedronki(może być naturalny) ok. 1 litr
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- galaretka wegańska truskawkowa, np. firmy Libella - Galatella "szybko żelująca galaretka do ciast"

Przygotowanie:

Blachę (najlepiej okrągłą) wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie wyłożyć na to herbatniki. Przerwy między nimi wypełnić skruszonymi na pył herbatnikami.

W 300 ml napoju sojowego ugotować jeden budyń śmietankowy dodając cukier wedle uznania. Do jeszcze gorącego budyniu dodawać stopniowo i miksować zmielone orzechy włoskie.
Jeszcze ciepłą masę orzechową wyłożyć na herbatniki.

Teraz na masę orzechową wyłożyć pokrojone w plasterki 3 banany.
Następnie 1 tabliczkę czekolady rozpuścić wraz z mlekiem sojowym (około pół szklanki) w garnuszku. Polać tym banany.

Potem ugotować drugi budyń śmietankowy wedle przepisu na opakowaniu - może być nawet z mniejszą ilością mleka niż na opakowaniu. Ostudzony nieco budyń wylać na czekoladową masę. Zrobić galaretkę i od razu zalać nią budyń. Wstawić do lodówki.

Wskazówki i uwagi:

- Jeśli wolisz, możesz zamiast ciastek na spod upiec biszkopt wegański (może być orzechowy - wtedy nie trzeba dawać warstwy budyniowo - orzechowej) - w oryginale na spod szedł właśnie biszkopt orzechowy.

- Jeśli nie masz papieru do pieczenia to możesz wyłożyć papierem śniadaniowym lub nawet niczym (raczej nie wpływa to na krojenie ciasta choć ja zawsze w razie czego daję coś pod spod).

- U mnie ciasto stało ciągle w lodówce, gdyż najlepiej smakuje schłodzone. Najlepiej kroić je dopiero na drugi dzień, bo ja kilka godzin po zrobieniu kroiłam i mi się rozwalało. Za to na drugi dzień obeszło się bez większych kłopotów.
Nadesłał(a) OpenWorld, dnia: Feb 5, 2012
Źródło/autor przepisu: Moja mama i ja
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

smakowicie wygląda:) Muszę je zrobić:)
marchewka Oct 23, 2012

No Galatelli to ja do tej pory nigdzie nie znalazłam... A Delecta faktycznie ma "galaretki na szybko", które są z karagenem! Sprawdziłam skład na food-info.net i poza enigmatycznymi aromatami jest wegański. Świetnie, że spozycjonowali to jako produkt, który daje klientom dodatkową wartość, a nie nie-wiadomo-co dla dziwaków. Może się w takim razie utrzyma na rynku :)
Zastanawia mnie tylko czemu dali 3 różne regulatory kwasowości zamiast 1, jak w zwykłych galaretkach. W składzie mamy więc cytrynian trójsodowy - chemicznie brzmiący, choć "produkowany jest z melasy za pomocą pleśni Aspergillus Niger".
patrycccja May 18, 2012

Mozna kupic od niedawna galaretki z firmy delecta ! bez żelatyny :) Mysle ze beda bardziej dostepne niz te ktorych ja uzylam.sa w 4 smakach - agrestowy,truskawkowy,cytrynowy,i pomaranczowy :)
OpenWorld May 17, 2012

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Bananowiec (bez ograniczeń)
Makowiec bez pieczenia (wegańska)
Ciastka owsiane bez pieczenia (lakto-wege)
Stefania wegetariańska (bez pieczenia) (bez ograniczeń)
Ciasto jaglane bez pieczenia (wegańska)
Rolada kokosowa (bez pieczenia) (lakto-wege)
Wiśniowe chocoloco (bez pieczenia) (wegańska)
Pasztet z cebuli (bez pieczenia) (wegańska)
Ciasto kokosowe (bez pieczenia) (lakto-wege)
Jabłecznik - surawka (bez pieczenia) (wegańska & RAW)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas