7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Sushi

Sushi nie jest trudne do zrobienia i jest pyszne, trzeba tylko trochę wprawy w zwijaniu.

Średnia ocena: [2.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [4]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ok. 400 g ugotowanego, brązowego ryżu
2-3 łyżki mirin (słodkiego ryżowego octu/alkoholu do gotowania)
albo
2-3 łyżki zwykłego octu ryżowego + łyżka jakiegoś słodzika (np. słodu ryżowego)

5 arkuszy nori
może być japoński chrzan (wasabi)
biała rzodkiew (daikon)
marchewka
awokado
zielony szczypiorek
ew. śliwki umeboshi

opcjonalne dodatki:
- sos sojowy
- marynowany imbir

Przygotowanie:

Ugotować ryż. Kiedy wystygnie, dodać mirin albo zwykły ocet ryżowy i słodzik, wymieszać. W międzyczasie przygotować dodatki: białą rzodkiew oraz surową albo podgotowaną na parze marchewkę obrać i pokroić w słupki. Z awokado wyjąć pestkę, obrać i pokroić wzdłuż. Szczypiorek również pokroić wzdłuż.

Przeciągnąć płaty nori nad płomieniem (można też kupić gotowe prażone), rozłożyć po jednym, najlepiej na macie bambusowej (z braku takowej można użyć grubej folii, będzie łatwiej zwijać). Rozłożyć równą warstwą ryż zostawiając ok. 1,5 cm wolnej przestrzeni przy dwóch brzegach. Zrobić poprzeczny rowek ok. 4 cm od brzegu, można w nim rozsmarować trochę wasabi, a następnie ułożyć warzywa, ale nie za dużo, bo się ładnie nie zwinie.

Zwinąć nori w dość ścisłą i w miarę możności równą rolkę. Zwilżyć przy tym krawędź nori wodą, żeby się zlepiło. Pokroić ostrym nożem w plastry ok. 2 cm.

Podawać skropione octem ryżowym albo z sosem sojowym wymieszanym z wasabi. Na ogół do sushi podaje się też marynowany imbir.

Wskazówki i uwagi:

Ryż powinien się lekko kleić, więc lepiej go nie płukać przed gotowaniem i lepszy jest taki o krótkich ziarnach. Wasabi jest piekielnie ostre jeśli ktoś nie jest przyzwyczajony, więc radzę uważać z ilością.
Nadesłał(a) katarzynams, dnia: Sep 18, 2000
Źródło/autor przepisu: opakowanie nori firmy Eden
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Fajny jest też marynowany imbir i tofu marynowane w sosie sojowym albo czymś wymyślniejszym, a jeśli ktoś lubi paprykę surową to też pasuje. Dobre są tez owoce, np. gruszka, śliwka.
~x Dec 15, 2009

glony nori, wasabi, mata do sushi takie rzeczy mozna dostać w kazdym markecie polecam zajadać z sosem sojowym KIKOMANN wymieszanym z odrobiną wasabi
~kucharz Mar 23, 2006

sa np. w sklepie z zarciem orientalnym na poznanskiej 1 (bliżej lwowskiej niz centrum). w razie czego: poznanska idzie równolegle do emilii plater. zreszta pewnie nie tylko w tym, ale w kazdym sklepie z zywnoscia orientalna je znajdziesz.
patrycccja Sep 25, 2000

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

"Sushi" z cukinii (wegańska)
Nigiri sushi (wegańska)
Kasza mazurska do sushi (wegańska)
Sushi witariańskie (raw food) (wegańska & RAW)
Soba maki - sushi w nowym wydaniu (wegańska)
Sushi Wanieczka z pędami babmusa i ogórkami kiszonymi (wegańska)
Ryż do sushi - wybór, sposób przygotowania, wskazówki (wegańska)
Marynowany imbir (gari) do sushi i innych dań kuchni japońskiej (wegańska)
Daikon gari - biała rzodkiew a'la imbir gari (dodatek do sushi) (wegańska & RAW)
Sushi nasze ulubione - z awokado, marynowaną białą rzodkwią i papryką (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas